Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O societate comerciala a avut codul de TVA anulat si, implicit, a fost anulata din Registrul Operatorilor Intracomunitari intrucat nu a depus, timp de 6 luni, decontul de TVA. Societatea factureaza in mod curent servicii IT catre o firma din Austria, ambele inscrise in vies.ro. Pe perioada cat a avut codul de TVA anulat, a emis factura catre Austria. Pentru perioada cat a avut codul de TVA anulat, factura trebuia emisa cu TVA sau nu? Firma nu a fost declarat inactiva.
Raspuns: Prin natura sa, serviciul prestat este o operatiune neimpozabila in Romania, dar impozabila la beneficiar, fiind aplicabile prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. Astfel, in situatia prezentata, prestatorul nu trebuie sa colecteze TVA prin factura emisa chiar daca in perioada de prestare si de facturare a serviciului respectiv nu figureaza in Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA ca urmare a anularii codului de TVA.
Obligatia de colectare a TVA intervine numai in cazul realizarii de operatiuni taxabile din punctul de vedere a TVA, aspect reglementat in mod expres prin art. 11 alin. (1^3) din Codul fiscal"Contribuabilii, persoane impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b) - e) nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supusi obligatiei de plata a TVA colectate, in conformitate cu prevederile titlului VI, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva.".
Datorita faptului ca beneficiarul este stabilit in Comunitate si comunica un cod valid de TVA, operatiunea nu este taxabila in Romania. Astfel, pe factura emisa, prestatorul din Romania inscrie mentiunea " neimpozabil in Romania cf. art. 133 alin. (2) din Codul fiscal."
De asemenea, odata cu anularea codului de TVA, s-a anulat din oficiu si inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari, aspect care nu afecteaza schimbarea tratamentului fiscal al operatiunii efectuate. In acest context, am in vedere prevederile circularei nr. 815441-11.10.2010 privind Registrul Operatorilor Intracomunitari din care rezulta ca prestarile intracomunitare de servicii sunt neimpozabile in Romania "Persoanele impozabile care realizeaza prestari intracomunitare de servicii, vor considera neimpozabila in Romania prestarea de servicii daca sunt indeplinite conditiile stipulate la pct. 13 din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Legea nr. 571/2003
privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare referitoare la scutirea de TVA, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in ROI.".
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Manual de politici contabile - Stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Acest articol reprezinta un extras din ghidul "Totul despre factura"
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Depunerea formularului D 207 in diverse situatiiImport bunuri in regim de consignatie. Regim TVACifra de afaceri si FACTURAre. In ce conditii se depune Declaratia 392A?TVA prestare servicii client UE si non UERambursare TVA din stat UE. Cum facem recuperarea TVA?Ultimele articole
Proiect: Bonurile fiscale vor fi acordate doar la solicitarea clientilor in cazul platilor cu cardulE-FACTURA: Cum trebuie sa procedati daca ati incarcat o FACTURA de doua ori in SPVFurnizori care NU transmit FACTURA. Cum trebuie emisa autoFACTURA de catre firmeNou ghid E-FACTURA: Tipuri de facturi utilizate in sistem si codificarile specifice acestoraFacturile simplificate B2B si B2C trebuie transmise in E-FACTURA din 2025. Care sunt exceptiileArticole similare
Ce iti oferim de sarbatori daca esti abonat fidelCe trebuie sa stii despre factura: 71 de sfaturi, 49 de cazuri practice, 110 pagini de legislatiePlata TVA numai dupa incasarea facturiiSolutii de fiscalitate si contabilitate de top in lucrarile expertilorTOTUL DESPRE FACTURA. Factura electronica sau pe hartieArticole similare
Livrari intracomunitare de bunuri catre o persoana fizica nerezidenta. Regim TVAFurnizor cu cod de TVA anulat si emiterea facturii cu TVA. Cum procedam corect?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"