Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In cazul in care obtineti venituri din strainatate, aveti obligatia, daca sunteti persoane fizice rezidente romane sau persoane fizice care au indeplinit pentru anul de raportare conditiile de rezidenta si care au obtinut in anul 2013 venituri din strainatate, ca pana la data de 25 mai 2014, sa completati si sa depuneti la unitatea fiscala de care apartineti formularul 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate".
Mentionam ca fac obiectul acestei declaratii veniturile obtinute din: profesii libere, activitati comerciale, valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, piscicultura, silvicultura, dividende, dobanzi, premii, jocuri de noroc, transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, castiguri din transferul titlurilor de valoare, castiguri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract si alte operatiuni similare, investitii, pensii, precum si alte venituri impozabile potrivit Titlului III din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare
Declaratia se depune si de persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, si de persoanele fizice care indeplinesc, pentru anul de raportare, conditiile de rezidenta care desfasoara activitate salariala in strainatate intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri si sunt platite pentru activitatea salariala desfasurata in strainatate de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania ori de un sediu permanent in Romania (veniturile salariale reprezinta cheltuiala deductibila a unui sediu permanent in Romania), in urmatoarele situatii, dupa caz:
a) in cazul in care acelasi venit din salarii a fost supus impunerii atat in Romania, cat si in strainatate;
b) in cazul in care persoana fizica a fost prezenta in strainatate pentru o perioada mai mare decat perioada prevazuta in conventia de evitare a dublei impuneri incheiata de Romania cu statul in care s-a desfasurat activitatea;
c) in cazul in care detasarea in strainatate a persoanei fizice a incetat inainte de perioada prevazuta in conventia de evitare a dublei impuneri, iar angajatorul nu mai poate efectua retinerea diferentelor de impozit, intrucat intre parti (angajat-angajator) nu mai exista relatii contractuale generatoare de venituri din salarii.
In cazul in care acelasi venit din salarii este supus impunerii atat in Romania, cat si in strainatate, statului strain revenindu-i dreptul de impunere potrivit conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu respectivul stat, regularizarea impozitului datorat de rezidentul roman se realizeaza de organul fiscal competent din Romania, la cererea contribuabilului, prin completarea corespunzatoare a declaratiei. in acest caz, declaratia reprezinta si cerere de restituire.

Ghidul practic al contabilitatii 2022 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

SAF-T Ghid de raportare corecta

Declaratia Unica 2023 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Documentatie
In vederea regularizarii de catre organul fiscal a impozitului pe salarii datorat in Romania pentru activitatea desfasurata in strainatate, persoanele fizice depun declaratia la organul fiscal competent, insotita de urmatoarele documente justificative:
a) documentul intocmit de angajatorul rezident in Romania ori de catre un sediu permanent in Romania care efectueaza plati de natura salariala, din care sa rezulte venitul baza de calcul al impozitului si impozitul retinut in Romania pentru salariul platit in strainatate;
b) contractul de detasare;
c) documente justificative privind incetarea raportului de munca, dupa caz;
d) certificatul de atestare a impozitului platit in strainatate de contribuabil, eliberat de autoritatea competenta a statului strain, sau orice alt document justificativ privind venitul realizat si impozitul platit in celalalt stat, eliberat de autoritatea competenta din tara in care s-a obtinut venitul, precum si orice alte documente care pot sta la baza determinarii sumei impozitului platit in strainatate, pentru situatia in care dreptul de impunere a revenit statului strain.
Atentie!
Veniturile din activitati dependente desfasurate in strainatate si platite de un angajator nerezident nu sunt impozabile in Romania, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se declara si nu fac obiectul creditului fiscal extern.
Veniturile se declara pentru fiecare tara - sursa a veniturilor si pentru fiecare categorie de venit realizat.
Veniturile realizate din strainatate se supun impozitarii prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia.
Declarare
Pentru procurarea formularului 201 "Declaratie privind veniturile din strainatate" aferenta anului fiscal 2012, contribuabilii au doua posibilitati:
- descarcarea de pe websiteurile: Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - de la adresa www.anaf.ro, sectiunea Asistenta contribuabili/Toate formularele, cu explicatii; Administratiei Judetene a Finantelor Publice Valcea - www.finantevalcea.ro, categoria Utile/Formulare fiscale;
- prezentarea la sediul administratiei fiscale de care apartin de unde pot obtine gratuit formularele de declaratii fiscale.
Veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice in anul fiscal de raportare, precum si impozitul aferent platit in strainatate, exprimate in unitati monetare proprii fiecarui stat, se vor transforma in lei la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului.
Declaratia se completeaza de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia, inscriind cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute de formular, in doua exemplare:
- originalul se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul isi are domiciliul fiscal;
- copia se pastreaza de catre contribuabil sau de imputernicitul acestuia.
Declaratia se depune in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Sanctiuni
Nedepunerea pana la 25 mai 2014 a declaratiei 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate" de catre persoanele fizice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 la 500 lei.
*
Baza legala: art. 90 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; OPANAF nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la Titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, art. 219, alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Sursa: DGFP Valcea

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Nu uitati conditiile de depunere pentru Declaratia 201In atentia celor care realizeaza venituri din strainatate. Depuneti la timp Declaratia 201!Cesiune de parti sociale. In ce conturi se platesc impozitele si ce declaratii se depun?Zoom fiscal: Impunerea veniturilor salariatilor detasati in alte stateANAF anunta schimbarea unor formulare fiscaleUltimele articole
Sesiune online ANAF: Completarea Declaratiei Unice 212 pentru veniturile din activitati independenteFORMULARUL 201 privind veniturile realizate din strainatate se depune pana la 25 maiProcedura pentru declararea veniturilor din pensii obtinute din strainatateCum a prezentat MFP informatii noi despre Declaratia 201Sesiune online ANAF cu tema: Depunerea declaratiei privind veniturile realizate din Romania in anul 2015Articole similare
Completarea si depunerea D212 si D230 pentru persoanele fizice care doneaza pana la 3,5% din impozitul anual datoratCodul fiscal 2011 (Partea II.1): Modificari si completari aduse Legii nr.571 din 2003 prin Ordonanta 30 din 2011Comunicat ANAF: Exceptarea de la plata CASS a persoanelor asigurate in alta taraZoom fiscal: Depunerea Declaratiei 201 privind veniturile realizate din strainatateGhid fiscal al contribuabililor care au realizat VENITURI DIN STRAINATATE elaborat de ANAFUltimele articole
Declaratia Unica 2022: Ce riscuri exista pentru NEDEPUNEREA formularului?Incasare dividende din strainatate. Obligatii declarative si de plata in RomaniaVenituri din dividende. Ce obligatii fiscale au persoanele fizice in acest caz?Speta zilei cu Ionut Jinga! Aspecte fiscale privind impozitul pe venituri din dividendeTratament fiscal pentru venituri realizate din strainatate. Se declara in formularul 212?Articole similare
Depunere formular 201 in 2016 pentru veniturile realizate in strainatateDeclaratia unica va putea fi depusa online dupa 16 maiFormularul 201 privind veniturile realizate din strainatate se depune pana la 25 maiAmenzi de 500 lei de la Fisc! Declara veniturile pana la 25 maiDeclaratia 204 a fost actualizata. Descarca ultima versiuneUltimele articole
25 MAI 2017 este ultima zi pentru depunerea formularelor 200 si 201 pentru anul 2016Cum a prezentat MFP informatii noi despre DECLARATIA 201Zoom fiscal: Impunerea veniturilor salariatilor detasati in alte stateNu uitati conditiile de depunere pentru DECLARATIA 201Zoom fiscal: Depunerea Declaratiei 201 privind veniturile realizate din strainatateArticole similare
Nu uitati conditiile de depunere pentru Declaratia 201Modificarile Codului fiscal, aplicabile de la 1 ianuarie 2017, au fost anuntate de ANAFTratamentul TVA cand declaram un avans pentru o achizitie intracomunitaraFinantele prezinta exemple practice la impozitarea veniturilor din activitati agricoleCodul Fiscal 2010 TITLUL III - Capitolul X - Venitul net anual impozabilUltimele articole
PFA inregistrat in 2023. Ce obligatii fiscale are?Declararea venitului si a TVA-ului in cazul PFA-urilor care isi incheie activitateaTratamentul fiscal al veniturilor obtinute de persoanele fizice din postari realizate pe facebook, instagram, tiktok, etc.Declaratia 230 in 2023: Formularul poate fi depus pana pe 23 MAI. Ce metode au la dispozitie contribuabilii?Perioada fiscala la TVA in 2023 pentru persoanele impozabile care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuriArticole similare
Factura emisa fara informatiile OBLIGATORII. Ce SANCTIUNI se aplicaFirmele care NU platesc salariile la timp vor fi amendate cu pana la 10.000 de leiPerioada fiscala la TVA in 2023 pentru persoanele impozabile care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuriCum arata Legea preventiei si ce termeni redefineste? Bonus: lista completa nereguli iertate la prima abatereIn zona euro exista riscuri serioase de recesiuneUltimele articole
Registrul unic de control. Cine are obligatia achizitionarii registrului unic de controlContracte colective de munca 2023: obligatii, SANCTIUNI si alte noutati introduse prin Legea 367/2022SAF-T in 2023: Pana pe 28 februarie 2023 trebuie depusa D406 de contribuabilii mijlociiSAF-T in 2023. Firmele care au ramas si in acest an contribuabili mijlocii pot beneficia de perioada de gratie?RO e-Transport: Precizari referitoare la transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat pentru produse agricole
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"