keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Reduceri acordate clientilor externi. TVA la incasare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Ian. 2013 Exclusiv
Tags: reduceri acordate, clienti externi, tva la incasare, codul fiscal

O societate primeste de la clienti externi, la sfarsitul anului, facturi sau note-credit reprezentand reduceri acordate acestora, calculate la volumul vanzarilor realizate in sezonul turistic respectiv. Acestea au fost inregistrate cu formula contabila ex. 4111=709= -9000 EUR. Tinand cont ca firma foloseste regimul special de TVA art. 152^1, vom stabili in ce masura trebuie sa se diminueze cu TVA inclusa, adica 4111=709= -7258 euro 4111=4427= -1742 euro. In acest sens, vom vedea la ce se refera articolul urmator din Codul fiscal: "Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele: a) rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret, acordate de furnizori direct clientilor la data exigibilitatii taxei."



Solutia consultantului:

    Din intrebarea formulata inteleg faptul ca agentia de turism din Romania acorda clientilor externi reduceri de pret prin emiterea unor facturi cu semnul minus, documente care pot fi denumite "credit note".  Aceste reduceri comerciale se acorda ulterior prestarii serviciului.

Reglementarea de la  art. 137 alin.   (3) lit. a) mentionata de dvs. se refera doar la reducerile de  pret acordate de catre un furnizor/prestator   clientului sau  la data emiterii facturii privind livrarea de bunuri sau  prestarea de servicii.  

Formularea textului de lege "baza de impozitare nu cuprinde ..." induce in eroare furnizorii/prestatorii  la momentul  emiterii facturilor catre clienti deoarece se considera ca reducerile de pret acordate clientilor nu mai trebuie evidentiate in facturile emise pentru a nu afecta baza de impozitare a TVA.  

Totusi, vanzatorii de bunuri  si prestatorii de servicii sunt  obligati sa  mentioneze  pe facturi  aceste avantaje  acordate clientilor. Aceasta obligatie de emitere corecta a unei  facturi  prin care s-a acordat o reducere de pret se regaseste in  normele de aplicare ale Codului fiscal , respectiv la punctul 19, alineatul 1, norme elaborate pentru aplicarea prevederilor articolului 137, alin. 3:  "In sensul art. 137 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal , rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret nu se cuprind in baza de impozitare a taxei daca sunt acordate de furnizor/prestator direct in beneficiul clientului la momentul livrarii/prestarii si nu constituie, in fapt, remunerarea unui serviciu sau livrari.",

Astfel, procedura de emitere a unei facturi prin care se acorda o reducere de pret, consta in parcurgerea  urmatoarelor etape:

1)    pe primul rand din factura se inscrie doar contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, fara TVA;
2)    pe al doilea rand din factura se inscrie cuantumul reducerii acordate, calculata procentual la suma inscrisa in randul 1;
3)    pe al treilea rand din factura se inscrie baza de impozitare a TVA determinata  prin efectuarea diferentei matematice dintre suma inscrisa la randul 1 si suma inscrisa la randul 2;
4)    se aplica cota taxei la baza de impozitare determinata conform etapei a treia;
5)    pe ultimul rand din factura se determina totalul valorii bunurilor livrate sau a serviciilor prestate prin insumarea bazei de impozitare nete  si a TVA aferente.

Aceste prevederi nu sunt aplicabile situatiei prezentate de dvs. din urmatoarele motive:
-    pentru prestarea serviciului turistic se aplica regimul special, caz in care suma TVA colectata  nu se inscrie in mod distinct pe factura emisa;
-    reducerea se acorda ulterior prestarii de servicii.

Pentru acordarea de reduceri comerciale ulterior livrarii de bunuri sau prestarii de servicii sunt aplicabile prevederile art. 138 "Ajustarea bazei de impozitare" lit. d) conform carora baza de impozitare se reduce  in situatia in care  "rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 137 alin. (3) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor.

In acest context,  trebuie sa aveti in vedere faptul ca acordarea de reduceri comerciale in cazul aplicarii  regimului special de TVA reglementat prin art. 152^1 din Codul fiscal impune calcule riguroase privind stabilirea  bazei de impozitare a TVA asupra careia se calculeaza reducerea. Aceste calcule trebuie efectuate cu atentie pentru a nu diminua, eronat,  suma TVA colectata initial la emiterea facturilor pe parcursul unui an calendaristic.  

Exista riscul producerii unor erori privind diminuarea bazei de impozitare a TVA, erori care pot fi evitate prin  consultarea  evidentei fiscale speciale intocmita pentru toate  operatiunile derulate cu fiecare partener intr-un an calendaristic astfel incat  acordarea reducerii sa se limiteze doar la baza de impozitare a TVA, fara a va extinde asupra costului de servicii turistice.  

Practic, prin aplicarea regimului special pentru agentiile de turism, baza de impozitare a TVA este reprezentata doar de marja de profit obtinuta de catre agentia de turism. Astfel, cele doua inregistrari contabile mentionate de dvs. sunt corecte in situatia in care suma de 7.258 euro se refera doar la marja de profit facturata  de catre agentia de turism unui client pe parcursul unui an calendaristic, fara a se referi si la costul pachetului de servicii turistice.

In acest context, trebuie sa retineti faptul ca nu se inscrie distinct  pe factura emisa suma TVA de 1.742 euro aferenta unei baze de impozitare de 7.258 euro, ci doar mentiunea "TVA inclusa". In acest caz,  factura va avea o valoarea totala de  9.006 euro, inclusiv TVA, cu semnul minus.  

In concluzie, reducerea comerciala poate fi acordata doar la marja de profit ca baza de impozitare a TVA, fara a fi acordata si  la costul pachetului de servicii turistice.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016