keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Facturare prestari servicii. Care este regimul TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Iun. 2018
Tags: cod fiscal, tva, factura, prestari servicii

Vom analiza astazi cazul unei firme care are contract de prestari servicii pentru intretinere si reparatii statie carburanti si servicii de consultanta pentru partener.

 Vom afla ce fel de facturi trebuie emise in ambele cazuri, cu sau fara TVA.


Facturare prestari servicii: raspunsul specialistului


Art. 294 alin (1) lit. m) din Codul Fiscal prevede ca sunt operatiuni scutite de TVA livrarile de bunuri netransportate in afara Romaniei si/sau prestarile de servicii efectuate in Romania, destinate fie fortelor armate ale celorlalte state membre NATO pentru utilizarea de catre fortele in cauza ori de catre personalul civil care le insoteste, fie pentru aprovizionarea popotelor sau cantinelor acestora atunci cand fortele respective participa la o actiune comuna de aparare.
 
Pentru furnizoruil de prestari servicii astfel scutite, scutirile cu drept de deducere prevazute la art. 294, 295 si 296 din Codul fiscal sunt aplicate in masura in care persoanele impozabile pot justifica scutirea cu documentele prevazute de instructiuni aprobate de ministrul finantelor publice. Aplicarea regimului de taxare pentru operatiuni scutite cu drept de deducere de catre persoanele impozabile nu implica anularea dreptului de deducere la beneficiarii operatiunilor.
 
Ordinul 4146/2015 pentru aprobarea Normelor privind aplicarea scutirii de taxa pe valoarea adaugata prevazute la art. 294 alin. (1) lit. j), k), I), m) si n) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si la art. X si XI din Acordul dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind statutul fortelor Statelor Unite ale Americii in Romania, semnat la Washington la 30 octombrie 2001, ratificat prin Legea nr. 260/2002 prevede la art. 1 alin (7) ca potrivit prevederilor art. 294 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata livrarile de bunuri netransportate in afara Romaniei si/sau prestarile de servicii efectuate in Romania, destinate fie fortelor armate ale celorlalte state membre NATO pentru utilizarea de catre fortele in cauza sau de catre personalul civil care le insoteste, fie pentru aprovizionarea popotelor sau cantinelor acestora, atunci cand fortele respective participa la o actiune comuna de aparare. in sensul art. 294 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, prin actiune comuna de aparare se intelege efortul comun de aparare a statelor membre NATO.
 
Alin. 10 al aceluiasi articol prevede ca institutiile/persoanele eligibile prevazute la alin. (1)—(7) sunt denumite persoane scutite.
Persoanele scutite se considera stabilite intr-un stat daca activeaza sau, dupa caz, sunt acreditate ori au sediul in statul respectiv, denumit tara gazda. Contractantii fortelor Statelor Unite ale Americii, care actioneaza pentru sau in numele fortelor Statelor Unite ale Americii, se considera stabiliti in Romania in scopul aplicarii prezentelor norme daca activeaza in Romania, chiar daca acestia nu au sediul activitatii economice sau un sediu fix pe teritoriul Romaniei. Criteriile prevazute la art. 266 alin. (2) din Codul fiscal nu sunt aplicabile pentru determinarea locului in care este stabilita o persoana scutita conform prezentelor norme.
 
Pentru serviciile prestate catre acesti beneficiari se poate acorda scutirea directa de taxa.

Scutirea directa de taxa pe valoarea adaugata se realizeaza prin facturare fara taxa pe valoarea adaugata de catre furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii, in favoarea persoanelor scutite stabilite in Romania.

Persoanele scutite stabilite in Romania pot beneficia de scutire directa pe baza unui certificat valabil care atesta ca sunt indreptatite sa beneficieze de scutire.

Exemplarul original al certificatului de scutire se transmite furnizorului/prestatorului pentru a justifica aplicarea scutirii de taxa pe valoarea adaugata.
 
In cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii care se efectueaza continuu, cum sunt: livrarile de gaze naturale, de apa, serviciile telefonice, livrarile de energie electrica, termica, precum si pentru serviciile de inchiriere sau leasing, certificatul de scutire este valabil pentru o perioada de 12 luni consecutive, in limita valorii inscrise in acesta si, dupa caz, in formularul de comanda anexat.
 In cazul depasirii valorii inscrise in certificatul de scutire pentru aceste livrari/prestari se va solicita autentificarea unui nou certificat sau, dupa caz, pentru diferenta respectiva se poate solicita restituirea taxei.
 Furnizorul/Prestatorul va aplica scutirea de TVA pentru toate facturile privind livrari de bunuri sau prestari de servicii care se efectueaza continuu, emise in perioada de valabilitate a certificatului.
 
In cazul in care nu se poate aplica scutirea directa se aplica scutirea prin restituire se poate aplica scutirea prin restituire.
Restituirea catre persoanele scutite prevazute la art. 1 alin. (1), (2), (4), (5) si (7) a taxei pe valoarea adaugata achitate, aferenta bunurilor si serviciilor achizitionate in Romania, se aplica in cazul in care nu s-a aplicat scutirea directa precum si in orice alte situatii in care nu se poate aplica scutirea directa.
 
Restituirea taxei pe valoarea adaugata se efectueaza de catre autoritatea fiscala care deserveste persoanele scutite.
 
In situatia prezentata de dumneavoastra, in situatia in care beneficiatul prestarii serviciilor va prezinta certificatul de scutire in original, veti aplica scutirea directa prin emiterea facturilor fara TVA.
 
In cazul in care beneficiarul nu prezinta certificatul de scutire, facturile se emit cu TVA, urmand ca acesta sa solicite restituirea TVA de la autoritatea fiscala.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016