Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Speta zilei: Ce cheltuieli sunt deductibile in cazul unui IF

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Iul. 2022
Speta zilei: Ce cheltuieli sunt deductibile in cazul unui IF
Tags: intreprindere familiala, cheltuieli deductibile

Ma intereseaza ce cheltuieli sunt deductibile in cazul unui IF ce are ca activitate taximetria. Va multumesc!

Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu: 

Intreprinderea familiala este reglementata de prevederile OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile ulterioare.

La art. 2 lit. h) din lege, intreprinderea familiala este definita ca fiind h) intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de membrii unei familii;

De asemenea, la art. 28 se prevede ca:

(1) Intreprinderea familiala este constituita din 2 sau mai multi membri ai unei familii.
(3) Membrii unei intreprinderi familiale sunt asigurati in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si au dreptul de a fi asigurati in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj, in conditiile prevazute de lege.

Structura denumirii intreprinderii individuale (familiale) este aceeasi ca si cea a persoanei fizice autorizate.

Din punct de vedere fiscal, ii sunt aplicabile prevederile Titlului IV Impozit pe venit si, in mod corespunzator si cele ale Titlului V Contributii sociale obligatorii din Codul fiscal, aprobat prin Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare.

In acest caz sunt avute in vedere dispozitiile art. 58 lit. a) si ale art. 59 alin. (1) lit. a) din actul normativ anterior invocat, in sensul ca aceasta datoreaza impozit pentru veniturile realizate din orice sursa.

Impozitarea sumelor respective se efectueaza potrivit dispozitiilor art. 68 si art. 69 indice 3 cu privire la impozitul pe venit, precum si cele ale art. 148 si 170 care reglementeaza contributia la asigurarile sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate.

Declararea veniturilor si a obligatiilor fiscale se realizeaza conform prevederilor art. 120 si ale art. 122 din Codul fiscal.

Baza de calcul a impozitului pe veniturile obtinute se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit dispozitiilor art. 68 din Codul fiscal, ca diferenta intre venitul brut realizat si cheltuielile deductibile (altele decat cele privind sponsorizarea, mecenatul, bursele private si protocolul).

Pentru a putea fi deduse, cheltuielile trebuie sa indeplineasca anumite criterii, cum ar fi, de exemplu, sa fie efectuate in cadrul activitatilor independente, sa fie justificate prin documente, sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite etc.

Veniturile si cheltuielile pe baza carora se determina baza de impunere si respectiv impozitul pe venit se inscriu in Registrul de evidenta fiscala, a carui forma si mod de completare sunt aprobate prin Opanaf nr. 3254/2017.

Concluzionand, evidenta contabila in partida simpla se organizeaza conform reglementarilor contabile aprobate prin OMFP 170/2015, care detaliaza tinerea acestui tip de contabilitate pentru persoanele care desfasoara activitati independente (inclusiv intreprinderile familiale).

Documentele justificative (actele intocmite) sunt cele prevazute in aceste dispozitii contabile, precum si cele reglementate de OMFP 2634/2015 privind documentele financiar-contabile, care pot fi utilizate si adaptate in functie de necesitati.

Conform prevederilor art. 68 alin. (8) din Codul fiscal intreprinderea familiala (asimilata persoanei fizice care desfasoara activitati independente) are obligatia sa tina si sa completeze registrul de evidenta fiscala, in vederea stabilirii venitului net annual pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla. De asemenea, bunurile, drepturile si obligatiile aferente desfasurarii activitatii se inscriu in registrul-inventar conform pct. 7 alin. 8 din Normele metodologice de aplicare.

Referitor la intrebarea privind deductibilitatea cheltuielilor efectuate pentru derularea activitatii de taximetrie, mentionam ca acestea sunt legate de operatiunile specifice efectuate de IF, cum ar fi cele prevazute la art. 68 alin. (4) - cheltuieli cu materiile prime, cheltuieli cu amortizarea, cu reparatiile, cu consumul de energie electrica etc., cele cu deductibilitate limitata enumerate la art. 68 alin. (5) cheltuieli sponsorizare, protocol, perisabilitati, ratele de leasing, cheltuieli cu dobanda bancara etc.

Ca regula generala cheltuielile trebuie sa fie efectuate pentru desfasurarea activitatii pentru care IF s-a autorizat.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Speta zilei: Ce cheltuieli sunt deductibile in cazul unui IF":
Rating:

Nota: 3.9 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016