Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l vira la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.
Prin exceptie, impozitul aferent veniturilor fiecarei luni, calculat si retinut la data efectuarii platii acestor venituri, se vireaza, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza, de catre urmatorii platitori de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor:
- asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice, cu exceptia institutiilor publice, care in anul anterior au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
- persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
- persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care, in anul anterior, au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
- persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, precum si persoanele fizice care exercita profesii libere si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca.
Numarul mediu de salariati si veniturile totale se stabilesc potrivit prevederilor art. 296^19 alin. (1^3) si (1^4) din Codul fiscal.
Veniturile in natura se considera platite la ultima plata a drepturilor salariale pentru luna respectiva. Impozitul aferent veniturilor si avantajelor in natura se retine din salariul primit de angajat in numerar pentru aceeasi luna.
Impozitul pe salarii se calculeaza si se retine lunar de angajatori/platitori pe baza statelor de salarii/plata.
Calculul si retinerea impozitului lunar se efectueaza de catre platitori, la data ultimei plati a veniturilor din salarii aferente fiecarei luni, conform prevederilor art. 57 din Codul fiscal, indiferent daca veniturile din salarii se platesc o singura data pe luna sau sub forma de avans si lichidare.
In situatia in care in cursul unei luni se efectueaza plati de venituri cum sunt: premii, stimulente de orice fel, sume acordate potrivit legii pentru concediul de odihna neefectuat si altele asemenea, reprezentand plati intermediare, impozitul se calculeaza si se retine la fiecare plata, prin aplicarea cotei asupra platilor intermediare diminuate cu contributiile obligatorii, dupa caz.
La data ultimei plati a drepturilor salariale aferente unei luni mpozitul pe salarii se calculeaza potrivit art. 57 din Codul fiscal, asupra veniturilor totale din luna respectiva, prin cumularea drepturilor salariale respective cu platile intermediare.
Impozitul de retinut la aceasta data reprezinta diferenta dintre impozitul calculat asupra veniturilor totale si suma impozitelor retinute la platile intermediare.
in cazul in care un angajat care obtine venituri din salarii la functia de baza se muta in cursul unei luni la un alt angajator, calculul impozitului se face pentru fiecare sursa de venit (loc de realizare a venitului).
Deducerea personala se acorda numai de primul angajator, in limita veniturilor realizate in luna respectiva, pana la data lichidarii.
Daca reangajarea are loc in aceeasi luna cu lichidarea, la stabilirea bazei de calcul pentru determinarea impozitului lunar aferent veniturilor realizate in aceasta luna de la angajatorul urmator nu se va lua in calcul deducerea personala.
Impozitul pe salarii calculat si retinut lunar se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri, cu exceptia situatiilor prevazute la alin. (2) al art. 58 din Codul fiscal.
Contributiile obligatorii reprezentand cheltuieli deductibile aferente veniturilor din salarii se determina conform reglementarilor legale in materie.
Sursa: asistenta-contribuabili.ro
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Documentar fiscal privind impozitul pe salarii":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Atentie! 27 februarie este ultima zi pentru Declaratia 112Obligatii fiscale de plata si declarative privind indemnizatia de neconcurentaSalariati care lucreaza pe teritoriul unui stat membru: Tratament fiscal, conform OUG 114/2018Vouchere de vacanta neutilizate. Recalculare si restituire impozit, D112Executia bugetului general consolidat in primele patru luni ale anuluiUltimele articole
Reminder ANAF! 26 octombrie - termen limita pentru depunerea a noua declaratii fiscale -Contracte de mandat. Modificare vector fiscal. Formular 010Stadiul in care se afla proiectul privind impozitarea bacsisului. Aspecte fiscaleMinistrul propus al Muncii: Este deficit ingrijorator la Pilonul I de pensii. Nu vor creste impozitele pe salariiImpozitarea veniturilor din contractele de management
Mai multe articole despre impozitul pe salarii
Articole similare
Firma in insolventa. Ce inregistrari contabile se fac?In toamna lui 2017, bate vantul schimbarii in fiscalitatea romaneascaPrestari servicii in schimbul unei livrari de bunuri. TVA. Inregistrari contabileCare sunt cele mai importante modificari aduse normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal?Proiect nou privind utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscaleUltimele articole
TOT ce trebuie sa stii despre PFA/II/IF in 2021. Taxe, impozite, deduceriMONOGRAFIE contabila. Indemnizatia pentru reducerea timpului de lucru (OUG 132/2020)ANOFM a publicat documentele necesare pentru acordarea sumelor prevazute de Art. 1 alin. (4) din OUG 132/2020 – reducere timp muncaOPANAF 51/2021. Formularul 100 a fost modificat. Contribuabilii pot declara deducerile pentru casele de marcatContractele de asigurare sociala in contextul majorarii salariului minim la 2.300 lei (Informare CNPP)
Mai multe articole despre venituri
Articole similare
ANAF modifica formularul 230Normele metodologice din Codul fiscal se modifica. Vezi proiectul!Noutati legislatie Fiscala 09-13 februarie 2009 - Monitorul OficialAnaliza zilei: Deducerea serviciilor medicale la calculul impozitului pe salariiCe formulare fiscale depunem in luna mai 2016 la Fisc?Ultimele articole
Tratament CONTABIL si FISCAL pentru acordarea voucherelor de vacanta, pensia facultativa si asigurarile voluntare de sanatateInregistrarea tichetelor de masa in RevisalMMSJ: Bugetarii care au cumul de functii pot beneficia de mai multe zile de concediu (proiect)Hotararea nr. 1045/2018 – au fost publicate Normele metodologice de aplicare a Legii privind acordarea biletelor de valoareCalculul venitului brut pentru deducere personala
Mai multe articole despre functia de baza
Articole similare
Asigurari de viata facute angajatilor. Cheltueli deductibile. Calcul impozit pe profitProvizioane garantii. Cum se pot constitui si cum deducem?Utilizare tichete cadou primite de la furnizoriTVA pentru achizitia de vehicule in spiritul OUG 34 per 2009 si al HG 488 per 2009Stabilirea cotelor pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor. Baza legalaUltimele articole
Modificare Cod fiscal - calcul impozit pe cladiri pentru persoane juridiceTratament CONTABIL si FISCAL pentru acordarea voucherelor de vacanta, pensia facultativa si asigurarile voluntare de sanatateFacilitati fiscale acordate pentru companii care activeaza in domeniul ITNou! In anul 2021 nu se datoreaza impozit specific pentru o perioada de 90 de zile, calculate incepand cu data de 1 ianuarie (OUG 226/2020)Societate care beneficiaza de OUG 132/2020. In ce masura se pot acorda bonusuri pentru angajati si care este procedura de decontare a indemnizatiei de 75%?
Mai multe articole despre calculul impozitului

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"