keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Aplicarea taxarii inverse in situatia declararii insolventei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Dec. 2009
Tags: tva, taxare inversa, codul fiscal, masuri de simplificare

Problema: Persoana juridica din Romania cu obiect de activitate - distributie, aflata in procedura de insolventa (se aplica taxarea inversa prevazuta de Codul fiscal la masurile de simplificare art. ...

Problema:
Persoana juridica din Romania cu obiect de activitate - distributie, aflata in procedura de insolventa (se aplica taxarea inversa prevazuta de Codul fiscal la masurile de simplificare art. 160 alin. (2) lit. b) desfasoara opera tiuni de genul:

a) aprovizioneaza din Romania, din spatiul comunitar, respectiv din spatiul extracomunitar si distribuie in Romania, in spatiul intracomunitar si extracomunitar, fara a aduce modificari asupra bunurilor tranzactionate;

b) aprovizioneaza din Romania, din spatiul comunitar, respectiv din spatiul extracomunitar, eticheteaza, ambaleaza si apoi distribuie in Romania, in spatiul intracomunitar si extracomunitar.

Va rog sa ne comunicati regimul TVA pentru cazurile enumerate.

Solutie:

Probleme in Contabilitate? 

Masurile de simplificare reglementate prin art. 160 alin. (2) lit. b) se aplica doar in relatiile firmei dvs. cu alti parteneri inregistrati in scopuri de TVA pe teritoriul Romaniei, in baza prevederilor art. 153 din Codul fiscal.

Ca regula generala, in situatia in care ambii parteneri participanti la tranzactia economica sunt inregistrati in scopuri de TVA, aplicarea masurilor de simplificare nu are un caracter optional, ci un caracter obligatoriu.

Legea nr. 85/05.04.2006 privind procedura insolventei este aplicabila doar furnizorilor de bunuri si prestatorilor de servicii stabiliti in Romania, acesta fiind inca un motiv in plus sa consi der ca masurile de simplificare sunt aplicabile doar pentru relatiile comerciale derulate intre parteneri persoane impozabile romane.

Aceste masuri de simplificare sunt aplicabile pentru orice tip de operatiune, cu exceptia operatiunilor constand in comert cu amanuntul.

Comertul cu amanuntul este definit prin O.G. nr. 99/29.08.2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata aprobata prin Legea nr. 650/2002. Astfel, comertul cu amanuntul este ac tivitatea desfasurata de comerciantii care vand produse, de regula direct consumatorilor pentru uzul personal al acestora.

Desi nu este definit in mod expres, comertul prin distributie desfasurat de firma dvs. este o modalitate de comercializare a bunurilor cu ridicata definit prin aceeasi reglementare ca activitate desfasurata de comerciantii care cumpara produse in cantitati mari in scopul revanzarii acestora in cantitati mai mici altor comercianti sau utilizatori profesionali si colectivi.

Conditia de aplicare a acestui regim de taxare prin aplicarea masurilor de simplificare rezulta si din prevederile punct. 82 alin. (1) din normele de aplicare a art. 160 alin. (1). In acest context, se mentioneaza ca masurile de simplificare se aplica numai pentru operatiuni realizate in interiorul tarii, cu respectarea a doua conditii:

1) atat furnizorul cat si cum pa ratorul sa fie persoane inregistrate in scopuri de TVA, caz in care raspunderea pentru respectarea legislatiei fiscale revine atat furnizorului/prestatorului, cat si cumparatorului;

2) operatiunea efectuata sa fie taxabila.

Aplicarea acestui regim se concretizeaza prin colectarea TVA la nivelul taxei deductibile, procedura aplicata de catre cumparator in baza formulei contabile 4426 = 4427. Aceasta procedura reprezinta pentru cumparator autolichidarea TVA, operatiune echivalenta cu plata taxei catre furnizor/ prestator.

Masurile de simplificare sunt aplicabile si in situatia in care se incaseaza avansuri de catre furnizorii sau prestatorii pentru care s-a deschis procedura insolventei.

Fata de cele prezentate, pentru operatiunile enumerate de dvs. aplicati urmatoarele regimuri de taxare:

- aprovizionarea din Romania: taxare numai prin aplicarea masurilor de simplificare, exclusiv pentru comertul cu amanuntul;
- aprovizionarea din spatiul comunitar: taxare inversa;
- aprovizionarea din spatiul extracomnitar: taxarea prin declaratia vamala de import, caz in care achitati TVA in vama pentru care va exercitati dreptul de deducere;
- distributia: in Romania, taxare numai prin aplicarea masurilor de simplificare, exclusiv pentru comertul cu amanuntul;
- distributia in spatiul intracomunitar: aceasta este o livrare intracomunitara de bunuri scutita cu drept de deducere a TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii aferente acestor operatiuni;
- distributia in spatiul extracomunitar: livrarea este un export, operatiune scutita cu drept de deducere a TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii aferente acestor operatiuni.

Aplicarea regimului de scutire cu drept de deducere se face numai daca astfel de operatiuni pot fi dovedite cu documentele reglementate prin O.M.F.P. nr. 2.222/22.12.2006 cu ultima modificare adusa prin O.M.E.F. nr. 3.424/20.11.2008.

Astfel, pentru operatiunile scutite cu drept de deducere, documentele de justificare sunt:

- pentru livrari intracomunitare, documentele enumerate la art. 10;
- factura completata cu informatiile impuse de art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
- documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru;
- orice alt document care atesta ca bunurile sunt expediate sau transportate din Romania intr-un stat membru: comanda de cumparare, documentul de asigurare;
- pentru export, documentele enumerate la art. 2:
- unul din urmatoarele documente:

1) declaratia vamala de export,
2) documentul de insotire la export (EAD);
3) confirmarea electronica a parasirii teritoriului comunitar;
- documentul de transport;
- orice alt document care atesta ca bunurile parasesc comunitatea: comanda de cumparare, de vanzare sau contractul, documentul de asigurare.

Asa cum se poate constata, regimul de taxare este acelasi, indiferent de forma de prezentare a produselor: cu eticheta si ambalajul original, cu eticheta si ambalajul firmei dvs. Im portant este sa respectati aplicarea regimului de taxare prin masuri de simplificare numai pentru operatiuni desfasurate in interiorul tarii, catre parteneri inregistrati in scopuri de TVA.

Faptul ca pentru firma dvs. s-a deschis procedura insolventei trebuie comunicat tuturor partenerilor dvs. stabiliti pe teritoriul Romaniei care sunt obligati sa respecte regimul de taxare prin aplicarea masurilor de simplificare pentru tranzactiile derulate cu firma dvs.

Pentru aplicarea masurilor de simplificare aveti urmatoarele obligatii:

1. Daca sunteti furnizor de bunuri pe teritoriul Romaniei:
Referitor la emiterea facturii:

- emiteti factura doar cu valoarea totala (exclusiv TVA) a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate;
- pe factura emisa nu inscrieti valoarea TVA aferente bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, ci doar mentiunea „taxare inversa“ sau „masuri de simplificare“.

Referitor la evidenta in contabilitate:
- inregistrati veniturile facturate prin formula contabila:

Pentru livrarea de marfuri cu ridicata:

                   411                                        707
                 „Clienti“                                 „Venituri din vanzarea
                                                                            marfurilor“

- nu inregistrati suma TVA aferente operatiunii de livrare bunuri sau prestare de servicii prin formula contabila

                   4426                                        4427.

Referitor la exercitarea dreptului de deducere a TVA:

- exercitati dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor de bunuri si prestarilor de servicii aferente operatiunilor supuse masurilor de simplificare daca realizati doar operatiuni taxabile. Daca realizati si ope ratiuni scutite fara drept de deducerere, exercitati dreptul de deducere prin pro-rata chiar daca achizitia bunurilor s-a efectuat prin regimul masurilor de simplificare in baza formulei

                   4426                                        4427.

Referitor la evidenta fiscala:
- inregistrati factura emisa in jurnalul pentru vanzari. Baza de impozitare a bunurilor livrate si a serviciilor prestate se inscrie fie in coloana 10 din jurnalul al carui model orientativ este reglementat prin O.M.E.F. nr. 1.372/06.05.2008, publicat in M.Of. nr. 364/13.05.2008, fie intr-o alta co loana, creata in mod expres si denumita „Operatiuni supuse masurilor de simplificare“.

Referitor la raportarea operatiunii prin decontul de TVA reglementat prin O.M.F.P. nr. 1.746/16.12.2008:

- preluati operatiunea evidentiata in jurnalul de vanzari si o declarati in decontul de TVA la sectiunea „Livrari de bunuri/prestari de servicii in interiorul tarii“, randul 11.

Alte obligatii declarative:
Facturile emise in acest regim de taxare prin aplicarea masurilor de simplificare nu se raporteaza prin formularul „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national“, cod 394 reglementat prin O.M.F.P. 702/ 14.05. 2007.

2. Daca sunteti cumparator de bunuri si prestari de servicii de la furnizori si prestatori stabiliti pe teritoriul Romaniei:

Referitor la factura primita de la furnizor sau prestator:

- daca furnizorul sau prestatorul nu a inscris pe factura emisa mentiunea „taxare inversa“, inscrieti dvs. aceasta mentiune;
- calculati suma TVA aferenta operatiunii;
- inscrieti taxa calculata pe factura primita de la furnizor sau prestator;
- nu achitati furnizorului sau prestatorului suma TVA calculata.

Referitor la evidenta in contabilitate:
- inregistrati cheltuielile de exploatare sau intrarea imobilizarilor corporale prin formulele de contabilitate uzuale, reglementate prin O.M.F.P. nr. 1.752/2005, de exemplu:

Pentru achizitia de materiale consumabile:

                   3021                     =                     401 
   „Materiale auxiliare“                                 „Furnizori“ 

Pentru achizitia de marfuri in vederea comercializarii:

- cu ridicata:

                    371                      =                     401
                 „Marfuri“                                     „Furnizori“

Pentru achizitia de imobilizari corporale:

                    213                       =                  404
              „Instalatii“                            „Furnizori de imobilizari“

Pentru servicii:

                   628                       =                     401
         „Alte cheltuieli cu serviciile                  „Furnizori“ 
              executate de terti“

- inregistrati taxarea operatiunii economice prin formula din contabilitate specifica masurilor de simplificare:

                    4426                       =                   4427
             „TVA  deductibila“                       „TVA  colectata“

Referitor la evidenta fiscala:

- inregistrati factura primita in jurnalul de cumparari, fie in coloanele 17 si 18 din modelul de jurnal prezentat orientativ in O.M.E.F. nr. 1.372/06.05.2008, fie intr-o alta coloana, creata in mod expres si denumita „Operatiuni supuse masurilor de simplificare“;

- desi prin lege nu se impune inregistrarea operatiunii in jurnalul pentru vanzari, va recomand sa va creati si sa completati o astfel de coloana cu scopul de a avea asigurata concordant a dintre rulajul creditor al contului 4427 si totalul TVA colectate evidentiate in jurnalul de vanzari.

Referitor la raportarea operatiunii prin decontul de TVA reglementat prin O.M.F.P. nr. 1.74 6/16.12.2008:

- preluati operatiunea evidentiata in jurnalul de vanzari si o declarati in decontul de TVA la sectiunea „livrari de bunuri/prestari de servicii in interiorul tarii“, randul 10 denumit „bunuri si servicii achizitionate supuse masurilor de simplificare“ pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa);

- preluati operatiunea evidentiata in jurnalul de cumparari si o declarati in decontul de TVA la sectiunea „achizitii de bunuri/prestari de servicii in interiorul tarii...“ , randul 18 „Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 19%“.

Referitor la alte obligatii declarative:

- astfel de facturi primite nu se raporteaza prin formularul „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national“, cod 394.

Articol adaugat la 23 decembrie 2009

Articol preluat din Newsletter-ul Contabilului 2010 nr. 1/ noiembrie 2009.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016