Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Facturarea unor servicii si impozitarea redeventelor. Care sunt modificarile in 2015?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Ian. 2015 Exclusiv
Tags: impozit, anaf, sume, tva, deductibilitate, impozitarea redeventelor

Regasiti mai jos modificarile incepand din 2015 privind serviciile externe, atat intracomunitare, cat si in afara Uniunii Europene. 1) Se emit facturi de prestari servicii productie spoturi si publicitate catre clienti externi. 2) Se primesc facturi de servicii artistice, regie, licente soft, distributie film artistic, de la furnizori externi.


Vom vedea cum operam din punct de vedere al TVA aceste servicii, daca se solicita Certificate de rezidenta fiscala pentru servicii externe, daca se datoreaza impozit in Romania pentru servicii externe si daca se inregistreaza contractele de prestari servicii la ANAF.

La elaborarea raspunsului vom considera ca serviciile de publicitate se adreseaza catre clienti externi, persoane juridice impozabile din Comunitate ce va comunica un cod valabil de TVA. Acelasi regim de facturare pentru TVA se va aplica si in momentul in care facturati servicii de publicitate catre clienti persoane juridice impozabile-societati si companii situate in afara Comunitatii.
 
Si in anul 2015 facturarea acestor servicii se realizeaza in regim de scutire de TVA deoarece locul prestarii de servicii este considerat locul unde beneficiarul isi desfasoara activitatea, adica in afara Romaniei, conform art. 132 din Codul fiscal.
 
Noutatea principala din punctul de vedere al locului prestarii de servicii se aplica pentru serviciile comunicate electronic, servicii de telecomunicatii, servicii de radiodifuziune si televiziune, dar numai daca clientul este o persoana neimpozabila, de obicei persoana fizica sau o societate din Comunitatea Europeana ce nu comunica un cod valabil de TVA, conform art. 153 alin. (5) lit. h) coroborat cu art. 152^5 din Codul fiscal.
 
Presupunand ca achizitorii spoturilor de publicitate sunt persoane juridice impozabile, modificarea normativa amintita nu va este opozabila in cazul de fata.

Din punctul de vedere al achizitiei licentelor soft, drepturilor de distributie filme artistice si muzica de la furnizori externi, implicatiile fiscale analizate de noi tin atat de domeniul TVA cat si de impozitarea veniturilor realizate de nerezidenti.
 
Din punctul de vedere al TVA, achizitiile de soft, de drepturi de distributie a unor filme, melodii si alte drepturi similare sunt considerate prestari de servicii, conform art. 129 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal. In esenta, societatea din Romania plateste TVA prin taxare inversa, inregistrand TVA atat ca TVA deductibila cat si ca TVA colectata in decontul de TVA, conform art. 157 alin. (2) din Codul fiscal.
 
Se va efectua in continuare inregistrarea contabila:
4426 "TVA deductibila" = 4427 "TVA colectata".
 
Dreptul de deducere al sumei inregistrate in debitul contului 4426 se poate exercita daca societatea detine o factura corect intocmita pentru achizitiile efectuate iar acestea sunt folosite pentru operatii economice cu drept de deducere, enumerate de art. 145 din Codul fiscal.
 
Din punctul de vedere al impozitului datorat de nerezidenti, consideram ca trebuie analizate punctual fiecare dintre activitatile enumerate de dumneavoastra mai sus.
 
Achizitia unor licente de softuri nu este in sfera impozitului datorat de nerezidenti in Romania si platile efectuate pentru achizitiile de soft nu sunt considerate redevente, conform definitiei redeventei de la art. 7 alin. (1) pct. 28 din Codul fiscal.
 
Platile facute pentru drepturile de a folosi muzica sau pentru distributia de filme sunt considerate redevente si sunt in sfera impozitarii in Romania, conform art. 115 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal.
 
In principiu, aceste plati se impoziteaza prin stopaj la sursa la data platii facturii cu impozitul de 16%. Daca furnizorul va comunica un certificat de rezidenta fiscala si exista semnata conventie intre Romania si statul in care este rezident acesta, redeventele se impoziteaza in cel mai favorabil mod intre cel din legislatia nationala si cel din conventie.
 
Serviciile de regie sunt in sfera impozitarii in Romania numai daca acestea se desfasoara pe teritoriul Romaniei si sunt excluse de la impozitare daca serviciile de regie sunt realizate fizic in alt stat, conform art. 115 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal.
 
Din punctul de vedere al declararii contractelor cu serviciile prestate de nerezidenti se vor declara numai acelea care au activitatea efectiva pe teritoriul tarii si nu se vor declara serviciile prestate in afara tarii, conform prevederilor din normele de aplicare pentru art. 8 alin. (7^1) din Codul fiscal, regasite la pct. 21^1 si 21^2 din HG 44/2004 cu modificari ulterioare.
 
Termenul de declarare este de 30 zile de la semnarea contractelor iar in lipsa existentei unor contracte se vor avea in vedere alte documente ce atesta prestarea serviciilor. Formularul declaratiei este adoptat prin OpANAF 1400/2012, cu modificari ulterioare.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Facturarea unor servicii si impozitarea redeventelor. Care sunt modificarile in 2015?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016