Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cum se calculeaza zilele de CO neefectuate?Media carui venit se ia in calcul?Ultimele 3 luni anterioarei celei in care inceteaza?Media caror zile se ia in calcul, cele lucrate sau lucratoare? Multumesc frumos!
Cum se calculeaza zilele de concediu neefectuate – raspunsul specialistului:
Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu, conform art. 150 alin. 2) din Codul muncii. Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
Indemnizatia pentru zilele de concediu de odihna neefectuate se calculeaza folosind venitul mediu zilnic din ultimele 3 luni anterioare celei in care contractul de munca inceteaza.
Sa presupunem urmatorul scenariu:
-Un salariat are un salariu lunar de 5.000 lei.
-A lucrat timp de 12 luni in anul curent.
-Avea dreptul la 21 de zile de concediu pe an.
-La data de 31 decembrie a acelui an, mai avea 10 zile de concediu neefectuat.
Pasul 1: Calculul salariului brut pentru ultimele 3 luni
Salariul brut total pentru ultimele trei luni este suma salariilor pe aceste luni: 3 luni 5.000 lei/luna = 15.000 lei
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Pasul 2: Numarul de zile lucratoare din ultimele 3 luni
Presupunem ca numarul de zile lucratoare a fost:
-Octombrie: 22 zile lucratoare
-Noiembrie: 21 zile lucratoare
-Decembrie: 23 zile lucratoare
Total: 22 21 23 = 66 zile lucratoare
Pasul 3: Calculul mediei zilnice a drepturilor salariale
Media zilnica se calculeaza impartind salariul total la numarul de zile lucratoare: 15.000 lei : 66 zile = 227,27 lei
Pasul 4: Suma datorata pentru concediul neefectuat
Suma datorata pentru zilele de concediu neefectuat se calculeaza inmultind media zilnica cu numarul de zile de concediu neefectuat: 227,27 lei/zi 10 zile = 2.272,70 lei
Aspecte de retinut:
-Se iau in considerare zilele lucratoare in calculul mediei zilnice.
-Indemnizatia pentru concediu neefectuat trebuie sa fie cel putin egala cu salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent din contractul de munca pentru perioada respectiva.
Articolul 150 din Codul Muncii prevede modalitatea de calcul si baza legala pentru aceste drepturi, astfel incat salariatul sa ie remunerat corect pentru zilele de concediu neefectuate, in cazul incetarii contractului de munca.
Temei legal
Codul muncii
Art. 150.
(1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
(2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
(3) Indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.
Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Subventie pentru angajarea somerilor. Analiza zileiTOT ce trebuie sa stii despre programarea concediului de odihna pentru 2024Angajamentul de plata. Model, cine il intocmeste si spete utileAu inceput contoalele ITM! Munca nedelarata, consecinte NEGATIVE pentru angajatori si lucratoriCampanie nationala ITM in 2024 privind cazurile de munca nedeclarata. Care sunt cele mai frecvente neconformitatiUltimele articole
Firmele din constructii, verificate de inspectorii ITM la inceput de aprilie 2024Controale ITM. Ce domenii au fost verificate la finalul lunii martie 2024Controale ITM in 2024. Inspectorii au verificat angajatorii din domeniile Coafura si Activitati de intretinere corporalaProgramarea concediului de odihna pentru 2024. Precizari importante pentru firme din partea ITMBeneficii neimpozabile. Care este cota maxima pentru deducerea cadourilor din fondul de salarii al angajatilor?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"