Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 02 Nov. 2010
de Elena Ionescu, valabil la 02-Nov-2010Intrebare: Cum sunt considerate cheltuielile cu asigurarile de viata facute salariatilor dpdv al deductibilitatii? Asigurarile sunt facute salariatilor firmei, ...
de Elena Ionescu, valabil la 02-Nov-2010Intrebare:
Cum sunt considerate cheltuielile cu asigurarile de viata facute salariatilor dpdv al deductibilitatii? Asigurarile sunt facute salariatilor firmei, care fac deplasari, conduc autovehiculele firmei, sunt supusi la riscuri mult mai mari decat cei care stau la birou.
Riscurile asigurate sunt cele de mai jos, iar asigurarea este 24 din 24.
1. asigurarea de deces din orice cauza (accident sau imbolnavire)
2. asigurarea pentru invaliditate permanenta din orice cauza (accident sau imbolnaviri)
3. indemnizatia zilnica pentru spitalizare
4 acoperirea pentru interventii chirurgicale
5.acoperirea pentru covalescenta

Ghidul practic al contabilitatii 2022 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Cartea neagra a controlului fiscal

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
6.indemnizatia pentru cazuri de fracturi in urma unui accident
7.cheltuieli medicale din orice cauza.
Mi se pare corect ca 13 din valoarea asigurarii sa fie deductibila, fiind aferenta programului de lucru de 8 ore, iar restul de 23 sa fie nedeductibila la calculul impozitului pe profit.
Raspuns:
Profitul impozabil se calculeaza, potrivit dispozitiilor art. 19 din Codul fiscal, ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, baza din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.
Conform dispozitiilor art. 21 din Codul fiscal, cheltuielile sunt deductibile daca sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si/sau daca sunt prevazute in alte acte normative.
In grupa cheltuielilor deductibile sunt prevazute (art. 21, alin. 2, lit. b) cheltuielile efectuate potrivit legii pentru protectia muncii.
Actul normativ care reglementeaza protectia muncii este Legea securitatii si sanatatii muncii 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Prevederile acestei legi se aplica in toate sectoarele de activitate, atat publice, cat si private. Ele se adreseaza angajatorilor, lucratorilor si reprezentantilor lucratorilor.
De asemenea prevederile legale in domeniu stabilesc si masurile prin care se asigura supravegherea corespunzatoare a sanatatii lucratorilor in functie de riscurile privind securitatea si sanatatea in munca. Supravegherea sanatatii angajatilor se realizeaza prin medicii de medicina a muncii.
De retinut este faptul ca, angajatorul trebuie sa se asigura ca toti salariatii, atat cei care isi desfasoara munca in unitate cat si cei care se deplaseaza in afara ei, au primit instructiuni adecvate referitoare la riscurile legate de securitate si sanatate in munca pe durata desfasurarii activitatii lor.
In cazul in care societatea doreste sa recunoasca polite de asigurare suplimentare legate de riscurile activitatii, incheiate de salariatii proprii, la art. 21, alin. (3), lit. k), se prevede ca sunt deductibile (limitat) cheltuielile cu primele de asigurare voluntara de sanatate, asa cum sunt acestea reglementate de Legea sanatatii 95/2006, cu modificarile ulterioare.
Prin Legea sanatatii se prevede ca pot functiona si alte sisteme de asigurare de sanatate decat cele obligatorii. Aceste asigurari nu sunt obligatorii si pot fi oferite voluntar de organismele de asigurare autorizate conform legii.
Asigurarea voluntara de sanatate nu exclude insa obligatia de a plati contributia pentru asigurarea sociala de sanatate.
Pentru cheltuielile cu asigurarile voluntare de sanatate, reglementarile fiscale recunosc la nivelul societatii cheltuieli in suma de 250 euro/an. Societatea poate suporta in totalitate politele voluntare de sanatate ale salariatilor care le-au incheiat, dar sunt deductibile limitat la suma mai sus prevazuta, calculata prin aplicarea cursului de schimb comunicat de BNR la data inregistrarii cheltuielilor respective.
In ceea ce priveste inregistrarea in evidenta contabila este de retinut faptul ca suma aferenta asigurarii voluntare de sanatate nu apare in statul de salarii, nu influenteaza impozitul pe salarii si nici datele din declaratiile datorate.
Contractul de asigurare voluntara este un contract incheiat intre persoana fizica si societatea prestatoare de servicii medicale.
Alte cheltuieli privind asigurarea de risc a salariatilor nu sunt recunoscute la calculul profitului impozabil si sunt considerate nedeductibile (art. 21, alin. 4, lit. k), iar pentru persoana fizica sunt considerate avantaje (art. 55, alin. 3, lit. g).

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Asigurari de viata facute angajatilor. Cheltueli deductibile. Calcul impozit pe profit":
Rating:
Nota: 2.75 din 5 din 4 voturi
Rating:
Nota: 2.75 din 5 din 4 voturi
Articole similare
HG 633/2015 privind modificarea HG 34/2009: organizarea si functionarea MFP si modificarea HG 520/2013 privind functionarea ANAFDocumentar fiscal: Obligatiile fiscale ale contribuabililor care utilizeaza zilieriNoutati legislatie fiscala 12 - 16 octombrie 2009 - Monitorul OficialCasare utilaj achizitionat in leasing financiar. Ce implicatii fiscale apar?Noul Cod fiscal in 2014: Ce modificari au intrat in vigoare de la 1 ianuarie?Ultimele articole
Principalele modificari aduse Codului Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2023Modificari asupra CAS si CASS din 2023 pentru veniturile din activitati independente si drepturile de proprietate intelectualaOFICIAL! Incepand cu 1 februarie 2023, certificatul de cazier judiciar poate fi obtinut online prin platformele ghiseul.ro si hub.mai.gov.roVenituri din mai multe surse in 2022. In aceasta situatie se calculeaza CASS?Reminder ANAF! 31 ianuarie 2023 este termenul limita pentru depunerea formularului 395
Mai multe articole despre asigurari
Articole similare
Casare utilaj achizitionat in leasing financiar. Ce implicatii fiscale apar?Certificatul fiscal si obligatia achitarii impozitelor inainte de emitereCheltuieli deductibile VS. Cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil in 2021Noi conditii de intrare in sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilorDepune la timp declaratia 100 privind obligatiile de plata la bugetul de statUltimele articole
Principalele modificari aduse Codului Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2023Impozitul pe veniturile microintreprinderilor a devenit optional din 1 ianuarie 2023Pana pe 31 martie 2023 firmele trebuie sa comunice iesirea din sistemul micro si intrarea in regimul impozitului pe profitEsti specialist in domeniul fiscal-contabil? Cunosti la perfectie legislatia? Rentrop& Straton te asteapta in echipa!Din 1 ianuarie 2023 impozitul pe dividende este de 8%
Mai multe articole despre impozit pe profit

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"