Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Suspendare CIM. Ce cota de impozit pe venit va aplica firma?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Nov. 2021 Exclusiv
Suspendare CIM. Ce cota de impozit pe venit va aplica firma?
Tags: cote de impozitare, suspendare cim

Doua societati comerciale platitoare de impozit pe venit au cate un angajat pe firma. Prima societate comerciala are angajatul in concediu de maternitate, iar a doua entitate are angajatul in concediu fara plata. Avand in vedere faptul ca in ambele cazuri, angajatii au contractul de munca suspendat (nu genereaza beneficii economice societatilor) si nu a incetat, care este procentul corect de impozit pe venit aplicat, cel de 1% sau 3%?

Raspunsul expertului contabila Vera Constantin:
 
Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:
 
-1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati;
-3%, pentru microintreprinderile care nu au salariati.
 
Art. 51 alin. (4) din Codul fiscal stabileste ca, in sensul acestui titlu din Codul fiscal, prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:
 
a) au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;
b) au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
 
La punctul 4 alin. (3) din normele metodologice date in aplicarea acestui articol, astfel cum a fost modificat prin HG nr. 354/2018 se prevede ca, in aplicarea prevederilor art. 51 alin. (4) din Codul fiscal, pentru stabilirea numarului de salariati se iau in considerare si contractele individuale de munca/conventiile individuale de munca, incheiate potrivit legilor speciale, precum si contractele suspendate, potrivit legii.
 
Asadar, salariatul cu contractul de munca suspendat atat in cazul 1 al suspendarii cat si in cazul concediului de maternitate (adica perioada acoperita de concediu pe perioada de sarcina si lauzie), potrivit legii, se ia in considere la stabilirea numarului de salariati. Ca atare, societatea care are un salariat al carui contract de munca este suspendat si in concediu de maternitate (cand de fapt contractul de munca este activ) va aplica cota de impozit de 1%.
 
De asemenea si in cazul suspendarii contractului de munca pe perioada concediului de ingrijire copil pana la implinirea varstei de 2 ani, microintreprinderea se considera ca are un salariat (cu contract suspendat) si aplica 1%.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Suspendare CIM. Ce cota de impozit pe venit va aplica firma?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016