Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In articolul de mai jos, prezentam principalele modificari reglementate de actul normativ mentionat referitoare la cota redusa de taxa pe valoarea adaugata (TVA), operatiunile pentru care se aplica masurile de simplificare la TVA si accizarea altor categorii de produse, prevederi care se vor aplica incepand cu 1 septembrie 2013.
1. Se aplica cota redusa de TVA de 9% la livrarea de bunuri cum sunt:
- toate sortimentele de paine, precum si urmatoarele specialitati de panificatie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri, care se incadreaza in grupa de produse de brutarie la codul CAEN/CPSA 1071;
- faina alba de grau, faina semialba de grau, faina neagra de grau si faina de secara, care se incadreaza la codul CAEN/CPSA 1061;
- triticum spelta, grau comun si meslin, care se incadreaza la codul NC 1001 99 00 si secara, care se incadreaza la codul NC 1002 90 00.
2. Se aplica masurile de simplificare (taxarea inversa) prevazute la art. 160 din Codul Fiscal si pentru urmatoarele operatiuni:
- livrarea de energie electrica catre un comerciant persoana impozabila.
Manual de politici contabile - Stick USB
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Cartea verde a contabilitatii
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Comerciantul persoana impozabila reprezinta persoana impozabila a carei activitate principala, in ceea ce priveste cumpararile de gaz, de energie electrica si de energie termica sau agent frigorific, o reprezinta revanzarea de astfel de produse si al carei consum propriu de astfel de produse este neglijabil.
Pentru a aplica taxarea inversa, furnizorul de energie electrica trebuie sa obtina din partea cumparatorului dovada ca acesta este un comerciant persoana impozabila, respectiv:
- licenta de furnizare a energiei electrice, eliberata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei Electrice, care atesta calitatea de comerciant de energie electrica a cumparatorului;
- declaratia pe propria raspundere din care sa rezulte ca activitatea sa principala, in ceea ce priveste cumpararile de energie electrica o reprezinta revanzarea acesteia si consumul sau propriu din energia electrica cumparata este neglijabil.
- transferul de certificate verzi.
Potrivit art. 2 lit. h) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de producere a energiei din surse regenerabile de energie, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, certificatul verde reprezinta titlul ce atesta producerea din surse regenerabile de energie a unei cantitati de energie electrica.
Atentie! Prevederile referitoare la aplicarea taxarii inverse pentru livrarile de cereale si plante tehnice, livrarea de energie electrica si transferul de certificate verzi se aplica pana la 31 decembrie 2018 inclusiv.
3. Vor fi supuse accizelor extinzandu-se sfera produselor cu acciza nearmonizata urmatoarele categorii de bunuri:
- bijuterii din aur si/sau platina cu codul NC 7113 19 00, cu exceptia verighetelor. Acciza este de 1 euro/gram pentru bijuteriile cu pana la 14 K si de 2 euro/gram pentru cele de peste 14K.
- confectii de blanuri naturale, cu codurile NC: 4303 10 10 si 4303 10 90. Acciza este intre 50 si 1.200 euro/bucata, in functie de costul de achizitie sau productie al blanurilor.
- iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement, cu codurile NC: 8903 91, 8903 92 si 8903 99, cu exceptia celor destinate utilizarii in sportul de performanta. Acciza este intre 500 euro/metru liniar pentru iahturile si navele care au lungimea egala sau mai mare de 8 metri si de 10 euro/CP pentru navele cu motor peste 100CP.
- autoturisme si autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achizitionate intracomunitar noi sau rulate, cu codurile NC: 8703 23, 8703 24 si 8703 33, a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3.000 cm cubi. Acciza este de 1 euro/cm cub.
- arme de vanatoare si arme de uz personal, altele decat cele de uz militar sau de uz sportiv, cu codurile NC: 9302 00 00, 9303, 9304 00 00. Acciza este intre 50 si 1.500 euro/bucata, in functie de costul de achizitie al armelor.
- cartuse cu glont si alte tipuri de munitie pentru armele de vanatoare si armele de uz personal, cu codurile NC: 9306 21, 9306 29, 9306 30. Acciza este intre 0,1 si 0,4 euro/bucata.
4. Incepand cu 1 septembrie 2013, s-a majorat si acciza la alcoolul etilic de la 750 euro/hl alcool pur la 1.000 euro/hl alcool pur.
Sursa: DGFP Valcea
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Venituri realizate de nerezidenti. Cum facem retinerea la sursa a impozitului?Privatizarea e mai buna. De ce achizitiile publice pierd terenCodul fiscal 2011 - Titlul IVProiecte normative de urmarit in luna augustSfatul Comisiei pentru a asigura accesul statelor membre efectiv la justitieUltimele articole
SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TTAXE SI IMPOZITE 2024. La ce sa te astepti anul acestaManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziContabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilArticole similare
Noutati legislatie Fiscala 02-06 martie 2009 - Monitorul OficialDeducerea TVA la achizitii. Invins sau invingator? CE, CAT si CUM poate fi dedusANAF a colectat in primul trimestru din 2016 49,78 miliarde de leiAchizitie bunuri second-hand din state membre - inregistrarea in scopuri de TVAAtentie: Comunicat ANAF privind depunerea Declaratiilor aferente lunii OctombrieUltimele articole
Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareNoi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorImplementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Proiect OUG. 5 modificari aduse de Finante titlului VIII ACCIZE si alte taxe specialeCalendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiArticole similare
Ajustare TVA pentru stocuri de marfaCe trebuie sa stii despre Declaratia 112Perioada fiscala TVA. Cum o stabilim si care sunt criteriile?Calendar ANAF. Pana pe 25 iunie 2024 trebuie depuse la fisc 10 declaratii importanteServicii intracomunitare prestate de o societate neinregistrata in ROI. Regim TVAUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Usor cu TVA-ul pe scari!Cum se aplica accizele de la 1 septembrie si cum vor proceda intreprinderile?Anunt Finante privind accizele prevazute la art. 207 din Codul fiscalDocumentar fiscal: Declararea accizelor instituite prin Ordonanta Guvernului nr. 16 din 2013Declaratia 120. Puteti descarca ultima versiuneUltimele articole
Declaratia 120. Descarcati ultima versiune!OANAF 123/2014 a modificat trei formulare importante, printre care si Declaratia 100Noi produse supuse accizelor de la 01 septembrieCodul fiscal 2008 - Capitolul V. Dispozitii tranzitorii si derogari - art. 220<sup>2</sup>-221<sup>2</sup>Codul fiscal 2008 - Capitolul II. Alte produse accizabile - art. 207-214Articole similare
Noile cote de TVA, taxarea inversa si alte masuri privind TVA din 2016Ministrul Muncii: Urmeaza masuri simplificate pentru distribuirea biletelor de tratamentVanzare imobil in anul 2007. Cum facem corectarea facturii?MASURI DE SIMPLIFICARE la aplicarea TVA - taxarea inversaIata solutia ideala pentru a scapa de stresul schimbarilor legislative in domeniul fiscal-contabil!Ultimele articole
CCF propune modificarea legislatiei privind operatiunile triunghiulareVanzarile prin consignatie. Ce este consignatia si studii de caz utileContribuabililor NU li se va mai cere dosarul cu sina. Autoritatile vor pune la dispozitia cetatenilor modelele formularelor de care au nevoieDeclarare TVA in facturile intracomunitare. MONOGRAFIE contabilaMinisterul Economiei propune 27 de masuri noi pentru debirocratizarea firmelor. Vor fi eliminate mai multe obligatiiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"