Tags: fertilizare in vitro, zile de concediu, oug 26/2019
Reminder! Guvernul a stabilit ca, in anumite situatii, femeile pot beneficia de zile in plus de concediu! Asadar, vorbim de femeile care fac fertilizare in vitro care, conform legilslatiei in vigoare, pot cere 3 zile de concediu suplimentar.
Va reamintim ca, intre cele mai importante acte normative modificate si completate prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 26/2019, publicata in luna aprilie in Monitorul Oficial, nu se numara doar Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional, ci si Legea 53/2003 din Codul Muncii. Asadar, Codul Muncii a fost modificat prin includerea unor noi zile libere pentru anumite angajate. Este vorba de femeile care fac fertilizare in vitro si care au dreptul legal la 3 zile de concediu suplimentar.Astfel, prin
OUG 26/2019, publicat vineri, 19.04.2019, in Monitorul Oficial nr. 309, Legea nr. 53/2003 - Codul muncii se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
Art. IV. -
Dupa articolul 147 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce un nou articol, articolul 1471, cu urmatorul cuprins:
"Art. 1471. -
(1) Salariatele care urmeaza o procedura de fertilizare,«in vitro», beneficiaza anual, de un concediu de odihna suplimentar, platit, de trei zile care se acorda dupa cum urmeaza:
a) 1 zi la data efectuarii punctiei ovariene;
b) 2 zile incepand cu data efectuarii embriotransferului.
(2) Cererea privind acordarea concediului de odihna suplimentar prevazut la alin. (1) va fi insotita de scrisoarea medicala eliberata de medicul specialist, in conditiile legii."
Deci, principala conditie pentru a beneficia de acest concediu este ca salariata sa prezinte “dovada”, adica scrisoarea medicala eliberata de medicul specialist, din care rezulta ca face fertilizare in vitro.
In Motivare, se arata ca decizia a fost luata ca urmare a:
- faptului ca, la nivel mondial, unul din sase cupluri este afectat de infertilitate, aceasta afectiune fiind clasata pe locul 5, la nivel mondial;
- potrivit Institutului National de Statistica, in Romania, rata fertilitatii scade alarmant, inregistrandu-se un declin demografic important, estimandu-se ca, in acest ritm, in 2050, Romania va ajunge la o populatie de doar 14 milioane de locuitori, fata de aproximativ 19 milioane, cat sunt in prezent;
- faptului ca in Romania se efectueaza anual 5.000 de fertilizari "in vitro", de 10 ori mai putin decat in Europa de Vest;
- faptului ca din datele Institutului National de Statistica in anul 2016, in Romania s-au nascut circa 190.000 de copii (adica o rata a natalitatii de 8,6 nascuti vii la 1.000 de locuitori), in scadere fata de 2010 (211.000), 2000 (234.000) si 1990 (315.000).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Obligatia generarii codului UIT
Intrebare:
O societate din Romania a comandat anumite bunuri din China. La momentul lansarii comenzii, a comunicat si informatiile necesare pentru generarea codului UIT.
Cu toate acestea, societatea a fost pusa in situatia in care am primit bunurile direct la sediu fara a primi DVI pentru importul bunurilor in Romania si fara sa aiba posibilitatea de a genera un cod UIT pe care sa il comunice transportatorului.
Din detaliile aflate ulterior de la furnizor, bunurile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declaratia unica venituri inchiriere imobile
Intrebare:
Persoana fizica care detine doua imobile prin contract de vanzare cumparare cu procurator de fonuduri prin donatie, cumparatorul ii face procura notariala procuratorului de fonduri cu puteri depline in ceeea ce priveste imobilele. Acesta le are inchiriate in regim turistic (booking). Intrebarea este cine depune declaratia unica privind declararea veniturilor?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Arendarea unui teren intravilan intre persoane juridice
Intrebare:
Detinem un teren intravilan pe care nu il folosim si dorim sa il dam in arenda catre o persoana juridica.
Se poate face un contract de dare in arenda cu titlu gratuit, fara sa solicitam plata nici unei arende? Ce implicatii fiscale are aceasta situatie? (facturare, tva, taxe, tratament fiscal).
Daca incheiem un contract cu o suma foarte mica (pentru a nu se da in mod gratuit) ne puteti ajuta cu o monografie contabila pentru arenda si de asemenea cum se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Modificare contract inchiriere
Intrebare:
O persoana fizica a inregistrat un contract de cedare a folosintei bunirilor cu o societate (asociatie sportiva). In conditiile in care in anul fiscal 2024 Asociatia nu a platit chiria lunara convenita prin contract, persoana fizica mai are obligatia de a depune Declaratia unica? Oare nu ar fi trebuit anuntat Anaf-ul ca nu s-au mai incasat sumele din chirie si sa depuna C168 sau o conventie de amanare a platii sumelor prevazute in contract? Partile nu doresc rezilierea contractului,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<