Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Codul Vamal Comunitar (Reg. CEE nr. 2.913/1992) Punerea in libera circulatie a marfurilor necomunitare (importul) le confera acestora statut de marfuri comunitare. Din punct de vedere vamal, punerea ...
Codul Vamal Comunitar
(Reg. CEE nr. 2.913/1992)
Punerea in libera circulatie a marfurilor necomunitare (importul) le confera acestora statut de marfuri comunitare.
Din punct de vedere vamal, punerea in libera circulatie inseamna aplicarea procedurilor vamale de vamuire, inclusiv a celor legate de politici comerciale netarifare (restrictii), precum si plata drepturilor legal datorate.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
● schimbarea destinatiei initiale sau punerea in libera circulatie cu taxe reduse sau zero.
● distrugerea lor.
● declaratia vamala de punere in libera circulatie este invalidata dupa acordarea liberului de vama, sau atunci cand
● drepturile de import platite pentru marfurile respective sunt rambursate sau remise:
–
in cadrul regimului de perfectionare activa, sub forma sistemului de rambursare;
undefined
undefined
–
in conditiile art. 238 sau 239 din Codul Vamal Comunitar, pentru marfuri defecte sau pentru cele care nu respecta prevederile contractuale.
a. intrarea pe teritoriul Comunitatii de bunuri care nu se afla in libera circulatie in intelesul art. 24 din Tratatul de infiintare a Comunitatii Europene;
b. pe langa operatiunile prevazute la lit. a), intrarea in Comunitate a bunurilor care se afla in libera circulatie, provenite dintr-un teritoriu tert, care face parte din teritoriul vamal al Comunitatii.
Problema principala generata de aceste schimbari post-aderare este cea legata de deductibilitatea TVA din declaratia vamala de punere in libera circulatie. Avem in vedere faptul ca legislatia fiscala, respective pct. 59 din Normele de aplicare a Titlului VI al Codului fiscal (Hotararea Guvernului nr. 44/2004) stabilesc explicit persoana care are calitatea de importator, din punctul de vedere al TVA.
Ipoteza:
O persoana impozabila nestabilita in Romania, inregistrata in scopuri
de TVA in alt stat membru, incheie un contract de prestari servicii
constand in lucrari asupra bunurilor mobile corporale, cu o persoana
impozabila inregistrata in scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul
fiscal. Bunurile care sunt prelucrate provin din tari terte, sunt importate
in Romania, iar produsele prelucrate obtinute sunt transportate in
statul membru al beneficiarului. Persoana impozabila inregistrata in
scopuri de TVA in Romania (procesatorul) presteaza serviciile constand
in lucrari asupra bunurilor mobile corporale in favoarea societat
ii A.
Chiar daca in practica se obisnuieste ca pe factura sa fie inscrisa si societatea prelucratoare din Romania, pentru a indica punctul de destinatie al bunurilor, in declaratia vamala de import, la rubrica 8 va fi inscrisa drept importator al bunurilor persoana din celalalt stat membru (proprietarul/cumparatorul bunurilor).
In acest caz, formalitatile de import vor fi realizate in baza facturii emise de beneficiarul din celalalt stat membru, astfel ca dupa prelucrare, procesatorul va factura beneficiarului nu doar valoarea manoperei, ci intreaga valoare (materii prime plus manopera), realizand astfel o livrare intracomunitara daca bunurile sunt transportate in celalalt stat membru.
Aplicand aceasta varianta, prestatorul va avea calitatea de proprietar al bunurilor din punctul de vedere al TVA, pe cale de consecinta si drept de deducere a TVA aferente importului de bunuri.
In situatia in care importul a fost efectuat de prestatorul din Romania fara ca acesta, ulterior importului, sa refactureze sumele platite in vama sau nu are o intelegere contractuala cu beneficiarul cu privire la transferul dreptului de proprietate (beneficiarul nu factureaza materiile prime procesatorului), acesta nu va avea dreptul de deducere TVA din declaratia vamala chiar daca apare la rubrica 8 din declaratia vamala, deoarece, din punctul de vedere al Normelor de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal, nu are calitatea de importator, mai mult, nici prestatorul si nici beneficiarul nu vor declara o livrare intracomunitara, fluxul bunurilor fiind intrerupt.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"