Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Masuri de simplificare O societate comerciala inregistrata in scopuri de TVA in Romania cumpara usi/ferestre din Bulgaria. Constructii, montaj. Situatia supusa analizei este compusa din doua ...
Masuri de simplificare
O societate comerciala inregistrata in scopuri de TVA in Romania cumpara usi/ferestre din Bulgaria. Constructii, montaj.
Situatia supusa analizei este compusa din doua operatiuni economice distincte - achizitie intracomunitara de bunuri, urmata de o prestare interna - fapt ce implica tratarea acesteia ca atare.
Astfel prima parte a operatiunii reprezinta o achizitie intracomunitara de bunuri ce, in situatia in care este indeplinita conditia existentei unei relatii de transport intre vanzator si cumparator, alaturi de cea a comunicarii de catre cumparatorul din Romania a unui cod valid de TVA, va fi impozabila in Romania. Cea de-a doua operatiune consta
intr-o prestare de servicii/livrare de bunuri interna.
In acest sens precizam faptul ca, pentru a identifica regimul TVA al operatiunii in discutie trebuie analizata, in primul rand, natura contractului incheiat intre societatea prestatoare si beneficiar.
1. Intre prestator si beneficiar este incheiat un contract de prestari servicii constructii-montaj.
In situatia in care societatea prestatoare a incheiat cu beneficiarul un contract al carui obiect il constituie exclusiv prestarea serviciilor constructii-montaj, urmand ca bunurile (usile, ferestrele) sa intre in proprietatea beneficiarului printr-o simpla vanzare neprevazuta in acest contract, vor fi aplicabile prevederile art. 160 Cod fiscal 'masuri
de simplificare".
Astfel, in conformitate cu alin. (1) al textului legal mai sus mentionat, "furnizorii si beneficiarii bunurilor/serviciilor ...... au obligatia sa aplice masurile de simplificare prevazute de prezentul articol"; iar alin. (2) prevede faptul ca "bunurile si serviciile
pentru livrarea sau prestarea carora se aplica masurile de simplificare sunt: ..... lucrarile de constructii-montaj".
Totodata precizam faptul ca aplicarea prevederilor Codului fiscal mai sus mentionate nu poate fi realizata fara a se tine cont de dispozitiile O.M.F.P. nr. 155/2007 conform caruia: "masurile de simplificare se aplica sectiunii F 45 din anexa la Ordinul presedintelui I.N.S. nr. 601/2002 – CAEN... tinandu-se seama de excluderile prevazute in cadrul grupelor si claselor acestei diviziuni".
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Asadar, intrucat clasa F – constructii – subdiviziunea FA 45 exclude instalarea elementelor din tamplarie sau dulgherie autofabricate. – excluderea nu va afecta regimul TVA al lucrarilor efectuate de catre prestator, respectiv aplicarea masurilor de simplificare va ramane obligatorie intrucat usile, ferestrele instalate au fost achizitionate, si nu autofabricate.
Din punct de vedere tehnic, precizam faptul ca atat Codul fiscal cat si Normele metodologice de aplicare a acestuia (H.G. nr. 44/2004) instituie o conditie obligatorie pentru aplicarea masurilor de simplifi care, si anume aceea ca atat furnizorul/prestatorul cat si beneficiarul sa fie persoane inregistrate in scopuri de TVA. De asemenea, dorim sa reamintim faptul ca societatea dumneavoastra, in calitate de prestator/furnizor, va inscrie obligatoriu pe factura mentiunea "taxare inversa", fara insa a evidentia taxa aferenta, urmand a inregistra operatiunea in jurnalul pentru vanzari pe coloana
expresa pentru bunuri si servicii cu „taxare inversa“. Totodata, furnizorul are obligatia de a raporta in decontul de taxa pe valoarea adaugata taxa inregistrata in documentele cu caracter fiscal, jurnalul pentru cumparari si jurnalul pentru vanzari.
2. Contractul incheiat cu beneficiarul implica procurarea si montajul usilor/ferestrelor de catre prestator.
In situatia in care contractul incheiat impune „predarea la cheie“ a lucrarii, in sarcina prestatorului intrand atat procurarea bunurilor, cat si montajul acestora, regimul TVA, in virtutea principiului accesorium sequitur principalae, va fi acelasi cu cel indicat in cazul contractului ce implica doar montajul, adica taxarea inversa.
In concluzie, in conditiile in care contractul incheiat intre societatea prestatoare si beneficiar (societate comerciala inregistrata in scopuri de TVA) implica doar montajul usilor/ferestrelor, masurile de simplificare vor fi aplicabile doar facturii reprezentand manopera“.
Pe de alta parte, in cazul in care pretul contractului incheiat intre prestator si beneficiar cuprinde atat costul manoperei cat si cel al usilor/ferestrelor, masurile de simplificare vor fi aplicabile asupra intregii valori a contractului.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"