Tags: deducere tva, nnachizitii second-hand, nautoturisme, codul fiscal
In analiza de mai jos, o societate achizitioneaza un autoturism second-hand de la un dealer autorizat din Romania. Stabilim in ce conditii se poate deduce TVA.
Conform prevederilor de la art. 298 alin (1) din Codul fiscal:
''Prin exceptie de la prevederile art. 297 se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.
La pct. 68 din Normele metodologice date in aplicarea art. 298 din Codul fiscal, se prevede ca:
" (1) In aplicarea art. 298 alin. (1) din Codul fiscal, prin cheltuieli legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile se intelege orice cheltuieli direct atribuibile unui vehicul, cum sunt cheltuielile de reparatii, de intretinere, cheltuielile cu lubrifianti, cu piese de schimb, cheltuielile cu combustibilul utilizat pentru functionarea vehiculului. Nu reprezinta cheltuieli legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile orice cheltuieli care nu pot fi direct atribuibile pentru un anumit vehicul. In sensul prezentelor norme, prin vehicul se intelege orice vehicul avand o masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg si nu are mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.
(2) In cazul vehiculelor care sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, in sensul art. 298 alin. (1) din Codul fiscal, taxa aferenta cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si cheltuielilor legate de aceste vehicule este deductibila conform regulilor generale prevazute la art. 297 si la art. 299 - 301 din Codul fiscal, nefiind aplicabila limitarea la 50% a deducerii taxei.
Utilizarea in scopul activitatii economice a unui vehicul cuprinde, fara a se limita la acestea: deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii, utilizarea vehiculelor de test-drive de catre dealerii auto.
Este obligatia persoanei impozabile sa demonstreze ca sunt indeplinite toate conditiile legale pentru acordarea deducerii, astfel cum rezulta si din hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-268/83 D.A. Rompelman si E.A. Rompelman - Van Deelen impotriva Minister van Financien. In vederea exercitarii dreptului de deducere a taxei orice persoana impozabila trebuie sa detina documentele prevazute de lege pentru deducerea taxei si sa intocmeasca foaia de parcurs care trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
4) Utilizarea unui vehicul in folosul propriu de catre angajatii unei persoane impozabile ori pentru a fi pus la dispozitie in vederea utilizarii in mod gratuit altor persoane, pentru alte scopuri decat desfasurarea activitatii sale economice, este denumita in continuare uz personal. Transportul la si de la locul de munca al angajatilor in alte conditii decat cele mentionate la alin. (3), este considerat uz personal al vehiculului. Se considera ca un vehicul nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice, in sensul art. 298 alin. (1) din Codul fiscal, in situatia in care, pe langa utilizarea in scopul activitatii economice, vehiculul este utilizat ocazional sau de o maniera continua si pentru uz personal.
Daca vehiculul este utilizat atat pentru activitatea economica, cat si pentru uz personal, se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si a taxei aferente cheltuielilor legate de acesta. Persoana impozabila care aplica deducerea limitata de 50% nu trebuie sa faca dovada utilizarii vehiculului in scopul activitatii economice sau pentru uz personal cu ajutorul foii de parcurs prevazute la alin. (2).
Prin limitarea la 50% a dreptului de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de aceste vehicule, se intelege limitarea deducerii taxei care ar fi deductibila in conditiile prevazute la art. 297 si la art. 299 - 301 din Codul fiscal.
Asadar, daca se demonstreaza ca autovehiculul respectiv este utilizat exclusiv in scopul activitatii societatii, aveti dreptul la deducerea integrala a taxei pe valoarea adaugata,insa trebuie sa intocmiti foi de parcurs care sa contina cel putin informatiile prezentate mai sus: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
In cazul in care autovehiculul este utilizat si in scop personal, TVA se va deduce in procent de 50% iar intocmirea foilor de parcurs nu este obligatorie.
Monografia contabila:
% = 404
2133
4426
Daca se limiteaza dreptul de deducere ala TVA cu 50%:
2133 = 4426 - 50% din valoarea TVA din
factura.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Obligatia de a emite factura
Intrebare:
O societate comerciala A, livreaza marfa pe baza de aviz si contract, fara a incasa contravaloarea, cu plata la termen, catre o alta societate B, nou infiintata, care va obtine cod de tva in luna urmatoare.
Pentru a putea deduce tva din facturile de achizitie, societatea B solicita o amanare a facturarii pentru luna urmatoare.
Care este termenul legal in care societatea A este obligata sa emita facturi pentru marfa livrata in baza avizului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Deducere TVA platita in vama
Intrebare:
In cazul unei achizitii de marfa in valoare de 10000 euro, din Turcia, data facturii este 25.09.2024, iar transportul marfii intra in firmei mele. Vama aceste marfuri este facuta in 02.10.2024 iar receptia marfii se face in 04.10.2024. Avand in vedere cele prezentate va rog sa confirmati sau infirmati daca procedura de lucru este corecta.
1) receptionarea marfii in stoc la data de 04.10.2024, valoarea marfii calculata astfel: 10.000 euro*curs BNR din 24.09.2024 valoarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Depasirea plafonului de scutire pentru TVA
Intrebare:
Suntem un organism de gestiune colectiva a drepturilor de autor. Unul din beneficiarii nostri persoana fizica ne-a comunicat ca ANAF i-a transmis o adresa prin care l-a anuntat ca a depasit in august 2023 pragul de 300.000 lei, venituri, pentru care era obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA. Persoana respectiva s-a inregistrat in scopuri de TVA dupa adresa ANAF in septembrie 2024. Bineinteles ca ANAF ii solicita si plata TVA pentru sumele incasate dupa august 2023 cand avea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Deductibilitate bon fiscal fara CUI
Intrebare:
Cum procedam, in contextul actual (e-factura), cu bonurile fiscale cu /fara CIF primite in contabilitate? Angajatii delegat, prezinta bonuri fiscale pentru consumabilele necesare la montaje. In ce conditii le putem inregistra, ca deductibile, in contabilitate si cand este obligatorie emiterea facturii pentru ele?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Tratament fiscal casare imobilizari in curs
Intrebare:
Cu ocazia inventarierii anuale a patrimoniului s-au facut propuneri de casare a unor investitii in curs de executie. Decizia comisiei de casare a fost aprobata in CA. Valoarea aprobata la casare a fost inregistrata pe cheltuieli in cont 6583 - active cedate si alte operatiuni de capital. In urma valorificarii s-au inregistrat venituri de cca. 1% din valoarea investiei in curs de executie, casata. Din punct de vedere fiscal cum trebuie incadrate la calculul impozitului pe profit...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<