Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Anularea dreptului de deducere pentru achizitii intracomunitare de servicii. Inchiriere de personal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Apr. 2015 Exclusiv
Tags: anularea dreptului de deducere, achizitii inatracomunitare, inchiriere de personal, tva, achizitie intracomunitara, beneficii, servicii

O firma e supusa unui control pentru rambursare de TVA si se considera ca refacturarea costurilor facute de firma-mama din Austria catre firma din Romania, referitoare la salariul si taxele aferente acestuia pentru administratorul firmei din Romania nu se justifica si deci costurile si TVA aferent nu sunt deductibile.


Administratorul firmei din Romania este cetatean austriac cu contract de detasare, iar firma din Romania primeste lunar o factura din Austria cu salariul si taxele aferente, la care firma romana ataseaza activitatii prestate pentru firma din Romania.

Lucrand pentru firma din Romania si fiind administrator in actul constitutiv, nu va suporta firma din Romania costurile? Factura pe care o primeste firma este cu taxare inversa si sunt trecute ca mentiuni costuri de personal.

Exista restrictii in refacturarea acestor costuri de personal, daca exista contract si dovezi ca lucreaza pentru firma din Romania? Se face sau nu taxare inversa la aceste facturi?


In situatia in care exista un contract intre societatea mama din Austria si societatea din Romania, recuperarea cheltuielilor legate direct de salariul administratorului  societatii din Romania, salariat al  societatii din Austria nu este interzisa, operatiunea fiind considerata:

    pentru societatea din Austria: o prestare intracomunitara de servicii, neimpozabila in Austria, daca societatea din Romania ii comunica un cod valid de TVA emis de autoritatea fiscala din Romania. Operatiunea reprezinta in fapt un serviciu de inchiriere de personal pentru care se aplica regula generala de taxare reglementata prin art. 133 alin. (2) din Codul fiscal aplicabil in Romania, armonizat cu prevederile art. 44 din Directiva CEE nr. 112/2006 privind taxa pe valoarea adaugata.
    pentru  societatea din Romania:  o achizitie intracomunitara de servicii pentru care  se datoreaza TVA  in Romania conform prevederilor art. 150 alin. (2) din Codul fiscal.  Obligatia de plata se considera indeplinita in situatia in care   beneficiarul din Romania  aplica  regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427.

       Astfel, desi  intre cele doua societati exista relatii de afiliere, d.p.d.v. al TVA, acestea sunt tratate ca doua persoane impozabile distincte, care efectueaza operatiuni economice cu plata, din sfera de aplicare a TVA. Beneficiarul din Romania raporteaza valoarea serviciilor primite atat prin decontul de TVA la randul 7 si 20, cu report la randul 7.1 si 20.1, cat si prin declaratia informativa cod 390 VIES, cu simbolul S. La randul sau, prestatorul din Austria raporteaza prestarea serviciului prin sistemul VIES. Organul de control poate verifica raportarea operatiunii de catre partenerul din Austria prin analizarea neconcordantelor din Raportul VIES, situatie procesata prin sistemul informatic al A.N.A.F.
 
       Pentru suma TVA inregistrata in debitul contului 4426, beneficiarul din Romania isi poate exercita dreptul de deducere in conformitate cu prevederile art. 145 alin. (2) lit. a, b, c) …conform carora " Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:

    a) operatiuni taxabile;
    b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
    c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, 144 si 144^1;….".
 
     Organul de inspectie fiscala este indreptatit sa anuleze dreptul de deducere al sumei TVA inregistrate in debitul contului 4426 numai  in situatia in care beneficiarul din Romania nu poate justifica utilizarea serviciului pentru operatiunile enumerate la art. 145 alin. (2), caz in care stabileste diferente suplimentare de plata pentru care calculeaza accesoriile aferente.

      Din situatia prezentata de dvs., rezulta ca serviciul respectiv este utilizat pentru operatiuni din sfera de aplicare a TVA, cu drept de deducere, caz in care, organul de inspectie fiscala nu este indreptatit sa anuleze dreptul de deducere al sumei TVA aferente, inregistrata in evidenta fiscala prin taxare inversa.

       In concluzie, operatiunea trebuie tratata de beneficiarul din Romania drept o achizitie intracomunitara de servicii constand in preluarea de personal pe baza de  contract, in vedere utilizarii pentru realizarea pe teritoriul Romaniei de operatiuni din sfera de aplicare a TVA. Pentru serviciul primit, beneficiarul trebuie sa plateasca TVA conform obligatiei de la art. 150 alin. (2) "Taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 133 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 125^1 alin. (2), chiar daca este inregistrata in Romania conform art. 153 alin. (4) sau (5)." , obligatia fiind indeplinita conform prevederilor art. 157 alin. (2) ale caror prevederi sunt imperative, fara a fi optionale " Prin exceptie de la prevederile alin. (1), persoana impozabila inregistrata conform art. 153 va evidentia in decontul prevazut la art. 156^2, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 145 - 147^1, taxa aferenta achizitiilor intracomunitare, bunurilor si serviciilor achizitionate in beneficiul sau, pentru care respectiva persoana este obligata la plata taxei, in conditiile art. 150 alin. (2) - (6).".
 
          In ceea ce priveste impozitul pe profit, cheltuielile de exploatare inregistrate in evidenta contabila sunt deductibile d.p.d.v. fiscal la determinarea rezultatului fiscal in situatia in care beneficiarul din Romania demonstreaza ca serviciile respective sunt aferente realizarii de venituri impozabile. In acest caz, sunt aplicabile prevederile regulii generale de la art. 21 alin. (1) din Codul fiscal

"(1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.". Activitatea desfasurata de administrator este aferenta realizarii de venituri impozabile, administratorul fiind o persoana  fizica  asimilata  unui salariat.

            Organul de inspectie fiscala nu poate invoca faptul ca acest tip de cheltuieli nu este reglementat in mod expres prin art. 21  alin.   (2) deoarece cheltuielile respective sunt enumerate  cu titlu de exemplificare, dar fara a fi limitative  "Sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri si:….". Aceste prevederi  trebuie coroborate cu cele de la pct. 27 din normele de aplicare ale art. 21  alin.   (2)  "27. Calitatea de administrator rezulta din actul constitutiv al contribuabilului sau contractul de administrare/mandat. In sensul art. 21 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, persoanele fizice asimilate salariatilor cuprind si:

    a) directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat, potrivit legii;
    b) persoanele fizice rezidente si/sau nerezidente detasate, potrivit legii, in situatia in care contribuabilul suporta drepturile legale cuvenite acestora.".


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei, consultant fiscal si expert contabil



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Anularea dreptului de deducere pentru achizitii intracomunitare de servicii. Inchiriere de personal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016