Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tratamentul fiscal al veniturilor din cedarea folosintei bunurilor bunurilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 21 Oct. 2022
Tratamentul fiscal al veniturilor din cedarea folosintei bunurilor bunurilor
Tags: material anaf, tratament fiscal, venituri din cedarea folosintei bunurilor 

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat, pe site-ul oficial, un material informativ despre tratamentul fiscal al veniturilor din cedarea folosintei bunurilor.

Veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decât veniturile din activitati independente. 

In categoria veniturilor impozabile din cedarea folosintei bunurilor, se cuprind: 

o veniturile din inchirieri si subinchirieri de bunuri mobile si imobile,
o veniturile din arendarea bunurilor agricole, din patrimoniul personal,
o veniturile obtinute de catre proprietar din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, indiferent de numarul de locuinte in care sunt situate acestea. 

Atentie! Potrivit OPANAF Nr. 2902/2016, persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere la sfârsitul anului fiscal, incepând cu anul fiscal urmator, califica aceste venituri in categoria venituri din activitati independente si le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru aceasta categorie. 

Veniturile obtinute din inchirieri si subinchirieri de bunuri imobile sunt cele din cedarea folosintei locuintei, caselor de vacanta, garajelor, terenurilor si altora asemenea, inclusiv a unor parti din acestea, utilizate in scop de reclama, afisaj si publicitate, a caror folosinta este cedata in baza unor contracte de inchiriere/subinchiriere, uzufruct si altele asemenea. 

Contractul de locatiune- Potrivit Codului civil contractele de cedare a folosintei bunurilor sunt cuprinse in denumirea generica a contractelor de locatiune. 

Locatiunea este contractul prin care o parte, numita locator, se obliga sa asigure celeilalte parti, numite locatar, folosinta unui bun pentru o anumita perioada, in schimbul unui pret, denumit chirie. 

In vederea protejarii dreptului locatorului cu privire la plata chiriei la termenele si in conditiile mentionate in contracte sau, in lipsa acestora, prin lege, Codul civil prevede necesitatea inregistrarii contractelor la organele fiscale. In urma inregistrarii, contractele de locatiune devin titluri executorii. 

Potrivit OPANAF 114/21.01.2019 contractele de locatiune incheiate prin inscris sub semnatura privata pot fi inregistrate la organele fiscale centrale din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. 

Inregistrarea fiscala a contractelor de locatiune se face prin depunerea Cererii de inregistrare a contractelor de locatiune, insotita de o copie a contractului de locatiune la registratura organului fiscal central competent sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta. Formularul electronic C168 - Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune conform cu prevederile OPANAF 114/21.01.2019 se transmite prin portalul e- guvernare.ro si prin link-ul Depunere Declaratie unica si alte formulare SPV-PF . 

Conformitatea cu originalul a copiei se efectueaza de catre locator prin inscrierea mentiunii "conform cu originalul" si prin semnatura acestuia. 

Pentru continuarea materialului, click AICI»

SURSA: ANAF

 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tratamentul fiscal al veniturilor din cedarea folosintei bunurilor bunurilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016