Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ministerul Muncii si Justitiei Sociale (MMJS) a depus un Proiect de Hotarare modificarea Hotararii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare. Astfel, daca actul normativ va fi adoptat, bugetarii care au cumul de functii ar putea obtine concediu de odihna de la toti angajatorii.
Acest articol din HG 250/1992 contravine insa legislatiei in vigoare (Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare) care prevede ca dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Astfel, prin HG 250/1992, angajatii de la stat care au cumul de functii sunt discriminati, arata initiatorii proiectului.
Extras din Proiectul de Hotarare
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Articol unic
Alineatul (1) al articolului 3 din Hotararea Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 118 din 13 iunie 1995, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Extras din Nota de fundamentare
(…) 1. Descrierea situatiei actuale
In prezent pot fi ocupate prin cumul de functii posturile vacante si temporar vacante aferente functiilor didactice, functiilor de specialitate medico-sanitara si asistenta sociala si functiile de specialitate artistica, potrivit art. 29 din Legea – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
Prin urmare, un salariat bugetar care poate cumula in conditiile legii mai multe contracte individuale de munca, beneficiaza de concediu de odihna si indemnizatie de concediu aferente numai la functia de baza, iar pentru celalalt raport de munca are dreptul numai la concediu fara plata.
Pe de alta parte potrivit cadrului legal general in materia legislatiei muncii, respectiv Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Astfel, potrivit Codului Muncii, salariatii care cumuleaza mai multe contracte individuale de munca au dreptul la concediu anual de odihna si indemnizatia aferenta pentru fiecare dintre raporturile juridice pe care le-a incheiat.
(...)
2. Schimbari preconizate
Prin acest act normativ se propune abrogarea art. 3 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 250/1992 care prevede ca salariatii care indeplinesc prin cumul, pe langa functia de baza, cu o norma intreaga, o alta functie, au dreptul la concediul de odihna platit numai de la unitatea in care au functia de baza. in acest fel se elimina discriminarea salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare fata de salariatii din mediul privat, in ceea ce priveste drepturile si obligatiile corelative care decurg din executarea contractelor individuale de munca.
(...)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Baza de calcul fond garantare creante salarialeFirme din constructii. Coduri CAEN care au obligatia majorarii salariului minim la 4.000 lei din ianuarie 2023LEGEA 53/2003 reglementeaza statutul angajatilor care lucreaza la domiciliu. Ce trebuie sa contina CIM in plus in acest caz?Deplasari interne si externe. Documente justificative si legislatia in vigoare pentru E-Transport si E-FacturaAcordare tichete de masa pentru ore suplimentareUltimele articole
Oficial de la ITM: Importanta carnetului de munca in 2020OUG 26/2019: Zile de concediu suplimentare pentru anumite salariateArticole similare
Ministrul Muncii propune ca tinerii si copiii sa detina functii de conducereEste OFICIAL: Alocatiile copiilor au fost majorate de GuvernMinistrul Muncii: Salariul minim va fi MAJORAT de la 1 NOIEMBRIE 2018!Este oficial! Zilele de 24 si 31 decembrie vor fi ZILE LIBERECe trebuie sa stii despre Declaratia 112Ultimele articole
Conditii privind incadrarea angajatilor in activitatea de creare de programe pentru calculatorMinisterul Economiei propune 27 de masuri noi pentru debirocratizarea firmelor. Vor fi eliminate mai multe obligatiiMinistrul Muncii: Intr-o luna, doua va fi finalizat proiectul privind cresterea salariului minim de la 1 ianuarie 2020Mediul de afaceri din Romania cere impozit 0 pentru majorarea salariului minim (pozitia CNIPMMR)Guvernul a aprobat ajutoare de urgenta de peste un milion de leiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"