Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Achizitii servicii intermediere pentru vanzarea unui bun. Ce obligatii fiscale exista?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Iul. 2013 Exclusiv
Tags: tva, impozit pe venit, achizitie servicii intermediere, vanzare bun, imobil

Prin cele ce urmeaza, vom analiza cazul unei persoane fizice din Romania care detine terenuri agricole pe teritoriul tarii si care incheie un contract de comision cu o persoana juridica din UE. Aceasta din urma va primi un comision pentru gasirea de investitori in vederea vanzarii terenurilor agricole, proprietatea persoanei fizice romane. Vom stabili, asadar, care sunt obligatiile persoanei juridice din UE din punct de vedere TVA si al impozitelor pe profit nerezidenti (in doua cazuri: persoana juridica din UE este, pe rand, neplatitoare si platitoare de TVA).





Solutia consultantului:

In primul rand, trebuie sa aveti in vedere faptul ca vanzarea terenurilor agricole reprezinta d.p.d.v. al TVA operatiune scutita, fara drept de deducere a TVA cu caracter optional, in conformitate cu prevederile art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal.

Presupun ca persoana fizica nu are intentia de a vinde terenurile cu TVA astfel incat sa se inregistreze in scopuri de TVA dupa depasirea cifrei de afaceri de 220.000 lei si sa formuleze optiunea de aplicare a regimului normal de taxare. Astfel, persoana fizica, desi devine persoana impozabila prin vanzarea terenurilor, nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim normal deoarece realizeaza "exclusiv" operatiuni scutite fara drept de deducere a TVA. In al doilea rand, trebuie sa aveti in vedere faptul ca, prin natura sa, serviciul de intermediere in vanzarea bunurilor imobile situate pe teritoriul Romaniei se incadreaza in categoria exceptiilor de la regula generala de taxare, exceptie reglementata prin art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal
"(4) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) si (3), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi:
 a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experti si agenti imobiliari,. ….". si pct. 14 lit. n) din normele de aplicare ale acestui articol "intermedierea in vanzarea, leasingul sau inchirierea de bunuri imobile, precum si intermedierea in anumite drepturi asupra bunurilor imobile;". Conform acestei exceptii, serviciul este impozabil acolo unde este situat bunul imobil, adica in Romania. Acest tratament fiscal este aplicabil in Romania, indiferent de faptul ca prestatorul, persoana impozabila din UE este sau nu este platitoare de TVA.

Pentru astfel de operatiuni, daca nu are un sediu fix pe teritoriul Romaniei, persoana impozabila nerezidenta nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania in conformitate cu prevederile art. 153 alin. (4) din Codul fiscal, obligat la plata TVA aferenta serviciului de intermediere fiind persoana fizica in calitate de beneficiar al serviciului de intermediere.

Obligatia este reglementata prin art. 150 "Persoana obligata la plata taxei pentru operatiunile taxabile din Romania" alin. (6) din Codul fiscal"In alte situatii decat cele prevazute la alin. (2) - (5), in cazul in care livrarea de bunuri/prestarea de servicii este realizata de o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele livrari de bunuri/prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 125^1 alin. (2) si care nu este inregistrata in Romania conform art. 153, persoana obligata la plata taxei este persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, stabilita in Romania ……care este beneficiar al unor livrari de bunuri/prestari de servicii care au loc in Romania, conform art. 132 sau 133.".
 
Astfel, obligatia de plata a TVA revine persoanei fizice prin plata efectiva a TVA si declararea operatiunii prin decontul special de TVA cod 301 reglementat prin OMFP din 21 ianuarie 2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (301) "Decont special de taxa pe valoarea adaugata".
 
In al doilea rand, trebuie sa aveti in vedere faptul ca persoana fizica este obligata sa se inregistreze la organul fiscal pentru plata impozitului pe venituri realizate din vanzarea terenurilor agricole, daca operatiunile respective au caracter economic.

In ceea ce priveste impozitul pe venituri persoane juridice nerezidente, consider ca persoana juridica nerezidenta nu trebuie sa se inregistreze fiscal in Romania, beneficiarul serviciilor fiind obligat sa efectueze retinerea la sursa a impozitului pe veniturile din intermediere care se incadreaza in prevederile art. 115 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal "venituri din servicii prestate in Romania". Daca beneficiarul veniturilor din servicii de intermediere prezinta platitorului de venit certificatul de rezidenta fiscala, sunt aplicabile prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si statul de rezidenta al beneficiarului de venit.

In alta ordine de idei, in situatia in care persoana juridica nerezidenta nu are un sediu permanent pe teritoriul Romaniei, aceasta nu datoreaza impozit pe profit in Romania.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016