Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Bunuri primite spre prelucrare. Registrul bunurilor primite. Declaratia Intrastat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Oct. 2012 Exclusiv
Tags: registrul bunurilor primite, codul fiscal, declaratia intrastat

Analizam cazul unei societati romane care primeste din partea unei firme din Olanda bunuri care sunt prelucrate in Romania si apoi trimise inapoi in Olanda. Societatea din Romania va factura societatii din Olanda valoarea serviciilor prestate. Bunurile circula intre Romania si Olanda pe baza de aviz (packing list) si CMR. Bunurile primite nu au specificata nicio valoare. Vom vedea daca in acest caz trebuie intocmit registrul bunurilor primite si daca acesta se va completa doar cantitativ fara valori. De asemenea, vom stabili daca vom declara aceste bunuri in Intrastat.

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 156 alin. (4) din Codul fiscal si pct.  79 alin. (1) lit. g) din normele metodologice date in aplicarea acestuia, societatea trebuie sa inscrie in Registrul bunurilor primite bunurile mobile corporale primite care au fost transportate din Olanda sau alt stat membru al Comunitatii in Romania. Acest registru va cuprinde:
   1. denumirea si adresa expeditorului;
   2. un numar de ordine;
   3. data primirii bunurilor;
   4. descrierea bunurilor primite;
   5. cantitatea bunurilor primite;
   6. data transportului bunurilor transmise clientului dupa expertizare sau prelucrare;
   7. cantitatea si descrierea bunurilor care sunt returnate clientului dupa expertizare sau prelucrare;
   8. cantitatea si descrierea bunurilor care nu sunt returnate clientului;
   9. o mentiune referitoare la documentele emise in legatura cu serviciile prestate, precum si data emiterii acestor documente.
 
Potrivit Normei de completare a Declaratiei statistice Intrastat aprobata prin OINS 21/2011, obligatia furnizarii de date statistice Intrastat revine tuturor operatorilor economici care indeplinesc simultan urmatoarele conditii:
   1. sunt inregistrati in scopuri de taxa pe valoarea adaugata - adica au cod de identificare fiscala;
   2. realizeaza schimburi de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene;
   3. valoarea totala anuala a schimburilor de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene, pentru fiecare dintre cele doua fluxuri, introduceri si, respectiv, expedieri, depaseste pragul valoric Intrastat stabilit pentru fiecare an.
Declaratia statistica Intrastat trebuie intocmita pentru introducerile si/sau expedierile intracomunitare de bunuri in urmatoarele cazuri:
   a) schimburi intracomunitare de bunuri care implica transfer de proprietate si sunt destinate utilizarii, consumului, investitiei sau revanzarii;
   b) miscari de bunuri dintr-un stat membru al Uniunii Europene catre Romania sau miscarile de bunuri din Romania catre alt stat membru al Uniunii Europene, fara transfer de proprietate. Spre exemplu, transferul de stocuri, miscari de bunuri inainte si dupa procesare etc.;
   c) returnarea de bunuri;
   d) miscari specifice de bunuri;
   e) leasing financiar;
   f) leasing operational cu o durata de peste 2 ani.
    Ce nu trebuie declarat pentru sistemul statistic Intrastat?
    Pentru urmatoarele cazuri nu trebuie intocmita Declaratia statistica Intrastat:
   a) comertul cu servicii;
   b) bunuri in tranzit simplu;
   c) miscari temporare de bunuri;
   d) miscari de bunuri pentru/dupa reparatii si/sau intretinere;
   e) schimbul de bunuri cu acele teritorii ale statelor membre ale Uniunii Europene ce nu apartin teritoriului statistic al statelor membre ale Uniunii Europene;
   f) schimburi de bunuri in cadrul comertului triunghiular, in situatia in care bunurile nu intra pe teritoriul national al Romaniei din alte state membre ale Uniunii Europene sau nu sunt expediate din Romania catre alt stat membru al Uniunii Europene.

Aceste situatii sunt detaliate si exemplificate in Manualul pentru furnizorii de informatii statistice, disponibil pe site-ul http://www.intrastat.ro/mi.php.
Potrivit acestuia, pentru bunurile expediate/introduse pentru prelucrare trebuie indicata valoarea totala ce ar fi fost facturata in cazul cumpararii sau vanzarii obisnuite.

Daca bunurile sunt expediate dupa ce au fost prelucrate pe baza de contract, valoarea facturata raportata trebuie sa includa valoarea bunurilor primite pentru prelucrare majorata cu valoarea operatiunilor de prelucrare (operatiuni executate asupra bunurilor) si cu valoarea articolelor adaugate bunurilor prelucrate (imbunatatiri), daca exista. In asemenea cazuri valoarea facturata reprezinta valoarea totala a bunurilor  prelucrate, respectiv valoarea platita pentru prelucrare plus valoarea raportata pentru Intrastat ca valoare a bunurilor inainte de prelucrare.

Astfel, bunurile primite pentru prelucrare si bunurile expediate dupa prelucrare se declara in declaratia Intrastat daca societatea are obligatia depunerii acesteia conform plafoanelor intrastat.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Bunuri primite spre prelucrare. Registrul bunurilor primite. Declaratia Intrastat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016