Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Diferenta de 5% a TVA survenita in urma majorarii poate sa influenteze calculul contabil in functie de mijlocul fix inregistrat in contract inainte de cresterea TVA-ului. Se da ca exemplu cazul ...
Diferenta de 5% a TVA survenita in urma majorarii poate sa influenteze calculul contabil in functie de mijlocul fix inregistrat in contract inainte de cresterea TVA-ului.Se da ca exemplu cazul concret in care o societate neplatitoare de TVA a achizitionat un mijloc fix inregistrat la valoarea din contract cu TVA de 19%. Deoarece aceasta taxa a fost majorata la 24% incepand cu luna iulie 2010, facturile sunt inregistrate cu noua valoare a TVA-ului. Se creeaza astfel o diferenta intre valoarea capitalului inregistrata initial si cea care sa va plati ulterior.
Potrivit prevederilor art. 24 alin (3) lit. d) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, sunt considerate mijloace fixe amortizabile urmatoarele:
d) investitiile efectuate la mijloacele fixe existente, sub forma cheltuielilor ulterioare realizate in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali si care conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare, prin majorarea valorii mijlocului fix.
Avand in vedere aceasta prevedere legala, rezulta ca valoarea mijlocelor fixe existente poate fi marita numai in situatia in care se fac investitii la aceste mijloace fixe in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali si care conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare.
Prin urmare, in cazul exemplului de mai sus, nu este legala majorarea valorii mijlocului fix ca urmare a cresterii procentului de TVA incepand cu 1 iulie. Diferenta de TVA aferenta leasing-ului este tratata drept o cheltuiala ulterioara aferenta unei imobilizari corporale, aplicandu-se in acest sens prevederile pct. 106 din OMFP 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene:
"106. (1) Cheltuielile ulterioare aferente unei imobilizari corporale trebuie recunoscute, de regula, drept cheltuieli in perioada in care au fost efectuate.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
(2) Cheltuielile efectuate in legatura cu imobilizarile corporale utilizate in baza unui contract de inchiriere, locatie de gestiune sau alte contracte similare se evidentiaza in contabilitatea entitatii care le-a efectuat, la imobilizari corporale sau drept cheltuieli in perioada in care au fost efectuate, in functie de beneficiile economice aferente, similar cheltuielilor efectuate in legatura cu imobilizarile corporale proprii".
Formula contabila de inregistrare a facturii reprezentand rata de leasing:
167"Alte imprumuturi si datorii asimilate" = 404 "Furnizori de imobilizari" rata de leasing inclusiv va loarea TVA in procent de 19 %
635"Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate" = 404 "Furnizori de imobilizari" diferenta de TVA aferenta ratei de leasing (TVA 24% - TVA 19%).
Suma din contul 635 reprezinta cheltuiala deductibila la calculul profitului impozabil.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"