Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Reconsiderare activitate ca dependenta. Cand exista acest risc pentru un PFA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Ian. 2015 Exclusiv
Tags: participare targ, cod fiscal, factura, sume, persoane impozabile, tva, factura

In cazul urmator, un PFA constituit in decembrie 2014 are doua coduri CAEN (4618 si 7022). PFA-ul, reprezentat de o persoana fizica, fosta salariata la o societate comerciala, va presta in 2015, lunar, servicii de intermediere in comert pentru firma la care a fost angajata cu contract de munca pana la sfarsitul anului 2014 si trimestrial servicii de consultanta catre un alt client.



Avand in vedre ca PFA va avea doar doi clienti carora le va presta servicii diferite, stabilim daca exista riscul ca aceasta activitate de fie retratata ca dependenta, in cazul in care toate criteriile de dependenta si cele de independenta vor fi respectate.


    Art.7 pct.2.1  prevede reglementari specifice cu privire la conditiile care trebuie sa le indeplineasca o  activitate pentru a fi reconsiderata dependenta:

"2. activitate dependenta - orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare;
2.1. Orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:

a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
c) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
d) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.

2.2. In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate și virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit.  In acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza.

Normele metodologice prevad:

"ART. 7.
11. O activitate poate fi reconsiderata, potrivit criteriilor prevazute la art. 7 alin. (1) pct. 2.1 din Codul fiscal, ca activitate dependenta, in cazul in care raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitatea nu reflecta continutul economic al acestuia.

Activitatile desfasurate in mod independent, in conditiile legii, care genereaza venituri din profesii libere, precum si drepturile de autor si drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1 si 2.2 din Codul fiscal".
 
Fata de cele de mai sus apreciem ca daca nu se indeplineste cel putin una din conditiile prevazute la pct. 7.2 1, activitatea nu poate fi considerata dependenta, chiar daca PFA are doar doi clienti carora le presteaza activitati diferite.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


reconsiderare activitate, dependenta, impozit pe venit, PFA, contract, incapacitate de munca    


Participare la un targ din Germania. Facturam cu TVA?

In analiza urmatoare, o firma din Romania, inregistrata in scopuri de TVA, participa la un targ in Germania. Firma organizatoare din Germania, inregistrata in scopuri de TVA emite o factura pentru firma din Romania cu servicii accesorii targ, TVA 0%.

Stabilim daca este corecta aceasta factura si daca se declara in D390.

1.In conditiile in care serviciile au constat in  acordarea accesului la targul respectiv, in acest caz , firma din Romania nu are nici obligatie in ceea ce priveste TVA, factura se va emite in mod normal de care furnizorul din Germania cu TVA (locul prestarii -Germania) indiferent de calitatea persoanei participante la targ, fiind aplicabile prevederile art.133 alin.(7) lit. b si art 133 alin.(5) lit. f) din Codul fiscal.
 
Redam mai jos prevederile art.133 alin.(7) lit. B
"(7) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), locul urmatoarelor servicii este considerat a fi:
b) locul in care evenimentele se desfasoara efectiv, pentru serviciile legate de acordarea accesului la evenimente culturale, artistice, sportive, stiintifice, educationale, de divertisment sau alte evenimente similare, cum ar fi targurile si expozitiile, precum si pentru serviciile auxiliare legate de acordarea acestui acces, prestate unei persoane impozabile.
 
Normele metodologice prevad:

"pct. 15^1 alin. (4)

In sensul art. 133 alin. (7) lit. b) din Codul fiscal

a) acordarea accesului la evenimente culturale, artistice, sportive, stiintifice, educationale, de divertisment sau la alte evenimente similare include prestarea serviciilor ale caror caracteristici esentiale constau in garantarea dreptului de acces la un eveniment in schimbul unui bilet ori al unei plati, inclusiv sub forma unui abonament sau a unei cotizatii periodice;
b) conceptul de acces la un eveniment cuprinde urmatoarele servicii, fara a se limita la acestea:
1. dreptul de acces la spectacole, reprezentatii teatrale, reprezentatii de circ, parcuri de distractii, concerte, targuri, expozitii si alte evenimente similare;
2. dreptul de acces la evenimente sportive, precum meciuri sau competitii;
3. dreptul de acces la evenimente educationale si stiintifice, precum conferinte si seminare;
c) conceptul de acces la un eveniment nu cuprinde utilizarea unor facilitati, in schimbul platii unei cotizatii, precum cele oferite de o sala de gimnastica sau altele asemanatoare;

d) serviciile auxiliare prevazute la art. 133 alin. (7) lit. b) din Codul fiscal includ serviciile legate in mod direct de accesul la evenimente culturale, artistice, sportive, stiintifice, educationale, de divertisment sau la alte evenimente similare furnizate separat unei persoane care participa la un eveniment, in schimbul platii unei sume de bani. Astfel de servicii auxiliare includ in special utilizarea vestiarelor sau a instalatiilor sanitare, dar nu includ serviciile de intermediere legate de vanzarea biletelor.
 
In sensul art. 133 alin. (7) lit. b) din Codul fiscal, conceptul de eveniment nu cuprinde serviciile de instruire, indiferent de durata procesului de instruire, care nu sunt organizate sub forma unor seminare."

2. Daca targul respectiv a fost organizat sub forma unor procese de instruire - seminar, in acest caz se aplica regula de la art. 133 alin (2) din Codul fiscal, in acest caz, locul prestarii serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice, respectiv in Romania.

Societatea din Romania trebuie sa fie inscrisa in Registrul operatorilor intracomunitari, confom art. 158^2 din Codul fiscal.

Pentru achizitia acestor servicii se aplica regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427.

De asemenea societatea are obligatia  raportarii operatiunii prin formularele 300 la rd. 7, 7.1 si 20, 20.1 si 390 VIES, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea taxei cu cod S.

Raspuns oferit de Dana Hrsitu, Consultant fiscal, expert contabil si auditor financiar, Editor PortalContabilitate.ro



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016