Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Amenzi de 500 lei de la Fisc! Declara veniturile pana la 25 mai

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: anaf, formular 201, declarare venituri, termen 25 mai, activitati independente

Circa 600.000 de romani care au obtinut in 2011 venituri din chirii, activitati agricole, activitati comerciale, jurnalism, operatiuni cu valuta sau vanzarea actiunilor la bursa trebuie sa ajunga la Fisc pana vinerea viitoare, 25 mai, sa depuna declaratia de venit (formularul 200) sau sa o transmita prin internet.

Cei care nu reusesc sa depuna in termenul legal formularul 200 ("Declaratia privind veniturile realizate in Romania") pot fi sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 50 de lei si 500 de lei, de cinci ori mai mare decat in anii trecuti.

De obicei, romanii lasa pe ultima suta de metri declararea veniturilor realizate in anul precedent si ajung sa stea ore in sir la cozile care se formeaza la Fisc. Indeplinirea acestei obligatii de contribuabil intr-o maniera mai facila, on-line, nu este inca la indemana oricarei persoane fizice, fiind conditionata de obtinerea unui certificat digital, care nu este ieftin.

Pentru anul fiscal 2010 au fost identificati 611.196 contribuabili care aveau obligatia depunerii formularului 200. Dintre cei 606.793 contribuabili care au depus declaratiile privind venitul realizat, un numar de 496.793 contribuabili au depus declaratiile in termenul legal, potrivit informatiilor transmise ZF de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Numarul este in scadere, avand in vedere ca pentru veniturile realizate in 2009 persoanele fizice au depus 696.323 declaratii.

De la jumatatea anului 2010 s-a schimbat modul de impozitare a veniturilor din activitati independente prin reducerea cotei de cheltuieli deductibile de la 40% la 20%.

Nu trebuie sa-si declare veniturile persoanele care anul trecut au castigat bani din salarii, pensii, jocuri de noroc, transferul proprietatilor imo­biliare sau activitati agricole a caror impunere este finala (impozitul calculandu-se prin retinere la sursa prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii produselor livrate).

Formularul 200 se poate obtine de la sediul unitatilor fiscale sau poate fi descarcat de pe site-ul ANAF. Toate formularele se completeaza pentru fiecare sursa si categorie de venit. Declaratia de venit se poate depune direct la unitatea fiscala sau on-line pentru cei care au certificat digital (www.anaf.ro).

Contribuabilii trebuie sa depuna pana la 25 mai si formularele 201 - pentru veniturile din strainatate - si 230 - prin care directioneaza 2% din impozitul pe venit anual.

Pentru castigurile din 2010 din numarul total de contribuabili care aveau dreptul sa solicite virarea procentului de 2% din impozitul anual au exercitat aceasta optiune circa 25%, iar sumele au fost directionate catre 24.891 entitati, potrivit statisticilor ANAF.

Persoanele care anul trecut au inregistrat pierderi si cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si cei care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior trebuie sa depuna odata cu formularul 200, si "Declaratia privind venitul estimat/norma de venit" - formular 220.

Tot pana la 25 mai trebuie transmis la Fisc si formularul 201 ("Declaratie privind veniturile realizate din strainatate") de catre persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania si persoanele fizice nerezidente, care indeplinesc conditiile de rezidenta. Declaratia 201 se depune si de catre contribuabilii care desfasoara activitate salariala in strainatate si sunt platiti pentru activitatea salariala desfasurata in strainatate de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania sau de un sediu permanent in Romania, in cazul in care acelasi venit din salarii a fost supus impunerii atat in Romania, cat si in strainatate.


Sursa: descarca-programe.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016