Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare: Cum se trateaza din punct de vedere al TVA si al impozitului pe profit situatia in care o societate trebuie sa factureze unei societati de transport contravaloarea unei marfi deteriorate pe timpul transportului? Marfa a fost cosiderata improprie comercializarii.
Raspuns:
Consideram ca solutia la aceasta intrebare este data de prevederile de la art. 137 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, ce stabileste reglementarea TVA aplicabila situatiilor de despagubire, dupa cum urmeaza:
(3) Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele:
(...)
b) sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate. Nu se exclud din baza de impozitare orice sume care, in fapt, reprezinta contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate."
Astfel, din interpretarea ultimei parti a actului normativ amintit, noi consideram ca emiterea facturii pentru contravaloarea marfii distruse de transportator se va face cu TVA. Intrebarea relevanta este ce se intampla daca factura nu se emite cu TVA. In acest caz, consideram ca societatea pierde dreptul de deducere al TVA de la achizitia marfurilor, deoarece bunurile nu sunt folosite intr-un scop taxabil din punctul de vedere al TVA, conform art. 145 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
SAF-T Ghid de raportare corecta
Din punctul de vedere al impozitului pe profit, consideram ca aceasta cheltuiala cu marfurile ce sunt imputabile transportatorului, sunt deductibile la determinarea impozitului pe profit, deoarece va urma o factura de venituri adresata transportatorului, venituri impozabile, avand in vedere prevederile de la art. 21 alin. (1) din Codul fiscal.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noutati fiscale: Ordinul nr. 588/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 300Studiu de caz: Regimul TVA pentru vanzarile prin Internet catre alte tariIn august puteti participa la o intalnire directa cu ANAFCodul Fiscal 2010 TITLUL V - Capitolul III - Modul de impozitare a veniturilor din economii obtinute din Romania de persoane fizice rezidente in state membre si aplicarea schimbului de informatii in lDeclaratii fiscale cu termen in luna martie 2016Ultimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAArticole similare
Pana la 28 februarie trebuie sa depuneti D 205Pana pe 31 martie 2023 firmele trebuie sa comunice iesirea din sistemul micro si intrarea in regimul impozitului pe profitFirme platitoare de impozit micro care depasesc plafonul de 1 milion euro. De cand se poate face trecerea la IMPOZIT PE PROFIT?Formularul 101. Afla cum se declara in 2013 impozitul pe profitRegimul fiscal-contabil pentru sumele decontate angajatorilor in cazul acordarii de zile libere parintilor in contextul inchiderii scolilorUltimele articole
Controale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVAFirme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Modificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microSponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profitSituatii financiare nedepuse la timp. De cand trece microintreprinderea la IMPOZIT PE PROFITAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"