Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Nerezidentii si declaratia de impozit pe profit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Mar. 2010
Tags: nerezindeti, impozit pe profit

Intrebare: Suntem sucursala roamana a unei persoane juridice nerezidente (Italia). Pentru anul 2008 sucursala a avut un profit X , calculat conform normelor din Romania . Pentru anul 2008 firma mama ...

Intrebare:
Suntem sucursala roamana a unei persoane juridice nerezidente (Italia).
Pentru anul 2008 sucursala a avut un profit X , calculat conform normelor din Romania .
Pentru anul 2008 firma mama a calculat pentru sucursala sa din Romania , conform normelor italiene un profit Y = X + Z

In cursul anului 2009 , firma mama a comunicat sucursalei suma “Z” reprezentand diferenta de profit , pentru a fi inregistrata ca datorie a sucursalei fata de mama , pe contul 481 .

Intrebare :
Este corect ca o astfel de operatiune sa fie transferata sucursalei ?

Daca DA :
a) care este articolul contabil pentru inregistrarea sumei “Z”
? = 481
b) care sunt implicatiile fiscale ale unei astfel de situatii pentru sucursala din Romania ?

Solutie oferita de


Serviciul de Consultanta al Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili
Afla cum poti beneficia si tu de consultanta ... detalii aici!

Intelegem ca sucursala din Romania reprezinta un sediu permanent al societatii din Italia – adica nu are personalitate juridica.

In aceasta situatie – pentru profitul realizat in Romania, sediul permanent /sucursala datoreaza impozit pe profit in Romania determinat conform legislatiei din Romania (cod fiscal). Totodata la repartizarea profiturilor trebuie sa se tina seama de prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Italia ratificata prin Decretul 82/1977.

Astfel, conform art 7 Beneficiile intreprinderilor din Conventie:”

2. Sub rezerva dispozitiilor paragrafului 3, cand o intreprindere a unui stat contractant desfasoara activitatea sa in celalalt stat contractant printr-un sediu stabil situat aici, in fiecare stat contractant sunt atribuite acestui sediu stabil beneficiile care se considera ca le-ar fi obtinut daca ar fi fost o intreprindere distincta si separata desfasurand activitati identice sau analoage in conditii identice sau analoage si in deplina independenta fata de intreprinderea al carei sediu stabil este.

3. La determinarea beneficiilor unui sediu stabil, cheltuielile efectuate pentru acest sediu stabil, inclusiv cheltuielile de conducere si cheltuielile generale de administratie, sunt admise la scadere, indiferent de faptul ca s-au produs in statul in care se afla sediul stabil sau in alta parte.

4. Cand un stat contractant foloseste practica de determinare a beneficiilor de atribuit unui sediu stabil prin repartizarea beneficiilor totale ale intreprinderii intre diversele ei parti, dispozitiile paragrafului 2 al acestui articol nu impiedica acest stat contractant sa determine beneficiile impozabile in conformitate cu repartitia uzuala; totusi, metoda de repartitie adoptata trebuie sa fie astfel incat rezultatul sa corespunda cu principiile cuprinse in prezentul articol.

5. Nici un beneficiu nu poate fi atribuit unui sediu stabil numai pentru faptul ca acesta a cumparat marfuri pentru intreprindere.

6. In sensul paragrafelor precedente, beneficiile atribuibile unui sediu stabil trebuie determinate in fiecare an prin aceeasi metoda, afara de cazul cand exista motive suficiente si valabile de a proceda altfel.”

In conditiile in care repartizarea profiturilor s-a efectuat cu respectarea prevederilor de mai sus, este corecta transferarea profitului respectiv. Insa nota contabila privind transferul profitului afeent anului 2009 trebuia efectuata in decembrie 2008 :

481” Decontari intre unitate si subunitati” = 121 „Profit si pierdere” cu zuma z comunicata de societatea din Italia

sau vi se transferau venituri si cheltuielile pe care le inregistrati si inchideati tot in luna decembrie 2008 prin intermediul contului 121 „Profit si pierdere”, astfel:

481 ” Decontari intre unitate si subunitati” = Clasa 7 – in functie de natura

si
Clasa 6 in functie de natura = 481
121 „profit si pierdere” = clasa 6

si
clasa 7 = 121 „Profit si pierdere.

Din punct de vedere fiscal trebuia sa calculati impozit pe profit conform Titlului II din Codul fiscal pentru profitul total (Y) depunand in acest sens Declaratia 101 privind impozitul pe profit anual pana la data de 25 aprilie 2009.

Daca nu ati efectuat astfel, inregistrati diferenta de profit (z) prin intermediul contului 1174 (in loc de 121 ) si depunet declaratie rectificativa la Declaratia 101depusa initial.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Nerezidentii si declaratia de impozit pe profit ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016