Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Analizam cazul unei societati romane care primeste din partea unei firme din Olanda bunuri care sunt prelucrate in Romania si apoi trimise inapoi in Olanda. Societatea din Romania va factura societatii din Olanda valoarea serviciilor prestate. Bunurile circula intre Romania si Olanda pe baza de aviz (packing list) si CMR. Bunurile primite nu au specificata nicio valoare. Vom vedea daca in acest caz trebuie intocmit registrul bunurilor primite si daca acesta se va completa doar cantitativ fara valori. De asemenea, vom stabili daca vom declara aceste bunuri in Intrastat.
Raspuns:In conformitate cu prevederile art. 156 alin. (4) din Codul fiscal si pct. 79 alin. (1) lit. g) din normele metodologice date in aplicarea acestuia, societatea trebuie sa inscrie in Registrul bunurilor primite bunurile mobile corporale primite care au fost transportate din Olanda sau alt stat membru al Comunitatii in Romania. Acest registru va cuprinde:
1. denumirea si adresa expeditorului;
2. un numar de ordine;
3. data primirii bunurilor;
4. descrierea bunurilor primite;
5. cantitatea bunurilor primite;
6. data transportului bunurilor transmise clientului dupa expertizare sau prelucrare;
7. cantitatea si descrierea bunurilor care sunt returnate clientului dupa expertizare sau prelucrare;
8. cantitatea si descrierea bunurilor care nu sunt returnate clientului;
9. o mentiune referitoare la documentele emise in legatura cu serviciile prestate, precum si data emiterii acestor documente.
Cartea Verde a Contabilitatii
SAF-T Ghid de raportare corecta
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Potrivit Normei de completare a Declaratiei statistice Intrastat aprobata prin OINS 21/2011, obligatia furnizarii de date statistice Intrastat revine tuturor operatorilor economici care indeplinesc simultan urmatoarele conditii:
1. sunt inregistrati in scopuri de taxa pe valoarea adaugata - adica au cod de identificare fiscala;
2. realizeaza schimburi de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene;
3. valoarea totala anuala a schimburilor de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene, pentru fiecare dintre cele doua fluxuri, introduceri si, respectiv, expedieri, depaseste pragul valoric Intrastat stabilit pentru fiecare an.
Declaratia statistica Intrastat trebuie intocmita pentru introducerile si/sau expedierile intracomunitare de bunuri in urmatoarele cazuri:
a) schimburi intracomunitare de bunuri care implica transfer de proprietate si sunt destinate utilizarii, consumului, investitiei sau revanzarii;
b) miscari de bunuri dintr-un stat membru al Uniunii Europene catre Romania sau miscarile de bunuri din Romania catre alt stat membru al Uniunii Europene, fara transfer de proprietate. Spre exemplu, transferul de stocuri, miscari de bunuri inainte si dupa procesare etc.;
c) returnarea de bunuri;
d) miscari specifice de bunuri;
e) leasing financiar;
f) leasing operational cu o durata de peste 2 ani.
Ce nu trebuie declarat pentru sistemul statistic Intrastat?
Pentru urmatoarele cazuri nu trebuie intocmita Declaratia statistica Intrastat:
a) comertul cu servicii;
b) bunuri in tranzit simplu;
c) miscari temporare de bunuri;
d) miscari de bunuri pentru/dupa reparatii si/sau intretinere;
e) schimbul de bunuri cu acele teritorii ale statelor membre ale Uniunii Europene ce nu apartin teritoriului statistic al statelor membre ale Uniunii Europene;
f) schimburi de bunuri in cadrul comertului triunghiular, in situatia in care bunurile nu intra pe teritoriul national al Romaniei din alte state membre ale Uniunii Europene sau nu sunt expediate din Romania catre alt stat membru al Uniunii Europene.
Aceste situatii sunt detaliate si exemplificate in Manualul pentru furnizorii de informatii statistice, disponibil pe site-ul https://www.intrastat.ro/mi.php.
Potrivit acestuia, pentru bunurile expediate/introduse pentru prelucrare trebuie indicata valoarea totala ce ar fi fost facturata in cazul cumpararii sau vanzarii obisnuite.
Daca bunurile sunt expediate dupa ce au fost prelucrate pe baza de contract, valoarea facturata raportata trebuie sa includa valoarea bunurilor primite pentru prelucrare majorata cu valoarea operatiunilor de prelucrare (operatiuni executate asupra bunurilor) si cu valoarea articolelor adaugate bunurilor prelucrate (imbunatatiri), daca exista. In asemenea cazuri valoarea facturata reprezinta valoarea totala a bunurilor prelucrate, respectiv valoarea platita pentru prelucrare plus valoarea raportata pentru Intrastat ca valoare a bunurilor inainte de prelucrare.
Astfel, bunurile primite pentru prelucrare si bunurile expediate dupa prelucrare se declara in declaratia Intrastat daca societatea are obligatia depunerii acesteia conform plafoanelor intrastat.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Codul Fiscal 2010 TITLUL VI - Capitolul XIII - ObligatiiCotele de TVATVA - Codul Vamal ComunitarTVA – contract de inchiriere spatiu imobilCodul fiscal 2008 - Capitolul XIII. Obligatii - art. 153-158^1Ultimele articole
Prelucrare marfuri si REGISTRUL BUNURILOR PRIMITE. Cum tratam returul marfurilor reconditionate in Romania?Raportarea prin declaratia 390. Mijloc fix pentru folosinta temporaraStocuri la dispozitia clientului. Regim TVADocumentar fiscal: Evidenta operatiunilor cu TVAIdentificarea tratamentului TVA in cazul operatiunilor in sistem lohnArticole similare
Registrul unic de control. Cine are obligatia achizitionarii registrului unic de controlFirme cu transport in strainatate. Cand NU se vor utiliza sistemele E-Factura si E-TransportCesiune creanta debitor insolvabil. Inregistrari contabilePlata unor cursuri de specializare. Emitem cu TVA factura catre societatea-mama?Modificarile Codului Fiscal, venite din partea mediului de afaceri, vor fi afisate pe site-ul MFP in luna septembrieUltimele articole
TVA locuinte 2025: Studii de caz utileDistribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?Ordinul 114/2025 a modificat Procedura de restituire a TVA aferenta anumitor achizitii de bunuri si servicii efectuate de entitati nonprofitPlafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaTrecere la impozit pe profit in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulArticole similare
TVA - Ajustarea bazei de impozitareCe nu se declara in INTRASTATLivrari in zona libera. Implicatii fiscaleDeclaratii cu termen scadent pe 15 Iulie 2010Noutati: Declaratii fiscale cu termen in septembrie 2015Ultimele articole
Livrarea intracomunitara de bunuri - ce reprezinta si studii de caz utileDECLARATIA INTRASTAT: Normele pentru completarea declaratiei au fost aprobate prin Ordinul 1623/2022Modificari importante in completarea declaratiei statistice Intrastat incepand cu luna de referinta ianuarie 2021Achizitie intracomunitara de bunuri. Tratament fiscal TVAAchizitie materii prime. Care sunt implicatiile TVA?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"