Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare: O societate comerciala platitoare de TVA cu sediul social in Italia, ne factureaza servicii de import- import customs formalities. Intrebarea este daca la plata acestei facturi retin impozit si in ce cuantum? Respectiva factura unde se declara decont de TVA, declaratie 390?
Raspuns:1.Din punct de vedere al impozitului pe veniturile nerezidentilor, prestatiile efectuate de nerezidenti care nu loc pe teritoriul Romaniei nu intra in sfea impunerii si prin urmare nu trebuie retinut impozit.
In situatia in care prestarile de servicii au loc pe teritoriul Romaniei, atunci, in baza art 115 alin 1 lit.k, acestea sunt impozabile in Romania, retinandu-se la sursa impozit pe veniturile obtinute de nerezidenti din Romania, in procent de 16% numai daca beneficiarii de venit nu va transmit un Certificat de rezidenta fiscala emis de autoritatile fiscale din statul lor de rezidenta (art 118 din Codul fiscal ).
In situatia in care nerezidentul din Italia va transmite un Certificat de rezidenta fiscala valabil la momentul efectuarii platilor catre nerezident, atunci nu se mai aplica prevederile Codului fiscal , ci ale coneventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu Italia – art 7 – Profiturile /beneficiile intreprinderii din Conventiile de evitare a dublei impuneri. Conform acestui articol, in conditiile existentei Certificatului de rezidenta fiscala, profiturile obtinute de nerezident din prestarea serviciilor vor fi impozitate numai in statul sau de rezidenta.
2.Din punct de vedere al TVA, in calitate de beneficiar al unui serviciu intracomunitar, societatea dvs are urmatoarele obligatii fiscale:
- sa aplice regimul de taxare inversa (4426=4427);
- sa evidentieze factura prestatorului in jurnalele de TVA (jurnalul pentru cumparari si jurnalul pentru vanzari) intocmit pentru luna emiterii facturii;
- sa raporteze valoarea operatiunii prin formularul cod (390 VIES) denumit "Declaratie – recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"
Raportarea serviciului achizitionat se efectueaza prin declaratia 390 cu simbolul S care reprezinta "achizitii intracomunitare de servicii” prevazute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei in baza art. 150 alin. (2), de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate;
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Manual de politici contabile - Stick USB
-sa raporteze serviciul achizitionat prin decontul de TVA cod 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata".
Raportarea se efectueaza in baza informatiilor preluate din jurnalul pentru vanzari si jurnalul pentru cumparari.
Decontul de TVA se completeaza la urmatoarele randuri la randul 7 denumit "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6, si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa), “cu preluarea sumei la randul 7.1 denumit "Achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)”.
Suma se reporteaza la randul 7.1.1. daca aveti dovada ca prestatorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc prestarea intracomunitara, randul 19 cu preluarea sumei la randul 19.1 si la randul 19.1.1, daca este cazul.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Taxare inversa servicii non-UELuni, 20 mai 2024, termenul de depunere a declaratiilor pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasareProduse realizate cu materialul clientului. Aplicarea TVA-uluiSistemul TVA la incasare: inregistrarea platii la cursul valutar al furnizorului si la data platiiTVA si asocierea in participatiuneUltimele articole
Proiect: PFA-urile, II-urile, IF-urile ar putea deveni SRL-uri. Ce documente sunt necesareNeconcordante la verificarea e-TVA privind casele de marcat. Cum trebuie sa procedatiCalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 10 octombrie 2024Inregistrarea in Registrul RO e-Factura: Procedura ActualizataE-Factura: Ce trebuie sa faca firmele care au primit facturile DUPA cele 5 zile legaleArticole similare
Inregistrare in scopuri de TVA. Cod TVA anulat. Se doreste reinceperea activitatiiInformatii noi de la ANAF privind testarea Declaratiei 394Decont TVA cod 300 si declaratia cod 394 pentru ONG (persoana partial impozabila)Vanzare deseuri.Declararea prin formularele 300 si 394Transport international de marfuri. Care sunt aspectele fiscale si contabile de avut in vedere?Ultimele articole
Ce se intampla daca este depasit plafonul TVA de 300.000 lei o singura dataD394 in 2024. Bonurile cu valoare mai mica de 100 euro se declara in D394?DECLARATIA 394. Contractele de sponsorizare se declara in acest formular?DECLARATIA 394 in 2022. Cine NU are obligatia depunerii formularului?DECLARATIA 394 in 2022. Explicatii necesare contribuabililor pentru evitarea amenzilor de pana la 14.000 leiArticole similare
Sanctiuni importante pentru detalii insignifiante!TVA exigibil si neexigibil. 3 studii de caz importanteTVA credit-note. Obligatii declarativeTVA si regimul fiscal al mostrelorAjustarea taxei deductibile la inregistrarea in scopuri de TVAUltimele articole
Case de marcat electronice dotate cu POS. ONG-urile au aceasta obligatie?Inregistrarea in Registrul RO e-FACTURA: Procedura ActualizataE-FACTURA: Ce trebuie sa faca firmele care au primit facturile DUPA cele 5 zile legaleNotificare de conformare e-TVA. Cum se formuleaza raspunsul si pana cand se trimiteAviz de insotire a marfii: cand se foloseste, ce informatii contine si cat timp se pastreazaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"