Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrastat este un sistem armonizat de colectare de date statistice oficiale cu privire la comertul intracomunitar de bunuri in cadrul Uniunii Europene.Scopul declaratieiIn baza acestei declaratii se ...
Intrastat este un sistem armonizat de colectare de date statistice oficiale cu privire la comertul intracomunitar de bunuri in cadrul Uniunii Europene.
Scopul declaratiei
In baza acestei declaratii se colecteaza direct de la operatorii economici date statistice referitoare la comertul cu bunuri desfasurat intre parteneri stabiliti in state membre din Uniunea Europeana.
Prelucrarea informatiilor furnizate de operatorii economici are drept scop practic:
-
cunoasterea volumului schimburilor internationale ale fiecarui stat membru;
-
calcularea indicatorilor macroeconomici pentru analiza evolutiei economice si sociale ale unui stat intracomunitar;
-
fundamentarea politicilor comunitare in diferite domenii: comercial, monetar, vamal etc.;
-
determinarea cotei din bugetul comunitar care ii revine fiecarui stat membru al Uniunii Europene.
Conditii de declarare
Obligatia furnizarii datelor statistice revine doar operatorilor economici care indeplinesc urmatoarele conditii cumulative:
-
sunt inregistrati in scopuri de taxa pe valoarea adaugata;
-
realizeaza operatiuni intracomunitare;
-
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
valoarea totala anuala a operatiunilor economice de paseste pragul valoric stabilit pentru fiecare an calendaristic, separat pentru livrari intracomunitare si separat pentru achizitii intracomunitare.
Pragul valoric reprezinta limita valorica a schimburilor intracomunitare sub care operatorii economici sunt scutiti de transmiterea declaratiei Intrastat. Pragurile valorice stabilite pentru anul 2009 sunt:
– pentru achizitii intracomunitare: 300.000 lei;
– pentru livrari intracomunitare: 900.000 lei.
Declaratia Intrastat nu se depune daca se realizeaza:
-
achizitii intracomunitare mai mici de 300.000 lei;
-
livrari intracomunitare mai mici de 900.000 lei.
Reguli de declarare
Declaratia statistica Intrastat se transmite de catre operatorii economici care:
– au depasit pragul valoric
Intrastat in anul anterior celui de referinta;
– depasesc pragul valoric
Intrastat in anul in curs.
Din momentul depasirii pragurilor valorice, separat pentru introduceri si separat pentru expedieri, operatorii economici devin furnizori de informatii statistice Intrastat.
Dupa depasirea pragurilor valorice, se recomanda completarea si transmiterea la Institutul National de Statistica a formularului „Chestionarul pentru furnizorii de date Intrastat“ al carui model tipizat anexat este preluat de pe site www.ins.ro . Acest formular se completeaza si se depune ori de cate ori apar modificari ale informatiilor completate initial la inregistrare.
Clasificarea furnizorilor de informatii statistice
Pentru anul in curs, furnizorii de informatii statistice Intrastat sunt:
-
operatorii economici care completeaza si transmit declaratia statistica pentru intregul an de referinta, pe fiecare flux. In aceasta categorie se incadreaza operatorii care au avut obligatia de raportare in anul anterior ce lui de referinta si care pe tot parcursul anului anterior ce lui de referinta au realizat pragurile valori ce Intrastat, separat pentru fiecare flux;
-
operatorii economici care completeaza si transmit declaratia statistica pentru intregul an de referinta.
In aceasta categorie se incadreaza operatorii economici care au dobandit obligatia de raportare pe parcursul anului anterior celui de referinta, prin depasirea pragurilor valorice, separat pentru fiecare flux;
-
operatorii economici care completeaza si transmit de claratia statistica pe parcursul anului de referinta fiecare flux. In aceasta categorie se in cadreaza operatorii economici care au realizat, cumulat de la in ceputul anului de referinta, pragurile valorice stabilite pentru anul de referinta, separat pe cele doua fluxuri.
Categorii de operatori economici
Practic, pentru fiecare an in curs exista doua categorii de operatori:
– operatori economici care in anul anterior au depasit pragurile valorice stabilite pentru anul in curs, caz in care acestia transmit lunar declaratia Intrastat pentru toate lunile anului in curs;
– operatorii economici care depasesc pragurile valorice in cursul anului curent, caz in care transmit declaratia Intrastat incepand cu luna in care au depasit pragurile valorice stabilite pentru anul in curs.
Modalitatea de completare si transmitere a declaratiei Intrastat
Declararea se intocmeste si se transmite doar in format electronic, prin selectarea uneia dintre cele trei modalitati, din care:
-
doua modalitati electronice, disponibile, cu titlu gratuit, care se regasesc pe site-ul www. intrastat.ro :
– aplicatia online: prin utilizarea aplicatiei puse la dispozitie de catre I.N.S.;
– aplicatia offline: prin utilizarea softului pus la dispozitie de catre I.N.S.;
-
o alta modalitate este utilizarea software-ului propriu.
Aplicatia offline permite crearea unui fisier care cuprinde Declaratia statistica Intrastat, transmisa Institutului National de Statistica de catre furnizorul de informatii statistice prin selectarea uneia din cele trei modalitati:
1) e-mail, la adresa:
declaratie.
intrastat@insse.ro
;
2) incarcarea fisierului in aplicatia on-line
Intrastat disponibila pe site-ul
www.
intrastat.ro
;
3) solicitarea transmiterii prin e-mail a declaratiei de la directia teritoriala de statistica in raza careia isi are sediul.
Software-ul propriu poate fi utilizat prin realizarea intr-un format predefinit a unui fisier care contine Declaratia statistica Intrastat. Acest format predefinit este prezentat in Manualul de descriere a procedurii pentru crearea altor tipuri de fisiere acceptate de INS. Acest manual poate fi descarcat de pe site-ul www. intrastat.ro sau furnizat la cerere de Institutul National de Statistica.
Pentru corectitudinea si valabilitatea declaratiei lunare, Institutul National de Statistica recomanda utilizarea aplicatiilor Intrastat on-line sau off-line deoarece acestea curprind reguli de validare predefinite pentru realizarea declaratiei lunare.
Indiferent de modalitatea de intocmire selectata, fisierele cu informatiile furnizate trebuie sa respecte specificatiile Institutului National de Statistica.
Nu sunt acceptate declaratiile pe hartie.
Declaratia statistica se depune lunar, nu mai tarziu de data de 15 a lunii urmatoare celei in care au avut loc operatiunile intracomunitare.
Cuprinsul declaratiei Intrastat
Prin declaratie trebuie furnizate urmatoarele 12 informatii sistematizate astfel:
1. fluxul bunurilor constand in achizitii si livrari;
2. perioada de referinta;
3. date de identificare ale firmei;
4. tara de destinatie sau tara de expeditie;
5. codul marfurilor (format din 8 cifre);
6. natura tranzactiei;
7. modul de transport;
8. conditiile de livrare;
9. cantitatea in kg;
10. cantitatea in unitate de masura suplimentara;
11. valoarea facturata;
12. valoarea statistica.
Articol preluat din Actualizare Consilier TVA nr. 20, august 2009
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infoTVA.ro" si link catre www. infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Articol adaugat in 17 august 2009
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Livrari intracomunitare - operatiuni scutite cu drept de deducere a TVAAu fost anuntate pragurile valorice INTRASTAT pentru anul 2015!Declaratii cu termen scadent pe 15 Iulie 2010Modificari importante in completarea declaratiei statistice INTRASTAT incepand cu luna de referinta ianuarie 2021Alerta fiscalitate 16-20 iunie 2008Ultimele articole
Livrarea intracomunitara de bunuri - ce reprezinta si studii de caz utileDeclaratia INTRASTAT: Normele pentru completarea declaratiei au fost aprobate prin Ordinul 1623/2022Procedura simplificata de vamuire in alt stat membru. Cum se declara importul de bunuri si in ce tara se plateste TVA?Modalitatea legala de inchiriere a imobilelor in regim turisticCorectare valoare achizitie intracomunitara de bunuri din an precedentArticole similare
Obligatia inregistrarii pentru declaratia INTRASTAT. Care sunt etapele I.N.S.?Livrari in zona libera. Implicatii fiscaleReprezentant fiscal. Cum procedam privind raportarea fiscala, informativa si statistica?Corectare valoare achizitie intracomunitara de bunuri din an precedentStudiu de caz: Regimul TVA in cazul unei achizitii de soft dintr-o alta taraUltimele articole
Livrarea intracomunitara de bunuri - ce reprezinta si studii de caz utileDeclaratia INTRASTAT: Normele pentru completarea declaratiei au fost aprobate prin Ordinul 1623/2022Procedura simplificata de vamuire in alt stat membru. Cum se declara importul de bunuri si in ce tara se plateste TVA?Modalitatea legala de inchiriere a imobilelor in regim turisticModificari importante in completarea declaratiei statistice INTRASTAT incepand cu luna de referinta ianuarie 2021Articole similare
Obligatiile persoanelor inregistrate in scopuri de TVAArticole similare
Cifra de afaceri pentru TVA. Cand poate anula ANAF inregistrarea in scopuri de TVA?Noul proiect de lege privind redresarea institutiilor de credit si a firmelor de investitiiAnaliza consultantului. Modificari aduse Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la determinarea profitului impozabilANAF: Un nou formular pentru institutiile publice care au personal platit din fonduri publice: M500Caz practic: corectarea Declaratiei 390Ultimele articole
Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaOUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?testCalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"