Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O societate microintreprindere inceteaza pe data de 20 martie 2023 sa angajeze salariati, astfel ca la finalul lunii martie nu are salariati. Pentru trimestrul 1 - 2023 ramane platitoare de impozit microintreprindere, iar ulterior, intrucat nu angajeaza salariati in 30 zile devine platitoare de impozit profit sau devine platitoare de impozit profit cu trim 1-2023?
Raspuns:
Conform prevederilor de la art. 52 alin. (2) si (3) din Codul fiscal:
(2) In cazul in care, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere nu mai indeplineste conditia prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. g), aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita aceasta conditie.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), pentru o microintreprindere cu un singur salariat, al carui raport de munca inceteaza, conditia prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. g) se considera indeplinita daca, in termen de 30 de zile de la incetarea raportului de munca, este angajat un nou salariat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.
Asadar, daca in termen de 30 de zile nu de la incetarea raportului de munca, a salariatului respectiv, nu angajati un alt salariat un nou salariat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni, societatea datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul 1 2023.
In acest scop, societatea va depune declaratie de mentiuni 010 (sau 700) in termen de 15 zile de la producerea modificarii in vectorul fiscal, conform prevederilor art. 55 alin. (1) din Codul fiscal, coroborate cu cele ale art. 88 alin. (1) din Codul de procedura fiscala.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Raspuns oferit in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 3.85 din 5 din 26 voturi
Articole similare
Sistem anual de declarare si plata impozit profit. Bonificatie plata impozit 5%ANAF: Rezultatele actiunilor de inspectie fiscala din luna octombrie 2022Cum fac firmele trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in 2024Cum se va modifica de la 1 ianuarie 2018 Codul fiscal?Recalcul anual cheltuieli deductibile limitat la 2 la suta protocol si cheltuieli de sponsorizareUltimele articole
Cum se face trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in cazul asocierii in participatiuneFacilitati speciale pentru bunii platnici, introduse prin OUG 107/2024Mare atentie! Firmele care au trecut la impozit pe profit NU pot redeveni MICROINTREPRINDERIMicrointreprindere in 2024. Cum se stabileste corect cota de impozitare de 1 sau de 3%Joi, 25 iulie, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale la ANAFArticole similare
Seminarul de Fiscalitate si Contabilitate: Noul cod Fiscal 2016. Doi lectori exceptionali!Depasire plafon micorintreprindere in trimestrul II 2019Proiect de modificare a normelor de aplicare a Codului fiscalConferinta Nationala Modificari de ultima ora in Codul Fiscal si Legea Contabilitatii in 2015Contribuabilii dezactivati de Fisc si drepturile lorUltimele articole
Impozit minim pe cifra de afaceri. Calcul util privind noul impozit minimControale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceIndemnizatie de educatie timpurie. Suma de 1.500 lei se acorda pentru fiecare copil?Cum se face trecerea de la IMPOZIT PE PROFIT la impozit micro in cazul asocierii in participatiuneFacilitati speciale pentru bunii platnici, introduse prin OUG 107/2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"