Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Tratamentul fiscal-contabil aplicabil in situatia in care se constata lipsa din contabilitate a unor facturi de la furnizori din perioada 2005-2006.
Pentru erorile aferente anului curent, erorile se inregistreaza pe seama contului de profit si pierdere. Pentru erorile aferente anilor precedenti, erorile se corecteaza pe seama rezultatului reportat (cont 1174).
Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.
•factura de la furnizor din 2005 (2006) omisa a se inregistra in contabilitate:
Servicii = 1000 lei
TVA 19% = 190 lei
Total = 1190 lei
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a contabilitatii
Examen Consultant Fiscal 2024
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
•Inregistrare in contabilitate:
1174 = 401 1000 lei
4426 = 401 190 lei
De aici poate rezulta o corectie de impozit pe profit al anului 2005 (2006) in minus, respectiv: 1000 lei * 16% = 160 lei, inregistrandu-se:
1174 = 4411 -160 lei
Rezulta sold debitor (pierdere) al contului 1174 de 840 lei.
Aceasta inseamna ca, daca in 2011 se obtine profit (SFC la contul 121), dupa aprobarea de catre AGA a situatiilor financiare, in care se stipuleza ca se acopera pierderea provenita din corectarea erorilor contabile, se efectueaza inregistrarea repartizarii profitului pentru acoperirea pierderii provenita din corectarea erorilor contabile astfel:
1171 Rezultatul reportat reprezentand = 1174 840 lei.
profitul nerepartizat sau pierderea
neacoperita/profit 2011
De asemenea, daca firma nu inregistreaza profit la finele anului 2011, insa are profit nerepartizat din anii precedenti, din acesta se va acoperi pierderea rezultata din corecarea erorilor, prin acelasi articol contabil:
1171 = 1174 840 lei
Din punct de vedere fiscal, conform punctului 13 din Normele la codul fiscal , aferent art. 19 din Codul fiscal - cu modificarile si completarile ulterioare - veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala (art. 84 Cod de procedura fiscala ).
Ceea ce inseamna ca in anul 2005 si/sau 2006 se va recalcula impozitul pe profit, tinindu-se cont de toate implicatiile fiscale, al fiecarei perioade careia ii apartin facturile respective si se vor depune declaratii rectificative 100 aferente trimestrului si 101 aferente anului.
De exemplu, daca o factura omisa este din mai 2005, se va recalcula impozitul pe profit aferent trim. II 2005, se va depune rectificativa la 100 cu noua suma de impozit pe profit aferenta trim. II 2005 si, de asemenea, se va reface si se va depune rectificativa 101 pentru anul 2005.
In ceea ce priveste TVA, suma acesteia se va inregistra in contabilitate in luna cind se constata eroarea si se va inscrie in decontul de taxa al acestei luni pe rindurile de regularizari, conform art. 156 indice 1 alin. (3) din Codul fiscal .
Mentionam ca, din punct de vedere fiscal, pentru reducerea impozitului pe profit cu sumele omise, acestea trebuie sa fie rezultate din operatiuni care determina cheltuieli deductibile si TVA deductibila (pentru a fi deduse, cheltuielile trebuie sa fie efectuate in scopul realizarii de venituri, conform art. 19 alin. (1) din Codul Fiscal ).
De asemenea, trebuie tinut cont de prevederile art. 147 indice 1 alin. (2) din Codul fiscal , in care se mentioneaza "in situatia in care nu sunt indeplinite conditiile si formalitatile de exercitare a dreptului de deducere in perioada fiscala de declarare sau in cazul in care nu s-au primit documentele de justificare a taxei prevazute la art. 146, persoana impozabila isi poate exercita dreptul de deducere prin decontul perioadei fiscale in care sunt indeplinite aceste conditii si formalitati sau printr-un decont ulterior, dar nu pentru mai mult de 5 ani consecutivi, incepand cu data de 1 ianuarie a anului care urmeaza celui in care a luat nastere dreptul de deducere".
Solutie propusa de specialistii portalfiscalitate.ro.
Solutii personalizate fiscal-contabile gasiti aici: www.portalfiscalitate.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Diferente la calcularea impozitului. Cum se inregistreaza in contabilitate erorile?ERORI CONTABILE / fiscale frecvente si corectarea lorErori, erori, erori …TVA, taxe, impozite, contributii…buget de statClasificarea erorilorScapa de greselile din contabilitate! Corectarea erorilor contabile in pasi simpliUltimele articole
ERORI CONTABILE si fiscale TVA. Cum se corecteaza acestea?ERORI CONTABILE si rectificarea declaratiilor fiscaleTrecere de la impozit pe profit la impozitul micro. Cum se corecteaza erorile contabile si ce documente se depunContabilitate explicata. Lista infractiunilor si a erorilor contabileErori constatate la depunerea situatiilor financiare anuale. Cum se corecteaza acestea?Articole similare
Studiu de caz: Importul de bunuri si deducerea TVAIn ce conditii sunt OBLIGATE persoanele fizice sa se inregistreze in scopuri de TVAPFA cu activitate partiala. Obligatii privind contributiile socialeCODUL FISCAL 2010 TITLUL VI - Capitolul IV - Operatiuni cuprinse in sfera de aplicare a taxeiModificare privind Deducerea TVA: decizie UE pentru RomaniaUltimele articole
OUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROArticole similare
Livrare intracomunitara de bunuri. Care va fi regimul TVA?OFICIAL: Continut integral al OUG privind organizarea si functionarea inspectiei economico-financiare la operatorii economiciMasuri de simplificare pentru achizitii si livrari. Tratament TVATVA la incasare. Tot ce trebuie sa stiiScutiri de taxe la import si TVA in cazul organizatiilor cu caracter caritabil sau filantropic autorizate de ANAFUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"