keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Reducerea taxei pe cladiri. Cum se poate beneficia de recalcularea impozitului pe cladiri?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Dec. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, taxa cladiri, impozit cladiri, palta impozit, cota impozit, reevaluare cladire

Analizam mai jos cazul unei societati care a achizitionat la sfarsitul lunii septembrie 2013 un apartament de 113 m.p. (dintr-un bloc cu o vechime de pana in 2 ani) in valoare de 58.000 euro, echivalentul sumei de 260.000 lei si pentru care Directia Impozite si Taxe a calculat un impozit de 900 lei pe anul 2013, respectiv 3600 lei/an. In lunile octombrie si noiembrie 2013 s-au adus imbunatatiri, in sensul ca a fost pus parchetul, faianta, gresie, instalat gaze, racordat la reteaua electrica, alte amenajari interioare, in valoare de aproximativ 15.000 lei.


Vom stabili in ce conditii societatea poate beneficia de recalcularea impozitului pe cladiri, daca acest lucru va putea fi facut incepand cu 01.12.2013 sau 01.01.2014, precum si daca se poate solicita micsorarea cotei.

Conform prevederilor art. 253 din Codul fiscal, persoanele juridice sunt obligate la plata impozitului pe cladiri, calculat prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii.

Valoarea de inventar este valoarea de intrare a cladirii in patrimoniu, inregistrata in contabilitatea proprietarului cladirii, conform reglementarilor contabile in vigoare.

Valoarea de intrare poate fi, dupa caz:

- costul de achizitie, pentru cladirile dobandite cu titlu oneros;
- costul de productie, pentru cladirile construite de persoana juridica;
- valoarea actuala, estimata la inscrierea lor in activ, tinandu-se seama de valoarea cladirilor cu caracteristici tehnice si economice similare sau apropiate, pentru cladirile obtinute cu titlu gratuit;
- valoarea de aport pentru cladirile intrate in patrimoniu in cazul asocierii/fuziunii, determinata prin expertiza, potrivit legii;
- valoarea rezultata in urma reevaluarii, pentru cladirile reevaluate in baza unei dispozitii legale.

In cazul in speta, cladirea are valoarea de intrare data de costul de achizitie, asa cum rezulta din documentele de cumparare.

De la data dobandirii cladirea trebuie declarata la organele locale intr-un termen de 30 de zile.  

In acelasi termen se declara si orice extindere, imbunatatire, demolare, distrugere sau modificare intervenita la o cladire existenta.  

In cazul in care se fac reevaluari ale cladirii termenul de depunere a declaratiilor privind stabilirea impozitului pe cladiri este 31 ianuarie a anului urmator.

Cota de impozit se stabileste prin hotarare a consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,50% inclusiv. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Impozitul pe cladiri se plateste anual, in doua rate egale, pana la datele de 31 martie si 30 septembrie inclusiv.

Pentru plata cu anticipatie a impozitului pe cladiri, datorat pentru intregul an de catre contribuabili, pana la data de 31 martie a anului respectiv, se acorda o bonificatie de pana la 10%, stabilita prin hotarare a consiliului local. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

In cazul cladirilor care nu sunt reevaluate conform prevederilor contabile in materie, cota impozitului pe cladiri se stabileste de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti intre:
a) 10% si 20% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta;
b) 30% si 40% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinta.

Fata de cadrul legal prezentat mentionam ca nu sunt in vigoare prevederi care sa dispuna micsorarea impozitului pe cladiri atunci cand sunt efectuate lucrari de modernizare a spatiilor respective.
 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016