Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Microintreprinderi in faliment. Se va depune D700 pentru trecere la impozit pe profit?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Feb. 2023
Microintreprinderi in faliment. Se va depune D700 pentru trecere la impozit pe profit?
Tags: microintreprinderi in faliment, depunere d700, trecere la impozit pe profit

Microintreprindere in faliment, vinde active. Se depune declaratia 100 pentru 2022 si datoreaza impozit micro 3% la aceste venituri? Si daca da, cum se completeaza declaratia 100? Depune 700 in 2023 pentru trecere la impozit profit?

Raspuns: 

Potrivit prevederilor art. 47 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, microintreprinderea este persoana juridica romana care indeplineste cumulativ la data de 31 decembrie a anului anterior conditiile prevazute expres de acest articol.

Datorita faptului ca din informatiile prezentate nu rezulta momentul de la care societatea a intrat in procedura falimentului, vom considera ca acest fapt a avut loc in anul 2022 si pentru ca nu a fost mentinuta procedura aplicata acestei operatiuni, (generala sau simplificata) si ca are loc procedura simplificata.

Raspunsul are in vedere coroborarea prevederilor art. 145, alin.(2) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa potrivit caruia prin hotararea prin care se decide intrarea in faliment, judecatorul sindic va pronunta dizolvarea debitorului persoana juridica , cu cele ale art. 56 alin. (3) si alin. (4) din Codul fiscal, referitoare mentinerea statutului fiscal in cazul dizolvarii cu lichidare sau fara lichidare.

Din formularea intrebarii referitoare la depunerea formularului 700 pentru anul 2023 presupunem ca societatea nu s-a lichidat in anul 2022.

In aceasta varianta ii sunt aplicabile prevederile art. 56 alin. (4), care dispun ca daca dizolvarea nu este urmata de lichidare in acelasi exercitiu, atunci societatea datoreaza impozit pe venitul microintreprinderilor pana la inchiderea perioadei impozabile respectiv 31.12.2022.

Deschiderea procedurii de faliment nu reprezinta o conditie pentru iesirea din sistemul de impunere a veniturilor microintreprinderilor.

In aceasta situatie, chiar daca societatea isi pierde caracterul de microintreprindere in cursul anului 2022, devine platitoare de impozit pe profit incepand cu anul 2023 si va depune formularul 010 sau 700 pana la data de 31 martie 2023. Avem in vedere prevederile art. 55 alin. (3) din Codul fiscal.

Pentru trimestrul in care au fost vandute activele se datoreaza impozit pe veniturile microintreprinderilor, se impoziteaza cu cota de 3% asa cum mentionati (societatea nu detine salariati) si se declara prin formularul 100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat , aprobat prin OPANAF 237/2022, cod 14.13.01.99/bs, intocmit pentru trimestrul in care s-au realizat veniturile, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului. 

 

Se selecteaza perioada, si creanta bugetara, respectiv pozitia 121 Impozit pe veniturile microintreprinderilor cota de 3%.

Se completeaza tabelul I Impozite si taxe care se platesc in contul unic.

Pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trim. IV 2022 termenul este 25 iunie 2023.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Microintreprinderi in faliment. Se va depune D700 pentru trecere la impozit pe profit?":
Rating:

Nota: 4.38 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016