Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Intrebare: Cum se trateaza din punct de vedere al TVA si al impozitului pe profit situatia in care o societate trebuie sa factureze unei societati de transport contravaloarea unei marfi deteriorate pe timpul transportului? Marfa a fost cosiderata improprie comercializarii.
Raspuns:
Consideram ca solutia la aceasta intrebare este data de prevederile de la art. 137 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, ce stabileste reglementarea TVA aplicabila situatiilor de despagubire, dupa cum urmeaza:
(3) Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele:
(...)
b) sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate. Nu se exclud din baza de impozitare orice sume care, in fapt, reprezinta contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate."
Astfel, din interpretarea ultimei parti a actului normativ amintit, noi consideram ca emiterea facturii pentru contravaloarea marfii distruse de transportator se va face cu TVA. Intrebarea relevanta este ce se intampla daca factura nu se emite cu TVA. In acest caz, consideram ca societatea pierde dreptul de deducere al TVA de la achizitia marfurilor, deoarece bunurile nu sunt folosite intr-un scop taxabil din punctul de vedere al TVA, conform art. 145 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Examen Consultant Fiscal 2025

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Din punctul de vedere al impozitului pe profit, consideram ca aceasta cheltuiala cu marfurile ce sunt imputabile transportatorului, sunt deductibile la determinarea impozitului pe profit, deoarece va urma o factura de venituri adresata transportatorului, venituri impozabile, avand in vedere prevederile de la art. 21 alin. (1) din Codul fiscal.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Studiu de caz: Recuperare taxa de prima inmatriculareOrdin ANAF nr. 640 din 2012 - formular Declaratie 307 - ajustare TVAFactura. Cum declaram in D 300 si D 390?Completarea statutului TVA in D406 pentru firme neplatitoare de TVADeducere TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabiliiUltimele articole
Prosumator. Obligatii fiscale si MONOGRAFIE contabila explicataSchimbari majore la TVA: noi cote, reguli si masuri tranzitoriiMajorare TVA din 2025: Cota unica ajunge la 21%, cea redusa la 11% si se aplica limitatE-TVA ANAF. MODEL de raspuns in cazul in care exista diferente de TVASAF-T: Firmele cu cod TVA intracomunitar depun D406?Articole similare
Prime acordate anagajatilor de Craciun. Sunt deductibile aceste cheltuieli?Conditii pentru recuperare pierderi fiscale: Fuziunea unei microintreprinderi cu o societate platitoare de IMPOZIT PE PROFITNoua declaratie pe propria raspundere pentru obtinerea certificatului pentru situatii de urgenta – Ordinul nr. 872/2020Cifra de afaceri luata in calcul la stabilirea plafonului pentru microintreprinderi. Care va fi tratamentul fiscal?Trecerea la microintreprindere incepand cu 1 februarie 2013Ultimele articole
Prosumator. Obligatii fiscale si MONOGRAFIE contabila explicataTVA la incasare in 2025 pentru firme noi: cum se face corect optiunea in D700TVA si cheltuielile auto: Cand ai deducere integralaComert cu masini second-hand. Regimul TVA si o MONOGRAFIE contabila utilaDeclaratia 205. Completare D205 pentru contractul de inchiriere cu mai multi proprietari
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"