Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Studiu de caz: Cod de TVA validat de VIES

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Mar. 2011
Tags: vies, tva

Intrebare: Societate comerciala persoana juridica romana, inregistrata in scop de TVA,avand ca obiect principal de activitate:constructia de nave. Societatea din Romania inchiriaza de la o societate ...

Intrebare:

Societate comerciala persoana juridica romana, inregistrata in scop de TVA,avand ca obiect principal de activitate:constructia de nave. Societatea din Romania inchiriaza de la o societate din Emiratele Arabe Unite un banc de lucru pentru a putea testa anumiti parametri tehnici pentru motoarele pe care urmeaza sa le monteze pe navele aflate in constructie,la sediul societatii din Romania.

Testarea va fi facuta de o echipa de tehnicieni ai prestatorului care inchiriaza bancul din Emiratele Arabe Unite. Bancul de lucru va fi furnizat de prestatorul din Emiratele Arabe Unite de la un depozit al acestuia situat in Belgia.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1. Daca factura de inchiriere a bancului de lucru provine din Belgia,tara membra a Uniunii Europene, serviciul va fi considerat ca o achizitie intracomunitara,bineinteles in conditiile in care pe document va exista un cod de TVA validat de VIES? In aceste conditii se va aplica taxarea inversa din punct de vedere al TVA?

2. Din punct de vedere al impozitului datorat de persoanele juridice nerezidente in Romania pentru veniturile realizate in Romania ,daca societatea din Emiratele Arabe Unite nu prezinta certificatul de rezidenta fiscala,cota de impozit care se aplica va fi de 16%?

Raspuns:

Daca firma din Emiratele Arabe Unite are un depozit pe teritoriul Belgiei, inseamna ca este inregistrata in scopuri de TVA pe teritoriul Belgiei deoarece realizeaza operatiuni economice pe teritoriul acestui stat membru. In mod similar prevederilor art. 153 alin. 4 si 5 din Codul fiscal aplicabil in Romania punctul 66 din normele de aplicare, orice persoana impozabila este obligata sa se inregistreze la autoritatea fiscala dintr-un stat membru fie direct, fie prin reprezentant fiscal pentru toate operatiunile pe care le realizeaza in acel stat. 

Daca firma din Emirate are un depozit in Belgia, consider ca poate fi vorba chiar despre un sediu fix sau un sediu permanent pe teritoriul Belgiei. Deoarece prin activitatea sa firma din Emirate se incadreaza in categoria persoanelor impozabile  care isi desfasoara activitatea pe teritoriul comunitar, va recomand sa aplicati regimul de taxare inversa pentru operatiunea realizata chiar daca nu primiti un cod valid de TVA din partea sa.

Implicit, operatiunea trebuie raportata si prin declaratia cod 390 cu simbolul A   chiar daca nu identificati codul de inregistrare in scopuri de TVA al furnizorului, dar aveti certitudinea ca acesta este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA. Acest fapt este reglementat si prin  O.A.N.A.F. nr.  76 din 21 ianuarie 2010 publicat in M.Of. nr. 67 din 29 ianuarie 2010 din care rezulta  ca pentru raportarea  achizitiilor intracomunitare  se completeaza:

  • fie codul de identificare in scopuri de TVA din alt stat membru atribuit furnizorului;
  • fie  doar codul statului membru in care este stabilit furnizorul bunurilor, in cazul in care furnizorul nu este identificat in scopuri de TVA, dar exista indicii suficiente pentru a considera ca este o persoana impozabila.
In O.M.F.P. nr. 76/2010 se regaseste sectiunea ,,NOTA,, prin care se face precizarea ca in situatia  in care furnizorul nu comunica un cod valabil de TVA, dar bunurile sunt transportate de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene iar operatiunea este o  achizitie intracomunitara de bunuri taxabile in Romania, raportea in  declaratia recapitulativa se efectueaza dupa cum urmeaza:
  • la coloana "Tara" se inscrie  codul tarii membre din care s-a efectuat livrarea intracomunitara;
  • la coloana "Cod operator intracomunitar"   nu se inscrie nimic;
  • la coloana "Denumire/Nume, prenume operator intracomunitar"  se   inscrie denumirea/nume, prenume al furnizorului care a emis factura;
  • la coloana "Tipul operatiunii"  se  inscrie "A";
  • la coloana "Baza impozabila"  se inscrie  valoarea tranzactiei  efectuate in perioada de raportare cu furnizorul respectiv. 

In acest caz, inchirierea bunului se incadreaza in categoria achizitiilor intracomunitare de servicii pentru care se aplica  regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alin. (2), cunoscuta sub denumirea  B2B. Din acest motiv,  trebuie sa va inscrieti in  Registrul operatorilor intracomunitari  in baza formularului denumit "Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari",  cod 095, cod MFP 14.13.01.10.11/r.o.i., daca nu v-ati inscris pana la momentul efectuarii acestei operatiuni.

Din situatia prezentata rezulta faptul ca firma din Emirate presteaza firmei dvs. doua categorii de servicii: serviciul de inchiriere banc probe si serviciul de testare a motoarelor. Daca inchirierea poate fi incadrata la operatiune intracomunitara consider ca serviul de testare se incadreaza la servicii furnizate de un prestator stabilit pe teritoriul unui stat tert care se supune la randul sau regimului de taxare inversa, dar care nu se mai raporteaza prin declaratia cod 390.

D.p.d.v. al impozitului pe venituri persoane juridice nerezidente, consider ca veniturile obtinute din activitatea de inchiriere si activitatea de testare tehnica se incadreaza in categoria veniturilor impozabile  in Romania reglementate  in mod expres prin art. 115 alin. 1 lit. k)  ,, venituri din servicii prestate in Romania. ,, care se supun retinerii la sursa a impozitului calculat de 16% in situatia in care beneficiarul de venit nu prezinta certificat de rezidenta fiscala din Emirate.

Retinerea impozitului se efectueaza in baza prevederilor art.  116 alin. 2 lit.
d) ,,16% in cazul oricaror altor venituri impozabile obtinute din Romania, asa cum sunt enumerate la art. 115.,,

Daca beneficiarul veniturilor prezinta certificatul de rezidenta, veniturile incasate din Romania nu se mai supun impozitarii prin retinere la sursa, fiind impozabile in Emirate. In acest caz sunt aplicabile   prevederile din legea nr. 74 din  3 noiembrie 1993 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Emiratelor Arabe Unite privind evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si pe capital si a protocolului anexat, semnate la Abu-Dhabi la 11 aprilie 1993, art. 7 ,,Profiturile intreprinderii,,  punctul 1. Aceasta prevedere se aplica numai in situatia in care  firma din Emirate  nu are un sediu permanent pe teritoriul Romaniei de la care serviciile sunt prestate. 

De asemenea, din prevederile  art.  23 al conventie rezulta faptul ca  veniturile care nu sunt tratate in mod expres in articolele precedente (dividende, dobanzi, redevente, comisioane) realizate de catre  un rezident din Emirate,  obtinute de pe teritoriul Romaniei, se impun doar in Emirate. Acest articol este aplicabil numai in situatia in care se prezinta certificatul de rezidenta.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016