keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Vanzare marfuri distruse. Implicatii fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Ian. 2012 Exclusiv
Tags: tva, impozit pe profit, marfa distrusa

Intrebare: Cum se trateaza din punct de vedere al TVA si al impozitului pe profit situatia in care o societate trebuie sa factureze unei societati de transport contravaloarea unei marfi deteriorate pe timpul transportului? Marfa a fost cosiderata improprie comercializarii.


Raspuns:

Consideram ca solutia la aceasta intrebare este data de prevederile de la art. 137 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, ce stabileste reglementarea TVA aplicabila situatiilor de despagubire, dupa cum urmeaza:

(3) Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele:
(...)
b) sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate. Nu se exclud din baza de impozitare orice sume care, in fapt, reprezinta contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate."

Astfel, din interpretarea ultimei parti a actului normativ amintit, noi consideram ca emiterea facturii pentru contravaloarea marfii distruse de transportator se va face cu TVA. Intrebarea relevanta este ce se intampla daca factura nu se emite cu TVA. In acest caz, consideram ca societatea pierde dreptul de deducere al TVA de la achizitia marfurilor, deoarece bunurile nu sunt folosite intr-un scop taxabil din punctul de vedere al TVA, conform art. 145 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.

Din punctul de vedere al impozitului pe profit, consideram ca aceasta cheltuiala cu marfurile ce sunt imputabile transportatorului, sunt deductibile la determinarea impozitului pe profit, deoarece va urma o factura de venituri adresata transportatorului, venituri impozabile, avand in vedere prevederile de la art. 21 alin. (1) din Codul fiscal.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016