Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Plata facturii prestarii serviciilor de import

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Oct. 2011
Tags: tva, declaratia 394, factura, prestari de servicii de import

Intrebare: O societate comerciala platitoare de TVA cu sediul social in Italia, ne factureaza servicii de import- import customs formalities. Intrebarea este daca la plata acestei facturi retin impozit si in ce cuantum? Respectiva factura unde se declara decont de TVA, declaratie 390?

Raspuns:
 1.Din punct de vedere al impozitului pe veniturile nerezidentilor, prestatiile efectuate de nerezidenti care nu loc pe teritoriul Romaniei nu intra in sfea impunerii si prin urmare nu trebuie retinut impozit.
 
In situatia in care prestarile de servicii au loc pe teritoriul Romaniei, atunci, in baza art 115 alin 1 lit.k, acestea sunt impozabile in Romania, retinandu-se la sursa impozit pe veniturile obtinute de nerezidenti din Romania, in procent de 16% numai daca beneficiarii de venit nu va transmit un Certificat de rezidenta fiscala emis de autoritatile fiscale din statul lor de rezidenta (art 118 din Codul fiscal ).
 
In situatia in care nerezidentul din Italia va transmite un Certificat de rezidenta fiscala valabil la momentul efectuarii platilor catre nerezident, atunci nu se mai aplica prevederile Codului fiscal , ci ale coneventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu Italia – art 7 – Profiturile /beneficiile intreprinderii din Conventiile de evitare a dublei impuneri. Conform acestui articol, in conditiile existentei Certificatului de rezidenta fiscala, profiturile obtinute de nerezident din prestarea serviciilor vor fi impozitate numai in statul sau de rezidenta.
 
2.Din punct de vedere al TVA, in calitate de beneficiar al unui serviciu intracomunitar, societatea dvs are urmatoarele obligatii fiscale:
- sa aplice regimul de taxare inversa (4426=4427);
- sa evidentieze factura prestatorului in jurnalele de TVA (jurnalul pentru cumparari si jurnalul pentru vanzari) intocmit pentru luna emiterii facturii;
- sa raporteze valoarea operatiunii prin formularul cod (390 VIES) denumit "Declaratie – recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"
 
Raportarea serviciului achizitionat se efectueaza prin declaratia 390 cu simbolul S care reprezinta "achizitii intracomunitare de servicii” prevazute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei in baza art. 150 alin. (2), de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate;
-sa raporteze serviciul achizitionat prin decontul de TVA cod 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata".
Raportarea se efectueaza in baza informatiilor preluate din jurnalul pentru vanzari si jurnalul pentru cumparari.
 
Decontul de TVA se completeaza la urmatoarele randuri la randul 7 denumit "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6, si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa), “cu preluarea sumei la randul 7.1 denumit "Achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)”.
 
Suma se reporteaza la randul 7.1.1. daca aveti dovada ca prestatorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc prestarea intracomunitara, randul 19 cu preluarea sumei la randul 19.1 si la randul 19.1.1, daca este cazul.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Plata facturii prestarii serviciilor de import":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016