Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Greu, greu de tot sa decizi care este masura corecta privind strategia economica pe termen lung in cazul unei tari precum Romania. Daca privesti lucrurile strict din punct de vedere financiar si ...
Greu, greu de tot sa decizi care este masura corecta privind strategia economica pe termen lung in cazul unei tari precum Romania. Daca privesti lucrurile strict din punct de vedere financiar si fiscal, este clar ca o micsorare a veniturilor la bugetul de stat cu 0,5% – corespunzatoare reducerii taxei pe valoarea adaugata la alimentele de baza – ar inghiti o parte semnificativa din combustibilul folosit de mecanismul economic pentru a se deplasa.
Cu atat mai mult cu cat economia mondiala se afla – tine deja de evidenta! – in plina recesiune, orice masura fiscala cu impact electoral major poate avea consecinte dramatice in ceea ce priveste PIB-ul.
Si, cum ma tem ca Romania nu poate face fata pur si simplu unei micsorari a aportului la PIB, este aproape sigur, guvernantii se vor gasi in fata necesitatii de a inventa noi taxe si impozite ori de a le spori, direct sau indirect, pe cele deja existente.
Este intotdeauna un joc cat se poate de riscant ceea ce fac ministerele – sub presiune politica – ori de cate ori se apropie alegerile. „Da de-aici, ca luam de dincolo!“ este un dicton care a facut deja cariera printre cunoscatori...
Compensarea pentru reducerea TVA la alimentele de baza se va face, de exemplu, mai mult ca sigur, si prin cresterea accizelor la tigarete, tutun de fumat destinat rularii in tigarete, confectii din blanuri naturale, articole din cristal, bijuterii din aur, produse de parfumerie, arme si arme de vanatoare, altele decat cele de uz militar, alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement, avioane si elicoptere de uz privat si pentru motoarele de peste 25 cp, destinate acestora.
Initiat in 2005 de catre fostul lider al conservatorilor, Dan Voiculescu, proiectul de lege despre care vorbim vizeaza completarea art. 140 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal cu o noua litera, lit. g), si reducerea taxei pe valoarea adaugata de la 19% la 9% pentru urmatoarele produse alimentare de baza: paine si produse de panificatie, carne si preparate din carne, peste si produse din peste, lapte si produse lactate, uleiuri vegetale si margarine, zahar, orez si oua de pasari din specii domestice.
Cota redusa de 9% ar urma sa se aplice de catre agentii economici producatori, importatori si de catre cei care comercializeaza aceste produse, cu exceptia agentilor economici din reteaua de alimentat ie publica.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Marea intrebare care se pune este insa daca nu cumva o atare masura ar avea, finalmente, consecinte economico-sociale zero. Nu putem obliga comerciantii ca, odata cu reducerea TVA, sa reduca automat si preturile!
In plus, sistemele de diferentiere a TVA ar genera in scurt timp un adevarat lant de coruptie: diversii solicitanti vor face tot posibilul pentru a convinge autoritatile ca propriile lor produse trebuie sa beneficieze, de asemenea, de taxa redusa...
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"