Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


ANAF reaminteste contribuabililor persoane fizice care sosesc/pleaca in/din Romania pentru o perioada ce depaseste in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive ca au obligatia depunerii, dupa caz a Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania (Z015) sau Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania (Z017).
Termenul de depunere a chestionarelor este de 30 de zile de la implinirea termenului de 183 de zile de prezenta in Romania.
Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania (Z015) si Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania (Z017) sunt disponibile pe websiteul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (www.anaf.ro), sectiunea ”Servicii online”, rubrica ”Declaratii electronice”, de unde pot fi descarcate de contribuabili.
De asemenea, chestionarele privind stabilirea rezidentei fiscale pot fi accesate de contribuabili si la urmatorul link:
Dupa completare, chestionarele pot fi depuse prin intermediul serviciului Spatiul Privat Virtual (www.anaf.ro) sau prin serviciul de depunere online disponibil pe website-ul www.e-guvernare.ro.
Informatii suplimentare cu privire la stabilirea rezidentei fiscale sunt publicate pe website-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, sectiunea ”Asistenta contribuabili”, rubrica ”Ghiduri curente”, fiind incluse in ”Ghidul privind rezidenta fiscala a persoanelor fizice”:

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Venituri impozabile si neimpozabile la calculul impozitului pe profit
https://static.anaf.rO/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili r/Ghid
Totodata, institutia precizeaza ca formularele prevazute de art. 230 si 232 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pot fi depuse de contribuabilii persoane fizice si juridice si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin intermediul Formularului de contact din cadrul serviciului Spatiului Privat Virtual, in formatele PDF, JPEQ TIFF sau intr-o arhiva de tip ZIP.
Baza legala:
Sursa: ANAF

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Tratamentul fiscal al veniturilor din cedarea folosintei bunurilor bunurilorMATERIAL ANAF: Informatii referitoare la contractarea de imprumuturi din venituri din privatizareMATERIAL ANAF: Cum se face inregistrarea in SPV a persoanelor fizice si ce servicii au la dispozitie contribuabiliiRegim special de scutire TVA pentru intreprinderile miciMATERIAL ANAF: Procedura prin care pot fi reincadrate fiscal sumele acordate sub forma indemnizatiei de delegare sau de detasareUltimele articole
Ce modificari au fost aduse contributiilor sociale obligatorii prin OUG 128/2024MATERIAL ANAF: Locul taxarii cu TVA in cazul prestarilor de serviciiMATERIAL ANAF: Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscalCand intervine exigibilitatea TVA pentru achizitia intracomunitara de bunuri. MATERIAL ANAF actualizat in 2023MATERIAL ANAF: Impozitarea veniturilor obtinute din jocuri de norocArticole similare
Impozit nerezidenti | Certificat de REZIDENTA FISCALA si document portabil A1Cum procedam la impozitarea penalitatilor platite unui nerezident?Prestari servicii Elvetia. Decont TVA. Cum procedam cu inregistrarea contractului si cu obligatiile declarative?REZIDENTA FISCALA in Romania a persoanelor fizice. Prevederi actualeObligatii fiscale declarative si de plata privind venituri din activitati dependente desfasurate in RomaniaUltimele articole
Impozit dividende. Persoanele nerezidente platesc impozit de 10% in Romania?Impozitarea veniturilor din strainatate: Ce trebuie sa stii si cum te poate ajuta un avocat fiscalPersoanele fizice care sosesc/pleaca, in/din Romania si au o sedere mai mare de 183 de zile au obligatia de a completa anumite formulareCalendarul seminariilor web a fost publicat pe site-ul ANAFPFA in IT, servicii prestate din alt stat: ce declaratii trebuie intocmite si termenul de depunere
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"