Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Factura primita din UE pentru recuperare combustibil si taxa card. Ce aspecte sunt obligatorii privind raportarea in 390 si 300?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Mar. 2016 Exclusiv
Tags: transport international, declaratia 390, declaratia 300, codul fiscal, inregistrari contabile

In cazul urmator, discutam despre o societate de transport A care efectueaza transport international pentru o societate B din Austria. Societatea A face factura de 850 euro scutita conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal. Societatea B emite factura pentru combustibilul consumat in valoare de 350 euro si taxa procesare card acte de 12 euro. Stabilim care este monografia contabila pentru factura primita de la societatea B si cum se transmite in Declaratia 300 si Declaratia 390.

Conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, locul prestarii serviciilor de transport marfa se afla la beneficiar. Din acest motiv, operatiunea de transport efectuat de dvs este considerata neimpozabila in Romania, nu scutita de TVA.

Factura se emite, intr-adevar, fara TVA, insa cu mentiunea "reverse charge" (taxare inversa).
 
Operatiunea aferenta facturii primita de la societatea din Austria - privind recuperare combustibil - desemneaza achizitii de bunuri care sunt neimpozabile in Romania, neavand locul achizitiei in Romania.

In aceasta situatie, factura emisa de catre partenerul din Austria nu genereaza o operatiune intracomunitara, nu se declara in declaratia 390 VIES si se declara in decontul de TVA pe randul 26 "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile". De altfel, factura respectiva ar trebui emisa cu TVA austriac.
 


Monografia contabila pentru factura primita de la furnizorul din Austria privind combustibilul este urmatoarea:
- 6022  = 401   350 euro * curs BNR valabil in data emiterii facturii.
 
Daca factura este emisa cu TVA din Austria, societatea dvs are posibilitatea recuperarii acestui TVA de la organele fiscale austriece, insa cu respectarea unor porceduri prevazute in OPANAF nr. 3/2010.
 
In cazul facturii privind taxa procesare card, aceasta ar trebui sa fie emisa fara TVA, in virtutea articolului 278 alin. (2) din codul fiscal - corespunzator celui din Directiva 112 sau din legislatia nationala a Austriei.
 
In aceast caz, locul prestarii acestui serviciu este in Romania, persoana obligata la plata TVA catre statul roman este societatea dvs, iar plata TVA la buget nu se face efectiv, ci se aplica mecanismul taxarii inverse.
Operatiunea reprezinta o prestare de serviciu intracomunitara, ca urmare, se declara in declaratia VIES 390 cu simbol S si in decontul de TVA, pe randurile 7-7.1 si 20-20.1.
 
Monografia contabila acaestei facturi este urmatoarea:

628 = 401   12 euro * curs BNR valabil la data emiterii facturii
si, concomitent, evidentierea taxarii inverse:
4426 = 4427  cu valoarea in lei de mai sus * 20%.
 
Baza legala:
- art. 307 alin. (2), art. 302 alin. (2), art. 326 alin. (2), art. 325 alin. (1) lit. c) si e) din Codul fiscal.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Factura primita din UE pentru recuperare combustibil si taxa card. Ce aspecte sunt obligatorii privind raportarea in 390 si 300?":
Rating:

Nota: 3.71 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016