Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


O societate microintreprindere inceteaza pe data de 20 martie 2023 sa angajeze salariati, astfel ca la finalul lunii martie nu are salariati. Pentru trimestrul 1 - 2023 ramane platitoare de impozit microintreprindere, iar ulterior, intrucat nu angajeaza salariati in 30 zile devine platitoare de impozit profit sau devine platitoare de impozit profit cu trim 1-2023?
Raspuns:
Conform prevederilor de la art. 52 alin. (2) si (3) din Codul fiscal:
(2) In cazul in care, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere nu mai indeplineste conditia prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. g), aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita aceasta conditie.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), pentru o microintreprindere cu un singur salariat, al carui raport de munca inceteaza, conditia prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. g) se considera indeplinita daca, in termen de 30 de zile de la incetarea raportului de munca, este angajat un nou salariat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.
Asadar, daca in termen de 30 de zile nu de la incetarea raportului de munca, a salariatului respectiv, nu angajati un alt salariat un nou salariat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni, societatea datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul 1 2023.
In acest scop, societatea va depune declaratie de mentiuni 010 (sau 700) in termen de 15 zile de la producerea modificarii in vectorul fiscal, conform prevederilor art. 55 alin. (1) din Codul fiscal, coroborate cu cele ale art. 88 alin. (1) din Codul de procedura fiscala.

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Manual de politici contabile - Stick USB
Raspuns oferit in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Termen de depunere si de declarare la bugetul general consolidat - 25 februarieConditii MICROINTREPRINDERI 2024. Pentru firmele din HoReCa NU se mai aplica doua dintre facilitati privind incadrarea la acest regim fiscalCodul fiscal 2008 - Capitolul XI. Proprietatea comuna si asociatiile fara personalitate juridica - art. 85-86Codul fiscal 2011 (Partea II.1): Modificari si completari aduse Legii nr.571 din 2003 prin Ordonanta 30 din 2011Ce include Ordonanta controversata, adoptata de GuvernUltimele articole
Piata muncii si impactul TVA asupra salariilor si beneficiilorImpozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleTrecere la impozit pe profit in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulPlatitor de impozit pe profit cu 1 ianuarie 2023. Poate trece la impozitarea micro din 2025?Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Articole similare
Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati. Zoom fiscalCheltuielile cu sponsorizarea si calcul IMPOZIT PE PROFIT. Cand poate o firma sa faca sponsorizari?D100 in 2024: Mai trebuie depus formularul daca impozitul este zero?OPANAF 878 din 2013: Noile prevederi pentru declararea impozitelorCum se calculeaza suma pe care o pot redirectiona firmele prin Formularul 177?Ultimele articole
Depasire plafon de 100.000 euro. Trecere la IMPOZIT PE PROFIT si TVA lunarProsumator. Obligatii fiscale si MONOGRAFIE contabila explicataTVA la incasare in 2025 pentru firme noi: cum se face corect optiunea in D700TVA si cheltuielile auto: Cand ai deducere integralaComert cu masini second-hand. Regimul TVA si o MONOGRAFIE contabila utila
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"