Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deductibilitate TVA 100% pentru autoturisme. Justificare cu foi de parcurs

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Iul. 2019 Exclusiv
Tags: deductibilitate tva, foi de parcurs, cod fiscal

Conform art. 298 alin. 1 din Codul fiscal se limiteaza la 50% dreptul de deducere a TVA aferent achizitie autoturism in leasing, in cazul in care autoturismul nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice.

Unul dintre specialistii nostri va arata cum poti justifica la un control fiscal ca autoturismul este folosit doar in cadrul societatii. "Mentionez ca valoarea acestuia este cam mare, 40000 euro si in afara de foile de parcurs zilnice, nu stiu cum probam folosirea acestuia doar in societate", spune unul dintre cititorii nostri care a apelat la ajutor de specialitate.
 

Raspunsul specialistului


Potrivit art. 298 alin.1 din Codul fiscal se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice potrivit art. 298 alin.1 din Codul fiscal.
 
Utilizarea in scopul activitatii economice include, printre altele: deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu etc., dupa cum se arata la pct. 68 alin. 2 din Normele metodologice.
 
In conformitate cu pct. 68 alin. 2 din norme dovada utilizarii exclusive in scop economic se face prin foile de parcurs intocmite, care trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
 
De asemenea, la pct. 68 alin. 4 se arata ca un vehicul nu este considerat a fi utilizat exclusiv in scopul activitatii economice in situatia in care, pe langa utilizarea in scopul activitatii economice, vehiculul este utilizat ocazional sau de o maniera continua si pentru uz personal.
Daca vehiculul este utilizat atat pentru activitatea economica, cat si pentru uz personal, se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cheltuielilor legate de acesta. Persoana impozabila care aplica deducerea limitata de 50% nu trebuie sa faca dovada utilizarii vehiculului in scopul activitatii economice sau pentru uz personal cu ajutorul foii de parcurs.
 
In concluzie, dovada utilizarii autoturismului exclusiv in scop economic se face prin intocmirea foilor de parcurs, astfel incat kilometrajul insumat din foile de parcurs zilnice sa coincida cu cel indicat la bordul autoturismului.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deductibilitate TVA 100% pentru autoturisme. Justificare cu foi de parcurs":
Rating:

Nota: 4.28 din 5 din 16 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016