Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Salariatii au dreptul sa isi aleaga reprezentantul cu atributii specifice in domeniul SSM daca lucreaza la firme care au peste 10 angajati

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 13 Sep. 2023
Salariatii au dreptul sa isi aleaga reprezentantul cu atributii specifice in domeniul SSM daca lucreaza la firme care au peste 10 angajati
Tags: reprezentantii angajatilor, domeniiul securitatii in munca, sanatate in munca

Potrivit prevederilor Legii nr.319/2006, in cazul angajatorilor care au pestezece salariati, reprezentantii lucratorilor cu atributii specifice in domeniul SSMtrebuie sa fie alesi sau desemnati de catre lucratori si din randul acestora, clarifica ITM printr-un comunicat de presa.

De asemenea, actul normativ  defineste reprezentatul lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul SSM ca fiind „persoana aleasa, selectata sau desemnata de lucratori, in conformitate cu prevederile legale, sa ii reprezinte pe acestia in ceea ce priveste problemele referitoare la protectia securitatii si sanatatii lucratorilor in munca”, stabilind clar atat rolul, cat si modul in care va fi aleasa sau desemnata.

Normele de aplicare ( H.G. nr.1425/2006) prevad ca reprezentantii salariatilor sunt alesi  conform celor stabilite prin contractul colectiv de munca, regulamentul intern sau regulamentul de organizare si functionare, stabilind totodata si numarul minim al acestora, in functie de numarul total al salariatilor.

Dupa ce si-au exercitat dreptul de a a-si alege sau desemna reprezentantii, salariatii ii vor comunica angajatorului numarul si numele acestora.

Pentru a-si indeplini corespunzator atributiile, reprezentantii alesi sau desemnati vor urma un program de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 40 de ore atestat printr-un document de absolvire.

Angajatorul trebuie sa acorde reprezentan?ilor lucratorilor  un timp adecvat, fara diminuarea drepturilor salariale, si sa le furnizeze mijloacele necesare pentru a-si putea exercita drepturile si atribu?iile care decurg din lege.

Angajatorul este obligat sa consulte lucratorii  sau reprezentantii lor, sa permita participarea acestora la discutarea tuturor problemelor referitoare la securitatea si sanatatea in munca, sa asigure o participare echilibrata si sa preia propunerile acestora referitoare la  imbunatatirea conditiilor de securitate si sanatate in munca.

Reprezentantii lucratorilor au dreptul de a solicita angajatorului sa ia toate masurile necesare si sa prezinte propuneri in scopul diminuarii riscurilor pentru lucratori  sau al eliminarii surselor de pericol.

Conform prevederilor legale, reprezentantii lucratorilor desfasoara urmatoarele activitati:

•  colaboreaza cu angajatorul pentru imbunatatirea conditiilor de securitate si sanatate in munca;

•  insotesc echipa/persoana care efectueaza evaluarea riscurilor;

•  ajuta lucratorii sa constientizeze necesitatea aplicarii masurilor de securitate si sanatate in munca;

•  aduc la cunostinta angajatorului sau comitetului de securitate si sanatate in munca propunerile lucratorilor referitoare la imbunatatirea conditiilor de munca;

•  urmaresc realizarea masurilor din planul de prevenire si protectie;

•  informeaza autoritatile competente asupra nerespectarii prevederilor legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca.


Sursa: ITM

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Salariatii au dreptul sa isi aleaga reprezentantul cu atributii specifice in domeniul SSM daca lucreaza la firme care au peste 10 angajati":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016