Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Scutirea de impozit pentru veniturile obtinute de programatorii salariati

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 05 Aug. 2015 Exclusiv
Tags: programatorii, scutire, impozit pe venit, salariatii, crearea de programe

In conformitate cu prevederile art. 55 alin. (4) lit. l) din Codul fiscal, salariatii care au ca atributii crearea de programe pentru calculatoare beneficiaza de scutire de impozit pentru venitul din salarii.


In M.O. nr. 573/30.07.2015 s-a publicat Ordinul 835/217/4172/1348/2015 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe de calculator.

Ordinul stabileste conditiile care trebuie indeplinite cumulativ pentru a se putea exercita aceasta scutire:

- posturile pe care sunt angajati trebuie sa corespunda Listei cuprinzand obligatiile mentionate in anexa;

- postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele asimilate;

- detin o dipoma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, si presteaza efectiv una din activitatile prevazute in anexa;

- angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creatie de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.

Codurile CAEN aferente activitatilor de creare de programe pentru calculator sunt: 5821, 5829, 6201, 6202, 6209.

Dosarul cuprinzand documentele justificative se va pastra la sediul angajatorului in vederea controlului si acesta cuprinde:

- actul constitutiv, in cazul societatilor comerciale;

- organigrama angajatorului;

- fisa postului;

- copia legalizata a diplomeu acordate dupa finalizarea studiilor in invatamantul universitar de lunga durata, insotita de copia legalizata a foii matricole sau, dupa caz, a suplimentului la diploma, respectiv copia legalizata a diplomeu acordate dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, insotita de copia legalizata a suplimentului la diploma, respectiv copia legalizata a atestatuli de echivalare a diplomei;

- copia legalizata a contractului individual de munca;

- statutul de plata intocmit separat pentru angajatii care beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii

- comanda interna, aprobata de organul de conducere abilitat al angajatorului, care sa ateste procesul de creatie de programe pentru calculator;

- balanta analitica in care sa fie reflectate distinct veniturile din activitatea de creatie de programe pentru calculator.

Scutirea de impozit pe veniturile din salarii se aplica lunar numai pentru veniturile de natura salariala obtinute in baza unui contract individual de munca, indiferent de momentul angajarii persoanei care beneficiaza de scutire si fara a fi conditionata de contributia acesteia la realizarea plafonului minim de venit (cel puti echivalentul in lei a 10.000 dolari SUA pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit).

In Anexa la OMFP 835/2015 este prezentata Lista cuprinzand ocupatiile specifice activitatilor de creatie de programe pentru calculator:

- administrator de baze de date

- analist

- inginer de sistem in informatica

- inginer de sustem software

- manager de proiect informatic

- programator

- proiectant de sisteme informatice

- programator de sistem informatic

La data intrarii in vigoare a acestui ordin se abroga prevederile OMFP 539/225/1479/22.03.2013 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator.




Sursa: DGFP Arges

Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Scutirea de impozit pentru veniturile obtinute de programatorii salariati":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016