keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Impozit pe venit microintreprindere. In ce conditii se poate opta pentru impozitul de 3 la suta?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: formulare impozite, impozit pe venit, microintreprindere, og 8/2013

Vom analiza astazi cazul unei societati care desfasoara si factureaza urmatoarele activitati:



- administrarea imobilelor
- infintari de societati comerciale
- servicii de personal-salarizare
- infiintare, completare, transmitere REVISAL
- servicii de inchiriere bunuri mobile si imobile
- unitati de cazare
- activitati de intermediere credite
- servicii prestate intreprinderilor

Avand in vedere aceasta situatie, vom stabili daca societatea este obligata sa plateasca impozit de 16% pe profit sau daca poate opta  sau putem opta pentru plata impozitului de 3% pe veniturile realizate.

Solutia consultantului:

Incepand cu data de 1 februarie 2013, incadrarea in categoria contribuabililor care platesc impozit pe profit sau impozit pe venit nu mai este optionala pentru societatile care au realizat in anul 2012 venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 euro determinat prin aplicarea cursului valutar in vigoare la data de 31.12.2012. Incepand cu aceasta data, plata impozitului pe venit este obligatorie pentru firmele care au realizat o cifra de afaceri mai mica decat 65.000 euro in anul 2012. Obligativitatea platii impozitului pe venit rezulta chiar din prevederile alin. (1) al art. 112^2 din Codul fiscal " Impozitul reglementat de prezentul titlu este obligatoriu.".

Trecerea de la regimul optional la regimul obligatoriu s-a efectuat prin OG 8/2013, urmata de HG 84/2013 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin HG 44/2004.
 
Din enumerarrea activitatilor desfasurate de firma pe care o reprezentati, rezulta ca nu se desfasoara activitati pentru care este obligatorie plata impozitului pe profit, chiar daca in anul precedent s-a realizat o cifra de afaceri sub plafonul de 65.000 euro.
 
Astfel, daca o societate infiintata anterior anului 2013 nu a realizat in anul 2013 o cifra de afaceri peste 65.000 de euro
si nu a desfasurat activitatile reglementate prin art. 112^2 alin. (6), era obligata sa depuna la organul fiscal, pana pe data de 25 martie 2013 declaratia de mentiuni cod 010 (vector) fiscal prin care sa se declare platitoare de impozit pe venit, specific microintreprinderilor. Alin. (6) al art. 112^2 se refera la
-    activitati in domeniul bancar;
-    activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
-    activitati in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului.

Conform prevederilor art. 112^1, microintreprinderea este persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

1. realizeaza venituri, altele decat cele prevazute la art. 112^2 alin. (6);
2.are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;
3. a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro;
4. capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.
 
In situatia in care cel putin una din cele patru conditii nu mai este indeplinita, microintreprinderea n u mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator.
 

Totusi, in situatia in care in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro, societatea respectiva este obligata sa plateasca impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal. Aceasta obligatie este reglementata prin art. 112^6 din Codul fiscal si pct. 11 din normele metodologice de aplicare a acestui articol.
 
In acest caz, calculul, declararea si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit cifra de afaceri de 65.000 euro al carui echivalent in lei se determina pe baza cursului valutar in vigoare la data de 31 decembrie a anului precedent. Pentru anul 2013, plafonul de 65.000 euro se calculeaza de la 1 februarie 2013.
 
Astfel, daca pana la data de 1 februarie 2013 societatea a fost platitoare de impozit pe venit, continua aplicarea acestui sistem de impozitare pana in momentul in care depaseste in cursul anului cifra de afaceri de 65.000 euro. Daca nu depaseste acest plafon, continua calcularea, declararea si plata impozitului pe venit si in anul 2013.

Daca la data de 1 februarie 2013 societatea a fost platitoare de impozit pe profit, dar in anul 2012 a realizat o cifra de afaceri sub 65.000 euro, trebuia sa schimbe regimul de impozitare din impozit pe profit in impozit pe venit incepand cu data de 1 februarie 2013. In acest caz, pentru luna ianuarie 2013 trebuia sa depuna declaratia cod 101 pana la data de 25 martie 2013, inclusiv iar pentru luna februarie si martie 2013 urmeaza sa plateasca impozit pe venit pana pe data de 25 aprilie 2013, inclusiv.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016