keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Vanzare imobil. Care este tratamentul fiscal?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Feb. 2018
Tags: cod fiscal, tva, tratament fiscal

In analiza de mai jos, avem situatia in care, in 2015, a fost achizitionata o cladire noua cu o valoare de x + TVA, TVA-ul fiind dedus la momentul respectiv. In 2018, cladirea va fi vanduta catre o persoana juridica platitoare de TVA.

Vom vedea care este tratamentul fiscal cu privire la TVA.

Iata raspunsul specialistului!

Societatea A, desemnata administrator al asocierii, are si calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal, conform prevederilor art. 316 din Codul fiscal pe numele careia primeste facturi emise de catre diversi furnizori/prestatori.

De asemenea, societatea A trebuie sa emita si facturi pentru vanzarea produselor vandute, obtinute in asociere cu B. Atat facturile primite, cat si facturile emise sunt contabilizate de catre A care intocmeste si decontul asocierii. Acesta este motivul pentru care nu inteleg de ce operatiunile de plati ale facturilor primite, dar si operatiunile de  incasari ale  facturilor emise se efectueaza prin contul bancar deschis de catre B. De asemenea, nu inteleg cum B poate dispune plata facturilor primite pe numele lui A sau poate beneficia de incasarea facturilor emise de catre A, daca documentele toate  documentele justificative sunt contabilizate de catre A.
          
Practic, toate platile si toate incasarile trebuie efectuate prin contul propriu de TVA al lui  A, cu atat mai mult cu cat A indeplineste in numele asocierii, pe langa obligatiile contabile si obligatiile fiscale din punctul de vedere al TVA, procedand la:

 - organizarea  evidentei  fiscale  a facturilor primite si emise, prin jurnalul pentru cumparari si jurnalul pentru vanzari;
 - completeaza si transmite organului fiscal competent, atat  decontul de TVA cod 300, cat si declaratia informativa cod 394;
 - daca este cazul, solicita si beneficiaza de rambursarea TVA.
 
Avand in vedere ca A este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316, dar care se afla in insolventa, are obligatia sa se inscrie in mecanismul split TVA conform prevederilor O.G. nr. 23/ 2017 privind plata defalcata a TVA, aprobata prin Legea nr. 275/27.12.2017 deoarece se afla in situatia reglementata prin art. 2 alin. (1) lit. c) "Au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru incasarea si plata TVA, si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal pentru incasarea TVA, care se afla in cel putin una dintre urmatoarele situatii: ...... c) se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa."

Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal si expert contabil.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016