Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
![](https://infotva.manager.ro/images/ICON_WhatsApp-01.png)
Pentru bunurile sau serviciile achizitionate prin aplicarea masurilor de simplificare, obligat la plata taxei este beneficiarul. Beneficiarul aplica regimul de taxare inversa prin calcularea cotei de 24% asupra bazei de impozitare a TVA inscrise in factura primita de la furnizor/prestator prin utilizarea formulei contabile 4426 ,,TVA deductibila" = 4427 ,,TVA colectata".
Acest regim de taxare reprezinta pentru cumparator autolichidarea TVA, operatiune echivalenta cu plata taxei catre furnizor.
Responsabilitatea aplicarii corecte a masurilor de simplificare revine atat furnizorului/ prestatorului, cat si cumparatorului/beneficiarului.
Aplicarea masurilor de simplificare nu are caracter optional!
Obligatia de aplicare a masurilor de simplificare
Aplicarea masurilor de simplificare pentru operatiunile realizate in interiorul tarii este obligatorie daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele trei conditii:
1) operatiunea este realizata in interiorul tarii;
2) furnizorul/prestatorul si cumparatorul/beneficiarul sunt persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in baza prevederilor art. 153 din Codul fiscal;
3) operatiunea este taxabila.
![Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor](https://www.rs.ro/dbimg/product/3096-ghidul-practic-.jpg)
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
![Manual de politici contabile - Stick USB](https://www.rs.ro/dbimg/product/1934-manual-de-polit.jpg)
Manual de politici contabile - Stick USB
![Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile](https://www.rs.ro/dbimg/product/2851-marea-carte-ver.jpg)
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
În situatia in care cumparatorul/beneficiarul bunurilor/serviciilor supuse masurilor de simplificare este o persoana neimpozabila sau este persoana impozabila, dar nu este inregistrata in scopuri de TVA, furnizorul trebuie sa taxeze operatiunea prin aplicarea cotei standard TVA de 24%.
Masurile de simplificare pentru livrarea bunurilor si serviciilor enumerate la art. 160 din Codul fiscal nu se aplica pentru:
– livrarea bunurilor la export, caz in care se aplica prevederile art. 143 alin. (1) lit. a) si b) din Codul fiscal, conform caruia operatiunea este scutita de TVA cu drept de deducere;
– livrarea intracomunitara de bunuri, caz in care se aplica prevederile art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, conform caruia operatiunea este scutita de TVA cu drept de deducere;
– prestarea de servicii in beneficiul unei persoane impozabile nerezidente, caz in care se aplica prevederile cuprinse la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal privind regula generala de taxare.
![Redactia Infotva](https://infotva.manager.ro/images/autori//redactia-infotvaautor_avatar.png)
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noile cote de TVA, taxarea inversa si alte masuri privind TVA din 2016Identificarea tratamentului TVA in cazul operatiunilor in sistem lohnModificarile TVA din Codul fiscal de la 1 septembrie 2013. Vezi lista completa!MASURI DE SIMPLIFICARE a TVATVA - Emiterea facturilor pentru bunurile livrate prin organele de executare silitaUltimele articole
CCF propune modificarea legislatiei privind operatiunile triunghiulareVanzarile prin consignatie. Ce este consignatia si studii de caz utileContribuabililor NU li se va mai cere dosarul cu sina. Autoritatile vor pune la dispozitia cetatenilor modelele formularelor de care au nevoieDeclarare TVA in facturile intracomunitare. MONOGRAFIE contabilaMinisterul Economiei propune 27 de masuri noi pentru debirocratizarea firmelor. Vor fi eliminate mai multe obligatiiArticole similare
Noutati legislatie Fiscala 24-28 noiembrie 2008 - Monitorul OficialNoutati legislatie Fiscala 15-19 decembrie 2008 - Monitorul OficialCand trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA persoanele nestabilite in Romania?Studiu de caz: Poate fi faxul considerat o modalitate electronica de transmitere a facturilor?TVA - Scutiri pentru importul de bunuri si pentru achizitii intracomunitareUltimele articole
Furnizori care NU transmit factura. Cum trebuie emisa autofactura de catre firmeAchizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Operatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileMiercuri, 30 octombrie 2024, termen limita pentru depunerea Formularului 394Cum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si servicii![Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz](https://media.rs.ro/filemanager/Decontul_precompletat_de_TVA.png)
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"