Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Insolventa si masurile de simplificare in 2010

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Feb. 2010
Tags: tva, masuri de simplificare, codul fiscal

Relatia dintre insolventa si masurile de simplificare in 2010 Incepand cu data de 1 ianuarie 2010 nu semai aplicamasurile de simplificare pentru operatiunile referitoare la livrari de bunuri si ...

Relatia dintre insolventa si masurile de simplificare in 2010
Incepand cu data de 1 ianuarie 2010 nu semai aplicamasurile de simplificare pentru operatiunile referitoare la livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate fie de catre persoanele pentru care s-a deschis procedura de insolventa, fie catre astfel de persoane, pentru care s-a deschis aceasta procedura, asa cum este definita si reglementata
prin Legea nr. 85 din 5 aprilie 2006 privind procedura insolventei.

Aceste masuri s-au aplicat doar in cadrul relatiilor comerciale derulate intre parteneri persoane impozabile romane, inregistrate in scopuri de TVA, pentru orice tip de operatiune, cu exceptia operatiunilor constand in comert cu amanuntul.

Masurile de simplificare reglementate prin articolul 160 alineatul (2) litera b) din Codul fiscal s-au aplicat doar pentru tranzactiile derulate pe parcursul anului fiscal
2008 si 2009.

In anul 2010 pot aparea situatii tranzitorii ca urmare a excluderii din categoria operatiunilor supusemasurilor de simplificare a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii de sau catre persoanele pentru care s-a deschis procedura de insolventa.

In astfel de situatii se aplica regimul de taxare in vigoare la data exigibilitatii taxei.

De exemplu, o persoana impozabila pentru care s-a deschis procedura de insolventa a beneficiat in anul 2009 de aplicarea masurilor de simplificare pentru plata unui avans de 40% din valoarea unor echipamente tehnologice complexe a carui livrare urma sa fie efectuata de catre furnizor esalonat, in anul 2010, conform graficului de livrare stabilit prin contract.

In aceasta situatie, exigibilitatea taxei pentru 40% din valoarea echipamentelor a avut loc in anul 2009, dar faptul generator are loc in anul 2010, la data livrarii bunurilor.

Pentru avansul incasat in anul 2009, furnizorul a emis factura prin aplicarea masurilor de simplificare, fara sa colecteze TVA.

In anul 2010, la livrarea bunurilor ca fapt generator furnizorul urmeaza sa aplice regimul normal de taxare prin colectarea TVA, aplicand cota standard de 19%, pentru diferenta de 60%din valoarea echipamentelor livrate. La regularizarea facturii de avans partial, furnizorul trebuie sa respecte regimul masurilor de simplificare aplicabil la data exigibilitatii taxei, aferente avansului incasat.

Articol adaugat la 12 februarie 2010

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa
fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Insolventa si masurile de simplificare in 2010":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016