Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Creante neincasate. Consecinte fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Ian. 2009
Tags: tva, codul fiscal impozitul pe profit, creante, provizioane

Problema fiscala Orice agent economic a avut, pe parcursul existentei sale, experienta ingrata a debitorului rau-platnic. Cum ne protejeaza legea, din punct de vedere fiscal, de situatia creantelor ...

Problema fiscala
Orice agent economic a avut, pe parcursul existentei sale, experienta ingrata a debitorului rau-platnic. Cum ne protejeaza legea, din punct de vedere fiscal, de situatia creantelor neincasate?

1. Impozitul pe profit
Creantele neincasate pot fi trecute pe cheltuieli care pot fi si deductibile in anumite situatii. De asemenea, pentru creantele neincasate putem constitui provizioane deductibile in anumite limite prevazute de Codul fiscal.

Cheltuieli deductibile
Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.

Sunt considerate cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate, in urmatoarele cazuri:

● procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;
● debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori;
● debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor;
● debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza intreg patrimoniul.

Dificultatile financiare majore care afecteaza intregul patrimoniu al debitorului sunt cele care rezulta din situatii exceptionale determinate de calamitati naturale, epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, incendii, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe si in caz de razboi.

Constituirea de provizioane
Incepand cu data de 1 ianuarie 2006, avem dreptul la deducerea provizioanelor constituite in limita unui procent de 30% din valoarea creantelor asupra clientilor daca pentru creantele respective sunt indeplinite urmatoarele conditii:

● sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2004;
● sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
● nu sunt garantate de alta persoana;
● sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata;
● au fost incluse in veniturile impozabile.

Pentru creantele inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2007 putem constitui provizioane in limita unei procent de 100% din valoarea creantelor asupra clientilor, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

● creanta este detinuta la o persoana juridica asupra careia este declarata procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie;
● nu sunt garantate de alta persoana;
● sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata;
● au fost incluse in veniturile impozabile.

Diminuarea sau anularea provizioanelor se efectueaza prin trecerea acestora pe venituri in cazul incasarii creantei, proportional cu valoarea incasata sau inregistrarea acesteia pe cheltuieli.
Cheltuielile reprezentand pierderile din creantele incerte sau in litigiu neincasate, inregistrate cu ocazia scoaterii din evidenta a acestora, sunt deductibile pentru partea acoperita de provizion.

In cazul creantelor in valuta, provizionul este deductibil la nivelul valorii influentate cu diferentele de curs favorabile sau nefavorabile ce apar cu ocazia evaluarii acestora.

Cheltuieli nedeductibile
Nu sunt deductibile pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, pentru partea neacoperita de provizion, precum si pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate (desigur, in orice alte cazuri decat cele in care sunt deductibile, astfel cum am precizat mai sus). In aceasta situatie, atunci cand scoatem din evidenta clientii neincasati suntem obligati sa comunicam in scris acestora scoaterea din evidenta a creantelor respective, in vederea recalcularii profitului impozabil la persoana debitoare.

2. Taxa pe valoarea adaugata
Putem reduce baza de impozitare a tva numai in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului.

Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii insolventei, prin hotarare ramasa definitiva si irevocabila.

In nicio alta situaie nu este permisa ajustarea bazei de impozitare a TVA pentru creantele neincasate.

Concluzie
In contextul crizei economice mondiale, problema creantelor neincasate ne poate afecta mai acut decat pana acum. Sunt tot mai dese situatiile in care debitorii nostri se confrunta cu dificultati de plata, ceea ce ne va ridica probleme in gasirea resurselor adecvate pentru mentinerea echilibrului patrimoniului nostru. Din pacate, legiuitorul nu ne ajuta, intrucat conditiile legale pentru deducerea creantelor neincasate sunt dificil de indeplinit.

Acte normative aplicabile:
Art. 21 alin. (1), (2) lit. n) si (4) lit. o), art. 22 alin. (1) lit. c) si j) si art. 138 lit. d) din Codul fiscal Pct. 321 si 53 la Titlul II Impozitul pe profit din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal .( Articol preluat din Newsletter-ul Taxe si Impozite Actual nr. 25 decembrie/2008)

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Creante neincasate. Consecinte fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016