keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Deducere integrala TVA aferenta bonurilor de alimentare cu combustibil

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Dec. 2012 Exclusiv
Tags: cheltuieli combustibil, bonuri alimentare, deducere tva, codul fiscal

Analizam mai jos cazul unei firme de distributie en-gros pentru a stabili care sunt documentele justificative necesare pentru deducerea integrala a TVA-ului aferent bonurilor de alimentare cu combustibil a autovehiculelor frimei: - autoturisme folosite de agentii de vanzare; - autovehicole de transport marfa (pana in 3500 kg) conduse de agentii de livrare; -autoturisme folosite de directorii firmei, inclusiv la intalnirile de afaceri care au loc in afara societatilor comerciale.

Solutia consultantului:

Art. 145^1 din codul fiscal limiteaza la 50% deductibilitatea TVA aferenta cumpararii, achiziaiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile.
Totodata, tot acest articol, la alin. (1) si (3), prevede 2 categorii de exceptii de la limitarea deducerii, si anume in cazul in care respectivele autovehicule sint utilizate exclusiv in scopul activitatii economice sau daca acestea se incadreaza in cele 6 categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
b) vehiculele utilizate de agentii de vinzari si de achizitii;
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru instruire de catre scolile de soferi;
e) vehiculele utilizate pentru inchiriere sau a caror folosinta este transmisa in cadrul unui contract de leasing financiar ori operational;
f) vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
 
Asadar, pentru a stabili modalitatea si documentele prin care TVA este deductibila integral pentru cele trei categorii de autovehicule prezentate de dvs, vom apela la litera legii.

- pentru autoturisme folosite de agentii de vanzare - s-ar incadra in exceptia prevazuta la art. 145^1 alin. (3) ltera b) - in normele date in aplicarea acestui articol, la punctul 45^1 alin. (5), (6), (7) si (8) sint stabilite anumite criterii, conditii si documente pentru deductibilitatea 100% a TVA.

Pe scurt, TVA pentru aceste autovehicule este integral deductibila daca:

> societatea are ca obiect de activitate distributia / vinzarea de produse, care necesita existenta unor agenti de vinzari;
> contractele incheiate cu clientii in acest sens;
> salariatul respectiv, care utilizeaza autivehiculul, are functia de "Agent de vanzari" - cod COR 332203 si prin fisa postului ii sint trasate urmatoarele sarcini: prospectarea pietei, desfasurarea activitatii de merchandising, negocierea conditiilor de vanzare, derularea vanzarii bunurilor/serviciilor, asigurarea de servicii postvinzare si monitorizarea clientilor;
> se utilizeaza cel mult un vehicul de catre fiecare agent de vanzare;
> foi de parcurs, care trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
> bonul fiscal emis de aparatele de marcat fiscale pe care se mentioneaza denumirea cumparatorului si numarul auto sau factura fiscala emisa de statiuile de alimentare, care trebuie sa contina cel putin elementele prevazute la art. 155 alin. (5) din codul fiscal si din care sa rezulta cantitatea, pretul, valoarea si numarul autovehiculului;
> orice alte documente justificative din care sa rezulte ca respectivele vehicule nu sint utilizate, in mod abuziv, in scop personal.
 
- pentru autovehicole de transport marfa (pana in 3500 kg)conduse de agentii de livrare - se incadreaza in aceleasi conditii si documente ca si categoria precedenta (art. 145^1 alin. (3) lutera b)), intrucit, in norme la punctul 46^1 alin. (6) litera b), se specifica:
"vehiculele utilizate de agentii de vinzari reprezinta vehiculele utilizate in cadrul activitatii unei persoane impozabile de catre angajatii acesteia care se ocupa in principal cu prospectarea pietei, desfasurarea activitatii de merchandising, negocierea conditiilor de vanzare, derularea vinzarii bunurilor/serviciilor, asigurarea de servicii postvinzare si monitorizarea clientilor. Exercitarea dreptului de deducere in conformitate cu prevederile art. 145^1 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal se limiteaza la cel mult un vehicul utilizat de fiecare agent de vinzari;"
 
- autoturisme folosite de directorii firmei, inclusiv la intalnirile de afaceri care au loc in afara societatilor comerciale - la punctul 45^1 alin. (2) se arata ca "Utilizarea in scopul activitatii economice a unui vehicul cuprinde, fara a se limita la acestea: deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu..."

Asadar, daca directorii, fie prin fisa postului, fie prin contractul de mandat, au ca sarcini, evident, printre altele si intilnirile de afaceri cu parteneri de afaceri sau potentiali parteneri de afaceri, dar cu conditia ca autoturismul sa fie utilizat exclusiv in scop economic, atunci TVA este integral deductibila, intocmindu-se foaia de parcurs care trebuie sa contina cel putin urmatoarele elemente: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

De asemenea, trebuie sa existe bonul fiscal de alimentare completat cu denumirea firmei si nr. auto sau factura. Deci, daca directorii nu folosesc deloc autoturismul in scop personal, atunci TVA este integral deductibila.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016