Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 07 Iun. 2018
Vom analiza astazi cazul unei firme care are contract de prestari servicii pentru intretinere si reparatii statie carburanti si servicii de consultanta pentru partener.
Vom afla ce fel de facturi trebuie emise in ambele cazuri, cu sau fara TVA.
Facturare prestari servicii: raspunsul specialistului
Art. 294 alin (1) lit. m) din Codul Fiscal prevede ca sunt operatiuni scutite de TVA livrarile de bunuri netransportate in afara Romaniei si/sau prestarile de servicii efectuate in Romania, destinate fie fortelor armate ale celorlalte state membre NATO pentru utilizarea de catre fortele in cauza ori de catre personalul civil care le insoteste, fie pentru aprovizionarea popotelor sau cantinelor acestora atunci cand fortele respective participa la o actiune comuna de aparare.
Pentru furnizoruil de prestari servicii astfel scutite, scutirile cu drept de deducere prevazute la art. 294, 295 si 296 din Codul fiscal sunt aplicate in masura in care persoanele impozabile pot justifica scutirea cu documentele prevazute de instructiuni aprobate de ministrul finantelor publice. Aplicarea regimului de taxare pentru operatiuni scutite cu drept de deducere de catre persoanele impozabile nu implica anularea dreptului de deducere la beneficiarii operatiunilor.
Ordinul 4146/2015 pentru aprobarea Normelor privind aplicarea scutirii de taxa pe valoarea adaugata prevazute la art. 294 alin. (1) lit. j), k), I), m) si n) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si la art. X si XI din Acordul dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind statutul fortelor Statelor Unite ale Americii in Romania, semnat la Washington la 30 octombrie 2001, ratificat prin Legea nr. 260/2002 prevede la art. 1 alin (7) ca potrivit prevederilor art. 294 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata livrarile de bunuri netransportate in afara Romaniei si/sau prestarile de servicii efectuate in Romania, destinate fie fortelor armate ale celorlalte state membre NATO pentru utilizarea de catre fortele in cauza sau de catre personalul civil care le insoteste, fie pentru aprovizionarea popotelor sau cantinelor acestora, atunci cand fortele respective participa la o actiune comuna de aparare. in sensul art. 294 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, prin actiune comuna de aparare se intelege efortul comun de aparare a statelor membre NATO.
Alin. 10 al aceluiasi articol prevede ca institutiile/persoanele eligibile prevazute la alin. (1)—(7) sunt denumite persoane scutite.
Persoanele scutite se considera stabilite intr-un stat daca activeaza sau, dupa caz, sunt acreditate ori au sediul in statul respectiv, denumit tara gazda. Contractantii fortelor Statelor Unite ale Americii, care actioneaza pentru sau in numele fortelor Statelor Unite ale Americii, se considera stabiliti in Romania in scopul aplicarii prezentelor norme daca activeaza in Romania, chiar daca acestia nu au sediul activitatii economice sau un sediu fix pe teritoriul Romaniei. Criteriile prevazute la art. 266 alin. (2) din Codul fiscal nu sunt aplicabile pentru determinarea locului in care este stabilita o persoana scutita conform prezentelor norme.

Cartea verde a Contabilitatii 2022 varianta online

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Pentru serviciile prestate catre acesti beneficiari se poate acorda scutirea directa de taxa.
Scutirea directa de taxa pe valoarea adaugata se realizeaza prin facturare fara taxa pe valoarea adaugata de catre furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii, in favoarea persoanelor scutite stabilite in Romania.
Persoanele scutite stabilite in Romania pot beneficia de scutire directa pe baza unui certificat valabil care atesta ca sunt indreptatite sa beneficieze de scutire.
Exemplarul original al certificatului de scutire se transmite furnizorului/prestatorului pentru a justifica aplicarea scutirii de taxa pe valoarea adaugata.
In cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii care se efectueaza continuu, cum sunt: livrarile de gaze naturale, de apa, serviciile telefonice, livrarile de energie electrica, termica, precum si pentru serviciile de inchiriere sau leasing, certificatul de scutire este valabil pentru o perioada de 12 luni consecutive, in limita valorii inscrise in acesta si, dupa caz, in formularul de comanda anexat.
In cazul depasirii valorii inscrise in certificatul de scutire pentru aceste livrari/prestari se va solicita autentificarea unui nou certificat sau, dupa caz, pentru diferenta respectiva se poate solicita restituirea taxei.
Furnizorul/Prestatorul va aplica scutirea de TVA pentru toate facturile privind livrari de bunuri sau prestari de servicii care se efectueaza continuu, emise in perioada de valabilitate a certificatului.
In cazul in care nu se poate aplica scutirea directa se aplica scutirea prin restituire se poate aplica scutirea prin restituire.
Restituirea catre persoanele scutite prevazute la art. 1 alin. (1), (2), (4), (5) si (7) a taxei pe valoarea adaugata achitate, aferenta bunurilor si serviciilor achizitionate in Romania, se aplica in cazul in care nu s-a aplicat scutirea directa precum si in orice alte situatii in care nu se poate aplica scutirea directa.
Restituirea taxei pe valoarea adaugata se efectueaza de catre autoritatea fiscala care deserveste persoanele scutite.
In situatia prezentata de dumneavoastra, in situatia in care beneficiatul prestarii serviciilor va prezinta certificatul de scutire in original, veti aplica scutirea directa prin emiterea facturilor fara TVA.
In cazul in care beneficiarul nu prezinta certificatul de scutire, facturile se emit cu TVA, urmand ca acesta sa solicite restituirea TVA de la autoritatea fiscala.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Facturare prestari servicii. Care este regimul TVA?":
Rating:
Nota: 4.94 din 5 din 8 voturi
Rating:
Nota: 4.94 din 5 din 8 voturi
Articole similare
Organizarea unui eveniment de tip festival implica mai multe obligatii fiscaleProiectul noului COD FISCAL. Noi operatiuni supuse masurilor de simplificareMFP: Guvernul a aprobat Normele metodologice de aplicare a Codului fiscalNivelul de accize aplicabil de la 1 ianuarie 2016 pentru energia electricaMFP informeaza cu privire la amenzile pentru romanii care pleaca din tara si nu completeaza un chestionarUltimele articole
Completarea si depunerea D212 si D230 pentru persoanele fizice care doneaza pana la 3,5% din impozitul anual datoratCodul fiscal INAINTE si DUPA modificarile aduse de Legea 112/2022Prestari servicii intracomunitare. Termene limita pentru facturare, obligatii fiscale si contabileCodul fiscal INAINTE si DUPA aplicarea Legii 72/2022Tratament fiscal pentru pensiile primite din strainatate in anul 2021
Mai multe articole despre cod fiscal
Articole similare
Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii sustine reducerea TVA la alimentele de bazaAlte state privesc insolventa diferitContract de leaseback. Cum intocmim monografia si cum inregistram factura de vanzare?Noile norme ale Codului fiscal au aparut. Pentru un profit majorat in 2017, e esential sa citim ce ne propun!Orange va lansa, vineri, iPhone 4 in RomaniaUltimele articole
Declaratia Unica 2022: Completarea formularului privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile din activitati comercialeCum se calculeaza TVA: pretul cu TVA, calcul pret fara TVA si TVA din pretul afisat (suma)Luni, 30 mai 2022, termen limita pentru depunerea Formularului 394Persoanele fizice care realizeaza venituri din chirii trebuie sa depuna Declaratia Unica pana pe 25 mai 2022Inregistrarea in scopuri de TVA la incasare. Completare D700
Mai multe articole despre tva
Articole similare
Retur marfa. Cu ce cota de TVA emitem FACTURA de retur catre client?Conditii de exercitare a dreptului de deducereTransport echipamente cu regim vamal de admitere temporara. Tratament TVATVA - Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de serviciiCe facem cu TVA-ul platit in vama cand se constata bunuri lipsa la import?Ultimele articole
Legea 135/2022: Taxele salariale reduse pentru firme NU se vor aplica in cazul veniturilor care depasesc suma de 30.000 leiExemple de MONOGRAFII contabile pentru veniturile agentiilor de turismProcedura de inregistrare si utilizare E-FACTURA pentru firmele care comercializeaza confectii textile cu ridicata si cu amanuntulProtejati-va eficient impotriva sanctiunilor INJUSTE dispuse de ANAF! Hotarari CJUE si ICCJ care sunt in avantajul dumneavoastraE-FACTURA: Cum pot fi corectate facturile electronice?
Mai multe articole despre factura
Articole similare
Scutire de impozit pe profitul reinvestitOUG nr. 47/2015 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 si unele masuri bugetareS-a stabilit un grup de lucru pentru rambursarea TVAPRESTARI SERVICII si achizitii de servicii intracomunitare. Perioada fiscala pentru TVACursuri tinute de un trainer din strainatate. Ce obligatii are firma din Romania?Ultimele articole
PRESTARI SERVICII intracomunitare. Termene limita pentru facturare, obligatii fiscale si contabileAsociatiile de proprietari in 2022. Principalele abateri si amenzile cu care se sanctioneazaDeclaratia 204 in 2022. Formularul trebuie depus la ANAF pana pe 28 februarieGhid fiscal al contribuabililor care au realizat venituri din strainatate elaborat de ANAFCifra de afaceri. Definitie, formula si cum sa o calculezi corect
Mai multe articole despre prestari servicii

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"Modificari TVA aparute in 2022. Top 6 Studii de caz"