keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Bun imobil din Romania si prestator din stat membru. Cum se va face inregistrarea TVA in Romania?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Sep. 2017 Exclusiv
Tags: nbunuri imobile, taxare inversa, inregistrare tva, prestari servicii

In randurile de mai jos, va oferim spre analiza cazul unei societati din alt stat UE care presteaza servicii de montaj asupra unui bun imobil situat in Romania, clientul sau fiind de asemenea din Romania si inregistrat in scopuri de TVA. Vom vedea astfel daca este necesar ca firma straina sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania.

Iata raspunsul specialistului:
 
 
Pentru aceste servicii sunt aplicabile prevederile  art. 278 alin.  (4) lit. a) din Codul fiscal  conform careia locul prestarii este locul unde este situat bunul imobil "Prin exceptie de la prevederile alin. (2) si (3), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi:
 
a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experti si agenti imobiliari, …….., pentru servicii de pregatire si coordonare a lucrarilor de constructii, precum serviciile prestate de arhitecti si de societatile care asigura supravegherea pe santier; "
 
In situatia in care prestatorul din Bulgaria nu este stabilit in Romania printr-un sediu fix, inregistrarea in scopuri de TVA in Romania nu este obligatorie deoarece obligat la plata TVA pentru primirea acestor servicii este beneficiarul din Romania. 
         
Obligatia de plata  TVA se considera indeplinita daca  beneficiarul din Romania impoziteaza serviciul primit prin  aplicarea regimului de taxare inversa,  prin formula contabila 4426 = 4427. 
           
Totusi,  in situatia in care prestatorul isi desfasoara activitatea printr-un sediu permanent in Romania, tratat drept sediu fix d.p.d.v. al TVA, prestatorul din Bulgaria este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania conform prevederilor art. 316 alin. (2) din Codul fiscal, inainte de inceperea desfasurarii acestei activitati in Romania  "Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei, dar este stabilita in Romania printr-un sediu fix, conform art. 266 alin. (2) lit. b), este obligata sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in Romania, astfel:….
    c) inainte de realizarea unor activitati economice de la respectivul sediu fix in conditiile stabilite la art. 266 alin. (2) lit. b) si c) care implica:
    1. livrari de bunuri taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, inclusiv livrari intracomunitare scutite de TVA conform art. 294 alin. (2);
    2. prestari de servicii taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere, altele decat cele prevazute la lit. a) si b);".
       
Conform prevederilor art.  266 "Semnificatia unor termeni si expresii" alin. (2) lit. b) se considera ca  o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei  este stabilita in Romania daca are un sediu fix in Romania, respectiv daca dispune in Romania de suficiente resurse tehnice si umane pentru a efectua regulat livrari de bunuri si/sau prestari de servicii impozabile. Astfel, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect, trebuie sa  analizati prevederilor  clauzelor contractuale din care poate rezulta ca prestatorul din Bulgaria urmeaza sa:
- urmeaza sa organizeze  un santier de constructii montaj in Romania, sa inchirieze  un birou in cadrul unui  punct de lucru de la  care va  coordona  efectuarea lucrarilor;
- se doteze cu  echipamente, utilaje, etc.;
- dispuna de  forta  de munca specializata pentru executarea lucrarilor.
 
Daca astfel de conditii sunt indeplinite, se considera ca prestatorul din Bulgaria are un sediu fix in Romania pentru intreaga durata a lucrarilor de constructii montaj, motiv pentru care trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania.  Din punctul de vedere al impozitului pe profit, in functie de durata lucrarilor de constructii-montaj, sediul fix poate fi tratat drept un sediu permanent al prestatorului, deschis pe teritoriul Romaniei.
           
Conform legii nr.  29  din 17 martie 2016 privind ratificarea Conventiei dintre Romania si Republica Bulgaria pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit, semnata la Craiova la 24 aprilie 2015, art. 5 " Sediu permanent", pct. 3,  un santier de constructii, un proiect de constructii, de asamblare sau de instalare constituie sediu permanent numai atunci cand acesta dureaza mai mult de 12 luni.    Daca din graficul anexa la contract rezulta extinderea lucrarilor pe o perioada mai mare de 12 luni,  inregistrarea sediului permanent in Romania trebuie efectuata prin formularul cod 013 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente" reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr. 3140  din 31 octombrie 2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare fiscala a contribuabililor nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente.  
           
In alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca beneficiarul este obligat sa declare la organul fiscal competent contractul incheiat cu prestatorul, in conformitate cu prevederile O.P.A.N.A.F. nr.  2994 din 20 octombrie 2016  privind procedura de inregistrare a contractelor/documentelor incheiate intre persoane juridice romane, persoane fizice rezidente, precum si persoane juridice straine care desfasoara activitate in Romania printr-un sediu permanent/sediu permanent desemnat si persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente. Astfel, beneficiarul trebuie sa depuna  la organul fiscal competent formularul cod 017 "Declaratie de inregistrare a contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei, initiale/aditionale (conexe), incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente", cod MFP 14.13.01.40/n, prevazut in anexa nr. 1, dar fara a fi insotit de documente doveditoare ale informatiilor inscrise in declaratie.
 
In baza argumentelor prezentate anterior, urmare analizei contractului incheiat cu prestatorul, numai dvs. sunteti in masura sa stabiliti, daca prestatorul trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania. Aceasta obligatie nu intervine in situatia in care durata lucrarilor este mai mica de 12 luni, iar prestatorul nu dispune de utilaje si forta de munca in Romania. 
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016