Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Atentie contabili!
TVA-ul se modifica de la 1 ianuarie!
Nu uitati de noile reguli OBLIGATORII!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

In atentia firmelor: Cum tratam perisabilitatile? Procedura inventar

de InfoTva.ro la 30 Iun. 2015 Exclusiv
Tags: perisabilitati, produse alimentare, inregistrari contabile, marfa, rulajul marfii, hg 831/2004

In cazul unei societati de distributie produse alimentare, rulajul marfii achizitionate si vandute (viteza de rotatie a marfurilor) este mare. Inventarierea se face zilnic prin sondaj pe anumite sortimente de marfa.


Vom vedea cum se aplica HG nr. 831/2004 cu privire la perisabilitatile admise conf. ANEXA 1, pentru marfurile alimentare si nealimentare de la un inventar la altul. Se mentioneaza ca exista si loturi care sunt greu vandabile sau cu miscare lenta si care raman in stoc la ambele inventare (calculul s-ar dubla).

Se va tine cont doar de miscarile din luna respectiva in situatia in care inventarul de face lunar?
Care este monografia contabila in acest sens?


Conform HG 81/2004:
 - Art. 7
"Limitele maxime de perisabilitate admise la depozitare si desfacere se stabilesc la nivelul intregii activitati a persoanei juridice platitoare de impozit pe profit, prin aplicarea coeficientului stabilit pentru grupa de marfuri la pretul de inregistrare al marfurilor intrate sau la pretul de livrare pentru marfurile vandute in perioada cuprinsa intre doua inventare."
 - Art. 8
Manual de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.
Manual de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

Vezi detalii

Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice
Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice

Vezi detalii

Modele editabile pentru Calculatia Costurilor
Modele editabile pentru Calculatia Costurilor

Vezi detalii


"Aceleasi limite maxime de perisabilitate se acorda si pentru marfurile din stoc"
- Art. 10

"Comerciantii pot stabili cote de perisabilitati diferentiate sortimental pe depozite, magazine, gestiuni, pentru a fi admise la cheltuieli deductibile din profitul impozabil, cu obligativitatea incadrarii in limitele maxime de perisabilitate prevazute pentru grupa respectiva de marfuri."
- Art. 11

"Pierderile sau scaderile cantitative care depasesc normele de perisabilitate stabilite nu sunt deductibile din punct de vedere fiscal."
 
Din punct de vedere al deductibilitatii cheltuielilor cu perisabilitatile si TVA aferenta se aplica urmatorele reguli:

1) Conform art. 21, alin. (3), litera d) din Codul fiscal perisabilitatile sunt deductibile in limita stabilita de lege, respectiv prevederile H 831/2004 citate mai sus.
 
2) Conform punctului 53, alin. (12) din Normele metodologice de aplicare a art. 148 din Codul fiscal:

(10) In sensul art. 148 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, persoana impozabila nu are obligatia ajustarii taxei deductibile in cazul bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator, in situatii cum ar fi, de exemplu, urmatoarele, dar fara a se limita la acestea:
(...)
f) perisabilitatile, in limitele stabilite prin lege;"
Exemplu schematic de inregistrare si calcul:
Va aprovizionati cu 100 de kg de portocale la un cost de 2 lei/kilogram.

    pe baza facturii receptionati marfa si intocmiti NRCD si inregistrati :

%    =   401                                      248 lei

    100 kg x 2 lei/kg = 200 lei

4426                        200 lei x 24% = 48 lei
- la urmatoarea inventariere a marfii constatati ca 20 de kilograme s-au stricat.
Veti intocmi un Proces verbal de constatare a acestui fapt in care veti explica faptul ca degradarea fructelor este urmarea unui proces firesc si nu este imputabila nimanui. Pe baza acestui proces verbal, se va emite o Decizie a administratorului de scoatere a marfurilor din gestiune si veti intocmi o NRCD cu minus pentru cele 20 de kilograme.
In manualul de politici contabile al firmei trebuie sa prevedeti o procedura pentru aceasta situatie.
 
Conform Anexei 1 din H831/2004 limita maxima de perisabilitate pentru desfacerea cu amanuntul a fructelor proaspete (pozitia 30 din tabel) este de 1,3%.
Deci din cele 100 de kg cumparate se admite ca limita maxima de perisabilitate 100 kg x 1,3% = 13 kg.
Dvs. ati scos din gestiune 20 kg x 2 lei/kg = 40 lei
Deci din cei 40 de lei ce trebuie inregistrati pe cheltuieli  , 13 kg x 2 lei/kg = 26 lei sunt deductibili si (40 lei – 26 lei) = 13 lei sunt nedeductibili.
Va sugeram pentru a tine evidenta cheltuielilor ne/deductibile mai usor sa creati un analitic pentru perisabilitatile nedeductibile si sa reflectati in contabilitate operatiunea:
                     %                           =            371       40 lei
607. perisabilitati Deductibile                               26 lei
607.perisabilitati Nedeductibile                            13 lei
 
Pentru cei 13 lei ce constituie cheltuieli nedeductibile veti ajusta TVA astfel :
635 = 4427    13 lei x 24% = 3,12 lei.
Suma inregistrata in 635 este de asemenea nedeductibila si se va trece in Decontul de TVA la randul de Regularizari.
 
 
Exemplul 2 :
Daca societatea a cumparata de exemplu:
- 100 kg banane la pretul de 2 leikg de la furnizorul X;
Si avea deja in stoc
- 200 kg de portocale la 4leikg;
- 10 kg de kiwi la 5 leikg
La inventariere se constata faptul ca din banane s-au stricat 10 kg, si din kiwi 3 kg.
In functie de modul in care tineti dvs. evidenta analitica a marfurilor, veti calcula perisabilitatile la nivelul grupei de Fructe proaspete fie analizand si insumand fiecare sortiment din Grupa, fie Grupa cu totul.
 
Din 100 kg de banane – perisabilitati 1.3%. deci 1,3 kg * 2 lei/kg = 2,6  lei
Din 10 kg de kiwi – perisabilitati 1,3%, deci 0,13 kg * 5 lei/kg  = 0,65 lei
Din 200 kg de portocale – perisabilitati 1,3%, deci 2,6 kg * 4 lei/kg = 10,4 lei
Total perisabilitati calculate pentru fiecare sortiment in parte 13,65 lei.
 
Daca este sa calculam la tot stocul de marfa din categoria de fructe proaspete : (100 kg * 2lei/kg) + (200 kg * 4 lei/kg) + (10 kg * 5 lei/kg) = 200 + 800 + 50 = 1.050 lei
Valoarea perisabilitatilor admise 1.050 lei * 1,3% = 13,65 lei.
Deci limita maxima de perisabilitati admisa pentru exemplul dat este de 13,65 lei, indiferent de sortimentul din care fac parte fructele, atata vreme cat apartin aceleiasi grupe, cea de fructe proaspete.
Dvs. inregistrati perisabilitati de (10 kg * 2 lei/kg) + (3 kg * 5 lei/kg) = 35 lei.
Limita maxima admisa la nivelul grupei Fructe proaspete este de 13,65 lei.
Veti inregistra deci :
%                           =            371                                 35 lei
607. perisabilitati Deductibile                               13,65 lei
607.perisabilitati Nedeductibile                             21,35 lei

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov, expert contabil


Autor:

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "In atentia firmelor: Cum tratam perisabilitatile? Procedura inventar":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi





Atentie contabili!
TVA-ul se modifica de la 1 ianuarie!
Nu uitati de noile reguli OBLIGATORII!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"Modificarile TVA de la 1 ianuarie 2020"
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
TVA-ul se modifica de la 1 ianuarie!
Nu uitati de noile reguli OBLIGATORII!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"Modificarile TVA de la 1 ianuarie 2020"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016