Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Problema O societate realizeaza investitii pe terenul propriu ce constau in dezvoltarea de ferme solare. Toate cheltuielile legate de proiectul de dezvoltare a fermelor solare sunt prinse pe ...
Problema
O societate realizeaza investitii pe terenul propriu ce constau in dezvoltarea de ferme solare. Toate cheltuielile legate de proiectul de dezvoltare a fermelor solare sunt prinse pe investitii in curs. Proiectul a inceput in anul 2009, in semestrul I. Perioada de investitii poate dura intre 1 an si 3 ani.
Intrebarea este urmatoarea:
Care este tratamentul fiscal al cheltuielilor curente ale societatii in perioada derularii investitiilor, ce constau in:
– cheltuieli cu chiria sediului social;
– cheltuieli cu telefoanele, energia;
– cheltuieli cu diverse materiale pentru birou;
– cheltuieli cu serviciile de contabilitate;
– alte cheltuieli curente, legate strict de functionalitatea biroului?
Solutie
Cheltuielilor curente ale societatii in perioada derularii investitiilor, care nu pot fi atribuite investitiei, reprezinta cheltuieli ale perioadei si se inregistreaza in conturile de cheltuieli.
Deductibilitatea acestora trebuie analizata prin prisma Codului fiscal, si anume:
Cartea verde a contabilitatii
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Art. 19. – (1) Profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de veni-turi, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.
Cheltuielile prezentate mai sus sunt deductibile din punct de vedere fiscal.
Conform Ordinului nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu Directivele europene avem:
92. – (2) Exemple de costuri care se efectueaza in legatura cu constructia unei imobilizari corporale, direct atribuibile acesteia, sunt:
a) costurile reprezentand salariile angajatilor, contributiile legale si alte cheltuieli legate de acestea;
b) cheltuieli materiale;
c) costurile de amenajare a amplasamentului;
d) costurile initiale de livrare si manipulare;
e) costurile de instalare si asamblare;
f) cheltuieli de proiectare si pentru obtinerea autorizatiilor;
g) onorariile profesionale platite avocatilor si expertilor etc.
95. – (3) Costul unei imobilizari corporale construite in regie proprie este determinat folosind aceleasi principii ca si pentru un activ achizitionat.
Astfel, daca entitatea produce active similare, in scopul comercializarii, in cadrul unor tranzactii normale, atunci costul activului este, de obicei, acelasi cu costul de construire a acelui activ destinat vanzarii.
Prin urmare, orice profituri interne sunt eliminate din calculul costului acestui activ. In mod similar, cheltuiala reprezentand rebuturi, manopera sau alte resurse peste limitele acceptate ca fiind normale, precum si pierderile care au aparut in cursul constructiei in regie proprie a activului nu sunt incluse in costul activului.
Sursa
Newsletterul Contabilului 2010 Nr. 3/ ianuarie 2010
Articol adaugat la 10 februarie 2010
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa
fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Care este tratamentul fiscal al asocierilor in participatiune?Cum vor IMM-urile sa se modifice Proiectul de lege pentru anularea unor obligatii fiscaleTVA dedusa pentru bunuri aport in natura la capitalul social. Ce TRATAMENT FISCAL se aplica?Ghid complet: Contabilitatea in agentii de turismAchizitie mostre in scopul distribuirii. Inregistrari contabile si TRATAMENT FISCALUltimele articole
Cheltuieli cu ocazia petrecerilor de Craciun pentru angajati. Cum sunt considerate dpdv fiscalFirme care inchiriaza autoturisme catre actionari. Care este tratamentul fiscal in acest cazFacturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVACheltuieli deplasare nejustificate. TRATAMENT FISCALTratamentul fiscal al chiriei platite in 2023 pentru 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"