Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cheltuieli combustibil autoturism de serviciu

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Dec. 2012 Exclusiv
Tags: contract management, cheltuieli deductibile, autoturism de serviciu

In cadrul societatii noastre, urmeaza sa se incheie un contract de management (pentru director general) si unul de administrare (pentru asociat). In cadrul ambelor contracte este prevazut ca societatea pune la dispozitia persoanelor respective un autovehicul de serviciu precum si ca suporta contravaloarea combustibilului pentru transportul la si de la locul de munca. In aceste conditii, contravaloarea combustibilului necesar transportului de la sediul firmei la domiciliul persoanelor mai sus mentionate, este deductibil integral la calculul impozitului pe profit sau se cumuleaza cu consumul integral de combustibil si se deduce doar 50%.

Incepand cu data de 1.07.2012 prevederile art. 21, alin. (4) lit. t) au fost modificate in sensul ca sunt recunoscute cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate, inclusiv cele privind combustibilul, care sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii societatii, pentru categoriile expres prevazute la pct. 1-5 din Codul fiscal.

Justificarea utilizarii vehiculelor, in sensul acordarii deductibilitatii integrale la calculul profitului impozabil, se efectueaza pe baza documentelor justificative si prin intocmirea foii de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile la determinarea profitului impozabil se efectueaza dupa aplicarea limitarii aferente taxei pe valoarea adaugata, respective aceasta se aplica si asupra taxei pe valoarea adaugata pentru care nu s-a acordat drept de deducere din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata.

Semnificatia termenilor si expresiilor prevazute la art. 21, alin. (4) lit. t) este cea prevazuta la pct. 45 indice 1 din normele metodologice date in aplicarea art. 145 indice 1 din Codul Fiscal (taxa pe valoarea adaugata).

In acest context, transportul angajatilor la si de la locul de munca se considera ca trebuie asigurat de societate atunci cand exista dificultati evidente in folosirea altor mijloace de transport (distante mari, program de lucru in afara programului de functionare al transportului, puncte de lucru aflate in afara localitatii unde este sediul societatii etc.). In acest caz se considera ca autovehiculele sunt utilizate pentru activitatea societatii daca sunt utilizate de angajator pentru transportul angajatilor de la resedinta acestora/locul convenit de comun acord la locul de munca, precum si de la locul de munca la resedinta angajatilor/locul convenit de comun acord.

In cazul prezentat este vorba de utilizarea unui autovehicul din patrimoniul societatii atat pentru transportul de la domiciliu la serviciu si inapoi cat si pentru alte activitati. Avand in vedere faptul ca prevederea art. 21, alin. (4) lit. t) din Codul fiscal face trimitere la "utilizarea exclusiva" a autoturismului in scopul activitatii societatii se poate considera ca limitarea cheltuielilor deductibile se aplica la intregul consum.

Datorita exprimarii ambigue a acestor prevederi consideram ca trebuie asteptata publicarea oficiala a normelor metodologice pentru aplicarea corecta a modului de calcul.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cheltuieli combustibil autoturism de serviciu":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016