Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Articol de Specialitate: Cum se calculeaza majorarile de intarziere in cazul rectificarii declaratiilor fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Nov. 2009
Tags: declaratii rectificative, taxe si impozite

Problema fiscala Am calculat gresit o obligatie fiscala, motiv pentru care am depus declaratie rectificativa pentru corectarea acelei obligatii fiscale. Cum se calculeaza majorarile de intarziere in ...

Problema fiscala

Am calculat gresit o obligatie fiscala, motiv pentru care am depus declaratie rectificativa pentru corectarea acelei obligatii fiscale. Cum se calculeaza majorarile de intarziere in acest caz?

1. Cum se calculeaza majorarile de intarziere?
Pentru neachitarea la termenul de scadenta a obligatiilor de plata datoram dupa acest termen majorari de intarziere.

Majorarile de intarziere se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv.

In situatia in care diferentele rezultate din corectarea declaratiilor sunt pozitive in raport cu sumele stabilite initial, majorarile de intarziere se datoreaza incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei creantei fiscale pentru care s-a stabilit diferenta si pana la data stingerii acesteia inclusiv.

Asadar, in cazul in care suma datorata in contul obligatiei fiscale este mai mare decat cea declarata initial, se vor datora majorari de intarziere de la data scadentei obligatiei de plata si nu de la data corectarii declaratiei.

Aceasta deoarece noi suntem responsabili pentru declararea eronata a obligatiei fiscale, iar scadenta platii este stabilita prin acte normative.

Aceasta scadenta trebuie respectata intocmai pentru suma reala.
In situatia in care diferentele rezultate din corectarea declaratiilor sunt negative in raport cu sumele stabilite initial, se datoreaza majorari de intarziere pentru suma datorata dupa corectare ori modificare, incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei si pana la data stingerii acesteia inclusiv.

Asadar, pentru suma corectata si nedatorata nu se calculeaza majorari de intarziere. In consecinta, de vreme ce obligatia fiscala a fost declarata initial gresit, nu se pot calcula majorari de intarziere pentru o suma nedatorata.

In prezent, nivelul majorarii de intarziere este de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere.

*************************************
TAXE si IMPOZITE ACTUAL
cea mai buna decizie profesionala
Cele mai bune decizii le luam sub presiune, in situatii de criza!
**************************************

2. Exemple
In formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat“, aferent trimestrului al II-lea, am declarat eronat la pozitia impozit pe profit suma de 3.000 lei.

Scadenta de plata a acestui impozit este la data de 25 iulie.
In data de 10 august, constatand ca impozitul a fost declarat eronat, am depus declaratie rectificativa, corectand in acest fel impozitul pe profit declarat initial:

* impozitul pe profit declarat ulterior este in suma de 4.000 lei
In cazul in care impozitul nu a fost platit la scadenta potrivit declaratiei initiale, majorarile de intarziere se vor calcula incepand cu data de 25 iulie pentru suma de 4.000 lei.

In cazul in care impozitul a fost platit la scadenta potrivit declaratiei initiale, adica suma de 3.000 lei, se vor calcula majorari de intarziere pentru suma de 1.000 lei incepand cu data de 25 iulie.

* impozitul pe profit declarat ulterior este in suma de 2.000 lei
In cazul in care impozitul nu a fost platit la scadenta potrivit declaratiei initiale, majorarile de intarziere se vor calcula incepand cu data de 25 iulie pentru suma de 2.000 lei.

In cazul in care impozitul a fost platit la scadenta potrivit declaratiei initiale, adica suma de 3.000 lei, nu se vor datora majorari de intarziere, deoarece impozitul achitat este superior celui datorat.

Concluzie

In cazul depunerii unei declaratii rectificative in vederea corectarii obligatiilor fiscale, majorarile de intarziere se calculeaza la suma declarata dupa modificare, incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei. Asadar, daca prin declaratia rectificativa se micsoreaza sau se majoreaza impozitul, majorarile de intarziere se vor calcula asupra impozitului stabilit in urma declaratiei rectificative.

Acte normative aplicabile:
Art. 119 alin. (1), art. 120 alin. (1)-(3) si (7) din Codul de procedura fiscal

Articol preluat din Newsletter-ul Taxe si Impozite Actual nr. 35/ octombrie 2009

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Articol de Specialitate: Cum se calculeaza majorarile de intarziere in cazul rectificarii declaratiilor fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016